Aflevering 4

Na de Eilandraad waarbij Wietze moest vertrekken, wil Tim graag horen waarom er op Wietze gestemd is. Rianne antwoordt. `Ik zie een grote groep die continu aan het smoezelen zijn met elkaar als een stel wijven, en ik irriteerde me er dood aan. En ik dacht die gasten een gevaar vormen met zijn allen. Ik hoorde dat er mensen op Wietze zouden gaan en toen ben ik daarin meegegaan om er zeker van te zijn dat jullie groep niet zou volharden, En voila` zegt ze terwijl ze met haar vuist in de andere hand slaat.

De volgende dag praten Oscar, Tim en Danny nog even na. Tim vraagt wie het initiatief nam, maar Danny wil dat niet zeggen. `Ik moest wel de druk van mezelf afhalen. Je weet dat als je een plan maakt en het gaat fout, dat je kop er dan afgaat. Maar het is gelukt, en het sloeg in als een atoombom.`
Op Tayak moet Klaas voor het eten zorgen. "Per dag ben ik zo'n zes uur aan het vissen, en Marian ligt te slapen. 'Alles hangt van jou af Klaas' en dan denk ik, je moet gewoon proberen. Je hebt een haakje en een loodje, en dat loodje daar doe je een slakje aan, en dat hang je in het water. Doe in ieder geval dat!"
Gelukkig vangt Klaas zes vissen, en hij geeft ze met een mes aan Marian, zodat zij ze kan schoonmaken. Daar heeft ze enige moeite mee: "Ik kan dit echt niet, ik vind dit zo erg!" zegt ze en ze gilt het uit. Klaas zucht en lacht er om als een boer met kiespijn.

Ook op Mantapayas valt het op dat niet iedereen even hard werkt. Sander valt het wel op dat Rianne altijd wat meeneemt: "Nooit met lege handen naar de keuken he!"
Dan vindt Jaap een nieuwe brief. Ronnie pakt de brief aan. "Ohohoh het is weer spannend jongens" zegt hij, en hij leest voor: "Verdeel jullie in twee groepen van zes. Wie overblijft gaat naar het andere eiland." Het valt de groep op dat er over 'het andere eiland' wordt gesproken, en ze concluderen direct dat dat het eiland is waar Klaas en Marian moeten zijn. Sandra geeft aan dat ze er even over wil nadenken of zij naar dat eiland wil. Ze loopt even weg.

Klaas vertelt aan Marian dat hij hoopt dat Sander, Wietze, Tim of Oscar komt. "Ik heb het even gehad met die vrouwenpraat, ik ben wel even toe aan wat poep en plasgrappen" bekent hij in de biechthut.

Als Sandra terugkomt bij de groep geeft ze aan dat zij naar dat andere eiland wil. Teske vindt dat jammer. "Sandra was ook wel een beetje een stille in de groep, en nu valt het misschien nog meer op dat ik een stille ben." De groep neemt afscheid en Sandra stapt direct op de boot.
Zodra Sandra is gearriveerd vraagt Klaas wie eruit is, hij denkt Ronnie. Sandra vertelt dat ze het mannengroepje uit elkaar wilden spelen en dat Wietze er daarom uit is gestemd. Terwijl hij zijn hoofd achterover gooit roept Klaas: "Wietze! Oh wat erg!" Dit had hij totaal niet zien aankomen. "Dit was gewoon een beetje een knauw."
Er liggen al drie visjes en drie krabben klaar om samen te eten. Marian vertelt dat ze nog geen honger heeft, en dat ze elke ochtend mediteert, en yoga doet. "Dat kunnen we samen doen!" zegt ze vrolijk, en Klaas zegt nog maar eens dat het zo jammer is dat Wietze weg is. In de biechthut zegt hij "en dan vertelt ze ook nog dat zij ook op Wietze heeft gestemd. Dan begin je bij mij al met 1-0 achterstand." Maar de dames hebben elkaar gevonden en staan samen yoga te doen in de branding. Klaas ergert zich daar nogal aan: "Ik heb nog nooit gehoord dat je met yoga vis kunt vangen, of kokosnoten kunt vangen, of cassave kunt zoeken."

Op Mantapayas is de sfeer goed. Teske: "Iedereen wordt al een beetje matties met elkaar en ik heb eigenlijk nog niet veel gezegd. Ik ben niet gewend om in groepen te zijn, maar ik dacht dat het wel beter zou gaan als ik hier langer zou zijn."
De jonge mannen maken een schommel en hebben pret, terwijl Teske toekijkt en zich alleen voelt. Rianne zegt over Danny en Ronnie op de schommel: "Ik heb nog nooit zoiets gays gezien. Gay als in vrolijk he!" vult ze aan, terwijl Tim 'Ticket to the tropics' zingt.

Er worden 2 teams gemaakt en de kandidaten gaan naar de proef. Het gele team van Sander, Anna, Rianne, Kim, Sharon en Danny neemt het op tegen het rode team, dat bestaat uit Tim, Jaap, Teske, Ronnie, Amara en Oscar.
Het is verzengend heet bij de proef, Rianne: "Ik zweet mezelf helemaal de tering. Een beetje paniek had ik al, want ik kan niet tegen de hitte."

Er liggen per team 3 watermolens. Per rad worden er twee kandidaten vastgebonden. Van het eerste rad vullen de kandidaten een kom met water. Dat moeten ze doorgeven aan de kandidaten op het tweede rad, die het vervolgens aan de teamgenoten op het derde rad moeten doorgeven. Zij vullen met het water een bak. Zodra een bak vol is gaat de teamvlag omhoog en heeft dat team gewonnen.
De teams moeten goed zoeken en communiceren over hoe ze de molens moeten draaien. Al liggend op de rug is het moeilijk om het water mee te nemen en over te schenken. De eerste kommen water worden precies tegelijk leeggegoten in de bak.
Rianne: "Weet je waar de proef mij aan doet denken? Ken je dat bij de poelier, dat er zo'n vitrine staat met gebraden kip erin? Zo voelde ik me, als een kip in een braadcarroussel. Ik zou wel trek hebben in zo'n kippetje nu eigenlijk."

Tim heeft moeite met het vullen van de emmer in de waterput om zijn eigen kom te vullen. Het andere team heeft dat beter voor elkaar. Anna kan alweer een kom leeggieten in de bak.
Ronnie vindt het lastig om de bak met water recht te houden. "Ik ben niet zo evenwichtig. Ik moest vroeger al naar de fysiotherapie en zo. Dit is niet zo mijn ding."

De proef is slopend, met de zon vol in het gezicht, en je kunt elkaar moeilijk helpen. Teske voelt zichzelf duizelig worden. "Eigenlijk heb ik al na een paar minuten sterretjes voor mijn ogen." Maar ze wil niet opgeven, haar team moet de proef winnen. Ook Rianne heeft het erg zwaar. Maar dan gooit Anna zoveel water in de bak dat de gele vlag omhoog gaat. Ze hebben gewonnen!
Jaap: "Nu baal ik echt vreselijk, Ronnie en ik zijn de enigen die nog nooit immuniteit hebben gekregen."
Op Tayak doet Klaas nog steeds al het werk om eten te verzamelen. Hij komt na uren vissen terug met 1 vis, en de dames zitten te kletsen. "Is het vuur al aan, de cassave al geschild?" Hij vraagt het met een lach in zijn stem, maar hij heeft het er eigenlijk helemaal mee gehad. "Het voelt alsof ze gebruik van me maken." Hij besluit om de dames te confronteren met dit gevoel.
"Ik hoopte dat met een derde kandidaat erbij er wat van mijn schouders zou gaan." Sandra vindt het jammer dat Klaas hier ineens zo over begint "want de dag is heel idyllisch eigenlijk. De man komt thuis van zijn werk en het potje staat nog niet op het vuur, ik zou dat zelf niet zo hard uitspreken."

Op het andere eiland heerst er voor het eerst rust en harmonie. Behalve Teske maakt niemand zich druk over de naderende Eilandraad. Anna geniet van het leven in de natuur. Ze kijkt met Tim en Danny naar de heuvel. De heren vragen zich af of die te beklimmen valt, maar Anna ziet hoe ze boven moeten komen. Het uitzicht is werkelijk schitterend. "Ik ben gewoon verliefd, mijn hartje, het is echt zo mooi, het prachtigste uitzicht dat ik ooit heb gezien."

Oscar vraagt zich onderweg naar de Eilandraad even af of er nog dubbele agenda's zijn, maar vooral Teske voelt aan dat de kans groot is dat ze naar huis moet. Amara vertelt aan Nicolet dat ze zich geen zorgen maakt. "Ik heb niet het gevoel dat ik een bedreiging vorm voor de groep. Hier maak ik me niet druk en denk ik vooral 'vergeet niet te genieten'."
Rianne voelt zich binnen de groep vrijer dan thuis. "Mensen dragen minder dag tot dag zorgen met zich mee. Het is een spel, het gaat er wel hard aan toe, maar ik denk dat mensen hier meer openstaan dan thuis, en ik zelf ook."
Er wordt gestemd. Als iedereen is geweest pakt Nicolet de urn en ze leest de stemmen voor. De eerste stem is voor Tim, maar alle volgende stemmen zijn voor Teske. Het is duidelijk, voor Teske is de Expeditie afgelopen en ze neemt afscheid van de groep.
Nicolet praat nog even na. Teske: "Ik vind het superjammer, want het was een grote droom van mij. Blijkbaar kan vooral mijn lichaam het niet aan." Maar het is ook een sociaal iets, geeft Nicolet aan, en Teske vertelt dat ze ook dat heeft willen leren.

Nu Klaas zijn hart heeft gelucht is het tij op Tayak gekeerd. Hij geeft Sandra visles. Toen ze klein was heeft ze ook wel gevist, dus ze weet het wel een beetje. "Ik klim die rots op, doe er een slakje aan, flikker die hengel in de zee, en bam! Vis gevangen!" Ze roept direct Klaas erbij. Hij is onder de indruk van de grote vis, en is trots op haar. "Ik geef vijf minuten cursus, en ze vangt meteen een vis, en dat is toch wel fantastisch. We zijn nu heel bewust van alle taken die er zijn, en dat is precies hoe ik het wel hebben. Nu moet er gewoon even niemand bijkomen!"

Op Mantapayas komt er alweer een nieuwe brief, er moet iemand naar het andere eiland. De vrijwilligers zijn op, en iedereen puzzelt over hoe het nu dan moet. Rianne maakt zich een beetje zorgen. "Ze willen alleen maar sterke mensen over houden en zo sterk ben ik nou ook weer niet. Zeker niet als je laat zien dat je niet eens als een gebraden kip een wiel kan draaien." Ze lucht haar hart bij Amara. Amara geeft aan dat ze niet onzeker moet zijn.
Sander geeft aan dat het voor hem wel logisch lijkt om te stemmen wie er naar het andere eiland moet. Danny: "Maar dan laat je een ander merken dat je hem hier niet wilt hebben. Hoe lullig is het als je iemand wegstemt die hier heel graag wil blijven." Hij vindt lootjes trekken wel een alternatief, maar dat vindt Sander weer oneerlijk.

Danny voelt aan dat Sander, Tim, Amara en Kim zichzelf sterk vinden en het willen bepalen. Rianne en hij steken de koppen bij elkaar. Met Ronnie, Anna en Sharon erbij zouden ze een meerderheid hebben. Ze roepen Anna erbij, en Rianne stelt voor dat ze dan maar op Sander stemmen, als hij zo graag wil stemmen.

In de vooruitblik van volgende week vertelt Rianne: "Ik heb er zin in! Ik kijk het natuurlijk van Danny af, want dat is gewoon een rat, maar wel een goeie rat. Ik ben sneaky aan het doen en ik vind het tof!"