De eerste eilandraad na de Kamp Noord/Zuid herindeling kostte Ronnie de kop. Sharon denkt dat ze de juiste beslissing hebben gemaakt. “Om de proeven te winnen straks.”

Op Kamp Zuid slinkt de voedselvoorraad zienderogen. De rijstvoorraad gaat hard en ze balen dat ze geen bananen meegenomen van het oude eiland. Sander vat het beknopt samen: “Het is een mooi eiland met weinig eten.” Klaas reageert: “Maar we hebben wel een totem.” Kamp Noord heeft genoeg te eten. De luxe dwingt de kandidaten tot nadenken. Sharon heeft last van heimwee, maar gelukt biedt Anna een luisterend oor. “Ik wil leren keuzes te maken en ergens voor te vechten.”

Tijd voor de proef. Klaas vreest de tegenpartij vanwege het gebrek aan eten, Kamp Noord is gemotiveerd om als underdog de tegenstander te verslaan. De kandidaten wacht een lange, natte en modderige proef. De kandidaten moeten water naar de zee dragen. Ze moeten allemaal een beker meenemen, die iedereen moeten vullen met water. Als ze een rivier doorkruist hebben, moeten ze met die beker een wipwap over. Als het volledige team over de wipwap is, moeten ze door een krabbelval gevuld met modder. Die moeten ze doorheen, waarna ze bij een platform komen. Via een touw klimt één van de teamleden het platform op, moet alle bekers water aannemen en deze leeggooien in een emmer. Als deze een bepaald gewicht bereikt heeft, kiepert deze om en stroomt het water in de zee. Als als alle bekers in de emmer zijn geleegd, en de emmer kiepert niet om, moet het parcours door het gehele team opnieuw afgelegd worden. Het team dat dit als éérst voor elkaar krijgt, wint immuniteit en hoeft niet naar de eilandraad. Vooral Jaap kan immuniteit goed gebruiken. “Mijn positie blijft wankel.” Kamp Zuid heeft één teamlid meer, Marian blijft vrijwillig aan de kant. “Ik vind het een verschrikkelijk idee als het team zou verliezen en ik zou voelen dat dat met mij te maken heeft.”

 
De proef begint. De teams komen tegelijk uit het water, Kamp Noord heeft minder moeite met de glibberige wipwap en mogen als eerste de krabbelval door. Danny klimt het platform op, als hij bovenstaat is het andere team net de krabbelval door. Ondanks dat Kim snel boven is, loopt Kamp Zuid niet in. De waterbakken worden gevuld … maar ze zitten niet vol genoeg. Beide teams moeten nog een keer. Ze moeten terugzwemmen naar het platform. Door een in het water spetterende Danny verliest Kamp Noord hun volledige  voorsprong. Oscar helpt hem uiteindelijk, maar Kamp Zuid is weer terug in de race. Met nieuwe bekers beginnen de kandidaten aan een nieuwe ronde. Danny heeft opnieuw moeite in het water, waardoor Kamp Zuid met voorsprong uit het water komt. Maar op de wipwap is Kamp Zuid opnieuw veel sneller en liggen de teams weer bijna gelijk. De waterbakken worden bijna tegelijk gevuld … maar opnieuw zijn ze niet vol genoeg. Een derde ronde volgt en hetzelfde scenario doet zich voor: Kamp Zuid komt met voorsprong het water uit, maar Kamp Noord haalt hen bij bij de wipwap. Het is ongelooflijk spannend. Komt er nu wel genoeg water in de emmers. Oscar (Kamp Noord) en Kim (Kamp Zuid) gieten zo snel mogelijk de bekers in de emmer en uiteindelijk klapt er ééntje om … die van Kamp Zuid! Kamp Zuid wint voor de tweede keer op rij! Voor Oscar zijn de druiven zuur. “Het scheelde gewoon twee bekertjes.”

Kamp Noord baalt verschrikkelijk van de nederlaag. Vooral Ryanne is woedend, een tirade van scheldwoorden volgt. “Ik ben kapot, we hadden gewoon moeten winnen.” Voor Kamp Zuid is dit juist een genietmoment en moeten er stiekem wel om lachen. Uiteindelijk biedt Ryanne haar excuses aan aan Kamp Zuid.

De sfeer na een nieuwe overwinning is in Kamp Zuid is prima, al komt het onderwerp eten (of beter gezegd, het gebrek eraan) weer snel ter sprake. Tim: “We hebben nog voor ongeveer vijf dagen eten. Het wordt afzien.” Er worden weer visdiensten ingedeeld, in de hoop op een goede vangst en extra eten. Op Kamp Noord, waar wel genoeg te eten is, wordt de nederlaag geanalyseerd. Danny neemt zijn verantwoording en zoekt de schuld bij zichzelf. “Bij het zwemmen was ik niet vooruit te branden. Daar baal ik van, want dit was dé kans om van die gasten te winnen. Door mijn gestuntel in het water … ik baal er ontzettend van.” Jaap blijft nuchter: “Als je alles hebt gegeven, meer kun je niet vragen. Dan heb je niet gefaald.” De gedachten worden verzet. Al snel is de sfeer weer goed, zeker als Ryanne een imitatie van een spartelende Danny in het water doet.

 
Bij het winnende team is iedereen down. Iedereen heeft honger, er is niets doen en dus dood iedereen de tijd met vissen, in de hoop extra eten te vangen. Maar verder dan door Sander gevangen 5 mini visjes komen ze niet. Op Kamp Zuid eten ze ondertussen ‘friet’, gebakken fruit, wat in door Oscar van palmblad ‘gemaakte puntzak wordt gedaan. Iedereen geniet. Ryanne lucht haar hart bij Anna. Ze vertelt over haar middelbare schooltijd, en de stempel die de maatschappij op haar gedrukt heeft. Tot nu toe geniet ze volop van de expeditie. “Dit eiland haalt het beste in mij naar boven. Ik irriteer me vaak aan de domheid van mensen, maar dat heb ik hier helemaal niet.” Ondertussen is er roering in Kamp Zuid. Amara ziet een rog zwemmen. Sandra haalt snel een stok, waarna Sander hem met deze stok probeert door te prikken. De eerste keer prikt hij mist, maar de tweede poging is raak. Sander is helemaal in zijn nopjes. “Het is wel een beetje oer, dat je met zo’n speer een rog vangt.”

Terug naar Kamp Noord, waar de gedachtes langzaam afdwalen naar de naderende eilandraad. Danny hoopt dat hij genoeg credits heeft verdiend. “Ik hoop dat ik heb laten zien dat ik er 100% voor ga en een moeilijk moment had. Hopelijk word ik daar niet op afgerekend.” Oscar heeft zijn keuze wel bepaald: hij gaat voor Jaap. “Ik weet niet of ik hem kan vertrouwen na de samensmelting.” Ook Ryanne zal niet zomaar op Danny stemmen en denkt Oscar te gaan volgen. Het drietal zit op één lijn. Is hier een nieuw pact geboren?
Jaap begint een laatste wanhoops-‘offensiefje’ om zijn kampgenoten op andere gedachten te brengen. Hij meldt zich als eerste bij Anna: “Ik respecteer als jullie je oude groepje bij elkaar willen houden, maar ik hoop dat jullie kiezen op basis van wie er het nuttigst is in de proeven.”  Anna weet niet wat ze hier mee aanmoet. Het lijkt erop dat haar keuze al vast staat. 

Tijd voor de eilandraad. ‘Zwemkoning’ Danny wordt nogmaals ondervraagt. Hij baalt nog steeds. “We begonnen steeds met een enorme achterstand, maar we haalden ze steeds in. Dat is echt enorm balen, het is net alsof je in blessuretijd met 1-0 verliest, dat doet extra pijn.” Ryanne geeft de volle maan de schuld van haar woede-uitbarsting. “Ik zie gewoon zoveel teamwork; Oscar die Danny de halve rivier meeneemt; iedereen helpt elkaar. We racen ze voorbij en dan toch net niet … dat is echt ff ruk.” En ze gaat nog even verder. “We waren toch een soort kleine revolutie begonnen tegen de machthebbers en die lijkt nu te mislukken.” Jaap kijkt met een heel ander gevoel naar Kamp Zuid. Hij mist nog steeds zijn maatjes uit de helikopter, Kim en Amara. Of het een handige uitspraak is geweest, is maar zeer de vraag. De stem van Jaap gaat naar Sharon, maar de rest stemt allemaal op hem. Jaap wordt unaniem uit de Expeditie gestemd.

Jaap praat nog even na met Nicolette. “Ik ben blij hoef het gegaan is, ik heb er van genoten.” Nicolette: “Wat is een cruciaal moment geweest?” Jaap: “Het meest cruciale moment is geweest dat we het vliegtuig instapte en dat daar een paar hele leuke mensen inzaten, Kees, Amara en Kim, waarmee een band is ontstaan. Daaraan heb ik vastgehouden. Op een gegeven moment kwam ik in een groepje met hen, uiteindelijk moest er iemand weg en besloot ik dat ik degene maar moest zijn die weg moest, want dan wordt het eerlijk. Dat is het cruciale moment geweest.” En dan moet Jaap echt weg. Zijn Expeditie zit erop. Nog twaalf kandidaten in de race. Zou de samensmelting al in zicht zijn?

 

Volgende week een nieuwe aflevering van Expeditie Robinson. Is er dan drie maal is scheepsrecht voor Kamp Noord? Of kan Kamp Zuid ondanks het gebrek aan eten wederom de proef winnen. We zien het donderdagavond 15 oktober om 20.30 uur weer op RTL 5!