We kijken nog even terug naar Teske en haar zwanenzang en naar het gemopper van Klaas.
Ryanne en Danny maakten een plan. Ryanne werd wakker met een geweldig goed idee. Ryanne, Danny, Anna en Sharon gaan het eens worden. Ze moeten alleen nog Oscar aan hun kant krijgen. Danny gaat het regelen met Oscar. Oscar ziet het wel zitten: “ik ben de jongens een beetje verloren lijkt het wel. Tim is nu met anderen aan het praten. Ik heb geen contact meer. Als we nu Sander eruit krijgen doe ik wel mee”.
Ondertussen praten Tim, Amara en Sander over Danny: “hij gaat over lijken om te winnen”.

Dag 8
Er is een brief…….    Pak jullie spullen sommigen komen hier nooit meer terug
Oscar: ”daar gaat ons plan.”
Ryanne:”Fuck”
Sander: “het is ongelooflijk wat er dan gebeurt met een groep."
Anna: “Voordat we weggaan zien we dat Sander de meel en de rijst van Teske in zijn tas doet”.
Sander: “En dan komt Danny met die grote mond, nou dan niet joh, ik leg het wel terug”.
Ze komen aan bij Nicolette en Dennis en een schatkist.
Ryanne: “ik denk we krijgen wat lekkers te eten, of een biertje, of een sigaretje. Nou dat was het dus niet."
Nicolette:”jullie gaan een team van 7 personen formeren waarmee je gaat samenspelen tot de samensmelting. Een team van 4 zal er dan overblijven." 
Tim, Sander,Kim en Amara staan bij elkaar. Ze halen Jaap erbij. Dan staan er opeens 5 bij elkaar en 6 aan de overkant.  Tim: “Hier moeten er nog twee bij. “ Danny: “nee hoor, hier moet er nog eentje bij, wij zijn met meerdere”. Ze blijven elkaar aanwijzen en aanspreken. Niemand luistert nog naar elkaar.
Amara: “Danny – mister paranoia  - begint opeens heel hard te schreeuwen, ja jij wilt toch stemmen, het wordt best wel fel eigenlijk. Dan maar lootjes trekken ?"
Kim: “iedereen wil blijven, je vecht voor je hachie en dat kan dus aardig en of niet aardig”.
Jaap: “Ik heb secondenlang gedacht wat moet ik doen”. Hij gaat het vragen aan Tim en consorten.  Ze zeggen gewoon ja hoor, ga maar weg."Ryanne: “Jaap jij bent de enige met kloten”.
Amara: “Eigenlijk voel ik me er slecht over, maar als ik puur technisch denk, voel ik me op m’n gemak”.
Kamp Zuid: Tim, Sander, Kim, Amara, Klaas, Marian, Sandra (GEEL) (Tayak)
Kamp Noord: Anna, Oscar, Ryanne, Sharon, Oscar, Ronnie, Jaap   (ROOD)  Mantapayas
Er wordt nog wat nagebabbeld. Danny snapt Jaap niet: “je had gelijk voor ons moeten kiezen”. Maar dat was geschiedenis. Elk team is tevreden.

De vier komen aan op Tayak
Klaas: “Ik zie vier toppers, ik ben heel blij. Het volgende dat ik denk: shit dat is wel veel vis vangen."
Tim: “ik zie meteen dat het een heel ander eiland is. Geen kokosnoten, geen bananen.”
Klaas: “ik ben wel blij dat Danny er niet bij is, die speelt het spel wel heel hard”.

Beide eilanden gaan zich settelen, Sandra ontwikkelt zich tot viswijf : “ik heb de slag wel te pakken en hoop dat ik tot waarde ben voor de groep”. Kim, Marian en Amara vinden een paar wortels. Kleintjes maar fijntjes.  Op het andere eiland is er eten voldoende.
Dag 9

Door het gedoe rond de groepssamenstelling ontstaat er echt een strijdende sfeer voor de proef.  Tijd voor de proef, voor de totem. Want dan moeten de anderen naar de eilandraad.
Ze beginnen in zee en moeten dan naar het eerste platform klauteren, dan door (over een draaiende buis) naar het tweede platform, dan over een balk naar platform 3. Daar moet een touw gepakt worden, die slinger je naar platform 4, met het touw trek je je naar boven. Staat iedereen op platform 4 met z’n allen 3 seconden op een evenwichtsbalk en je wint!  Bijkomend probleempje, je moet iedere keer op elk platform met z’n allen staan voordat je door mag.

Anne gaat eerst over de buis. Snel aan de overkant.  Danny ook, Sharon ook.  Ronnie valt de eerste keer, Jaap ook. Ronnie redt het de tweede keer wel. Jaap ook, Ryanne zonder problemen.
Andere team Sandra valt meteen. “Balans moet ik kunnen, maar ik flikker meteen van dat ding af, ook kansloos”. Sander: “We zien dat ze het aan de andere kant goed kunnen, maar wij vallen er één voor één af.”
Oscar moet alleen nog, maar hij valt heel heel vaak.
Bij het andere team lukt het Klaas wel als eerste.  Sandra volgt snel. Oscar valt ondertussen weer. Maar hij redt het. Team Rood neemt de leiding.   Anne probeert het touw los te krijgen. Dat lukt niet. Ondertussen is team Geel ook op het tweede platform. Tim heeft het touw los. Dus team Geel kan door en een voorsprong pakken. Jaap regelt het voor team Rood. Over de dunne balk. Wie is het eerst op platform 3?  Team geel gaat voor een treintje en dat werkt. Ze zijn er als eerste.  Ze krijgen ook als eerste het touw in het gat. Nu kunnen ze omhoog klimmen. Danny gooit ook snel raak en gaat klimmen. Het wordt een spannende finish. Geel kan aan de laatste opdracht beginnen. Met z’n allen op de balk staan.  Sander valt 1x. Als iedereen staat moet hij nog klimmen. Dat doet hij vrij snel.
TEAM ZUID WINT! Dat betekent dat Team Noord naar de eilandraad moet.
Jaap: “Dat is voor mij een lastig moment, en voor mij dubbel lastig, want ik denk dat het voor mij consequenties zal hebben”.

Ryanneheeft een beetje een probleem: “ik haat geel”.
Danny: “we hebben een kans gehad, we zijn niet weggespeeld”.
Jaap: “we moeten niet één iemand de schuld geven”
Ryanne: “maar we moeten wel iemand wegstemmen, dus we mogen best boos en chagrijnig zijn”.
Ronnie (in biecht): “ik denk dat het voor mij wel eens lastig zou kunnen worden, ik heb me nog steeds niet echt kunnen bewijzen”.
Jaap (in biecht): “ Ik had dit liever niet gehad, ik ben tegen wil en dank in een positie terecht gekomen, die ik begrijp van alle kanten maar die me klem zet, het is niet anders kids, het zou wel eens afgelopen kunnen zijn”.
Ryanne, Sharon, Anna en Danny praten. Ronnie of toch Jaap, Jaap of toch Ronnie.
Ryanne: “ik slaap er nog even een nachie over”

Eilandraad

Loyaliteit versus opportunisme daar gaat het om. Want is het voor het team niet beter om Ronnie eruit te stemmen in plaats van Jaap.
Jaap: “Het is een hele spannende keer hier”.
Danny: “Het is voor mij belangrijker dat iemand goed is in proeven, we moeten in deze fase winnen, anders zitten wij hier elke week.”
Ryanne: “Ik vind Jaap geen buitenstaander, ik zie vanaf dag 1 dat het een hele gezellige man is. Last in first out, ik denk dat hij zich zo voelt.
Jaap: “ja die kans is aanwezig, dat kan een logische zet zijn”.
Sharon: “Ik ben in een groep, een beetje layback, ik voel me goed als ik het met iedereen kan vinden, ik hoeft geen vaste maat.”
Oscar: “Het pact aan het begin was niet handig, ik had het gevoel dat ik niet meer werd betrokken bij Sander en Tim. Dat zei voor mij genoeg. Ik vind deze groep ook heel fijn. Wij hebben alles in ons team.”
Ronnie: “Evenwicht is totaal niet mijn ding. Alle proeven waren niet mijn sterkste punt tot nu toe.

We gaan stemmen:  Anna, Jaap (op Ronnie), Ronnie, Sharon (op Ronnie), Oscar, Danny(op Ronnie), Ryanne.
We gaan tellen: Ronnie, Ronnie, Jaap, Jaap, Ronnie, Ronnie, Ronnie.

Ronnie: “Jammer hè, ik vind het jammer. Ik vind het superjammer, juist omdat ik het zo supergoed kon vinden met de groep. Ik had het wel een beetje verwacht. Het is niet dat ik easypeasy op mijn stoel zat, hiero."

Ronnie apart met Dennis: “Ik vind het wel pijnlijk dat ik weg moet gaan. De eerste dag was ik heel zwak. Ik heb me wel heel goed herpakt. Eén van de betere ervaringen uit mijn leven. Ik heb geleerd dat door al die heimwee, dat ik meer tijd moet stoppen in de echte dierbare dingen in het leven."