Tim is weg. Op de eilandraad is wel duidelijk geworden, dat het nog steeds Kamp Noord tegen Kamp Zuid is. Immuniteit is cruciaal en door de extra stemmen is het verdere verloop van de eilandraden niet te voorspellen. Kamp Zuid realiseert zich dat ze door Danny zijn ‘verraden’. Sander en Klaas voelen zich bedonderd: “Vuile rat.”

Danny boeit het allemaal niet. Hij heeft Oscar aan zijn kant staan. “Hoe naïef ben je om jou zomaar in vertrouwen te nemen? Dat is toch dom?” Ze hebben hun zinnen al weer op de volgende kandidaat gezet: Sander of Kim, afhankelijk van wie er immuniteit wint. Ryanne probeert Klaas op te beuren, maar die lijkt nergens zin in te hebben. De sfeer is om te snijden. Ryanne adviseert Danny zijn excuses aan te bieden, maar daar heeft hij geen zin in. “Ik ga geen sorry zeggen voor iets wat ik niet gedaan heb.”

Tim is ondertussen aangekomen op zijn nieuwe eiland. Hij is er helemaal alleen. Het valt hem zwaar. Hij krijgt de bananen niet uit de boom en vuur maken lukt ook al niet. “Ik moet eerlijk zijn; dit gaat heel moeilijk worden. Ik weet niet hoe lang ik dit vol ga houden.” Anna is ondertussen superblij dat ze gered is door haar voormalig kampgenootjes van Noord. “Dit geeft toch aan dat we een team zijn.” Ze is echter wel de helft van haar stemmen kwijt.

Tijd voor de proef. Danny: “Ik moet immuniteit winnen anders stemmen ze me eruit.” Sander: “My **s is on the line.” Kim: “Ik loop weer een enorm risico, dus ik ben ontzettend gemotiveerd om deze proef en immuniteit te winnen.” De expeditieleden moeten in deze tweede eliminatie proef één voor één (op alfabetische volgorde) van een platform in het water springen. De kandidaten moeten onder water een kist meedragen en deze zover mogelijk wegzetten. Als iedereen is geweest, start de tweede ronde. De kandidaat die het minst ver staat, moet dan als eerst een poging wagen zijn kist nog verder te brengen. De kandidaat die na twee rondes zijn kist het verst weg zet, wint de immuniteitsketting. Degene die zijn kist het minst ver weg gezet heeft, krijgt een zwarte stem op de eilandraad.

 
Amara is als eerste aan de beurt. Ze besluit haar kist niet al te ver weg te zetten, om energie te sparen voor de 2e ronde. Klaas is onder de indruk. “Ze kan goed zwemmen, ze heeft diploma A t/m F, ik wist niet eens dat het bestond." Anna mag als tweede. Ze komt gelijk al een stuk verder. Daarna is Danny aan de beurt. Dit gaat hem beter af dan alleen zwemmen, maar ademgebrek nekt hem om heel ver te komen. Kim besluit de strategie van Amara te volgen, en de kist niet te ver te plaatsen. Ze heeft wel de verste afstand tot nu toe. Dan mag Klaas. Hij is in opperste concentratie: “Als er kans is dat ik iets ga pakken, is het deze proef.”. Hij neemt meerdere keren een flinke hap lucht. Dit werkt uitstekend, want hij zwemt, wel met een kleine afwijking naar links, ruim 2x zo ver als de rest. Oscar doet zijn best, maar kom bij lange na niet aan de afstand van Klaas. Ryanne heeft een hekel aan onder water zwemmen en komt het minst ver van iedereen. Sharon gaat ook goed, maar wijkt zover af naar links, dat ze onder het presentatie vlot van Nicolette door moet zwemmen. En dan staat alleen Sander nog op het vlot. Onbewust zwemt hij dezelfde richting op als Klaas. Hij komt ver … heel verder … net iets verder dan Klaas. Klaas baalt, Sander leidt na ronde 1.

Dan mag iedereen nog een keer. Ryanne komt niet veel verder, de zwarte stem is voor haar. Amara en Kim zien in dat hun strategie verkeerd is, want bijna niemand komt nog bij hun kist. Kim zwemt per abuis zelfs haar eigen kist voorbij. Ook ademkoning Klaas komt niet bij zijn kist, waarna de proef is beslist. Sander wint weer immuniteit. “Te gek! Aangezien ik sterk sta in de groep, word ik door sommigen gezien als gevaar, dus is het belangrijk als ik immuniteit kan winnen, dat ik dat ook moet doen.” Danny ziet het aan. “Die gast die wint onder water, op land, volgens mij op de maan. Het maakt niet uit waar, die gast blijft winnen En als hij blijft winnen, kan je hem er niet uit stemmen.” Sander haalt de ketting op bij Nicolette. En er is nog een prijs. Hij mag 3 mensen meenemen naar winnaarseiland! Sander twijfelt niet en kiest voor zijn oude Kamp Zuid maatjes Amara, Klaas en Kim. En het leuke is, het winnaarseiland ligt dit jaar direct tegenover het reguliere kamp. Meekijken kan dus.

 

Voormalig Kamp Zuid meert aan op winnaarseiland. Hen wacht lekker vers fruit, thee en koekjes, terwijl ze ondertussen uitzicht hebben op hun eigen eiland. Ze proosten op Tim. Tim heeft ondertussen een beslissing genomen. Hij trekt het alleen zijn niet langer en wil naar huis. Hij geeft op. Ondertussen overlegt de rest op wie er gestemd moet worden op de eilandraad. Kim wordt als target naar voren geschoven. Maar Ryanne heeft het haar moeilijk mee. Ze mag Kim graag. De sfeer begint grimmig te worden. Met name Danny en Ryanne krijgen het met elkaar aan de stok. Danny vertrouwt Ryanne niet meer. Ryanne zondert zich af, de rest houdt voet bij stuk en Kim blijft het target. Kamp Zuid gaat juist vol voor Danny, of zoals Klaas zegt: “We gaan er met gestrekt been in.” 
Op winnaarseiland wacht Sander en co. de volgende ochtend de kans om brood te bakken. Ondertussen overleggen ook zij over hoe en wat te stemmen. Het target, Danny, ligt vast, maar hoeveel stemmen moeten er ingezet worden? Veel, dat is dat duidelijk, maar wat is genoeg? Danny voelt de bui hangen en probeert Sharon om te praten meer stemmen in te zetten. Dat lijkt te lukken, maar of het genoeg is... Ondertussen is het brood klaar. Klaas schreeuwt zo hard, dat de rest op het gewone eiland het ook kan horen.

De laatste tactieken worden doorgenomen. Kim vraagt zich af of ze echt zeven stemmen zal gaan inzetten. Danny probeert onder tussen Ryanne toch nog aan zijn zijde te krijgen. Sharon is haar dreads zat en laat ze Anna eruit halen. Met een nieuwe coupe mag ze richting de eilandraad. Een eilandraad vol zenuwen. Het is oorlog. Of zoals Sander zegt: “Het wordt een open slagveld.” Wie durft stemmen te sparen en wie gaat er vol in. Ryanne heeft haar keuze gemaakt. Ze stemt niet. De rest stemt wel. En dat is te merken. De urn zit vol. Ryanne krijgt als eerst zwarte stem, maar die doet er niet toe; het gaat tussen Kim en Danny. Lang gaat het gelijk op, maar uiteindelijk blijkt dat voormalig Kamp Zuid inderdaad met gestrekt been is ingegaan. Met maar liefst 22 stemmen tegen,wordt Danny uit de Expeditie gestemd. Danny: “Ik vind het een eer.”

 

Danny neemt zijn nederlaag gelaten. “Het is en blijft een spel.” Maar dan krijgt ook hij het aanbod om in het geheim nog verder te spelen op een afgelegen eiland. Danny zegt meteen ja. Een mooie kans op wraak. Danny: “Zeker. Ze hebben heel veel moeite gedaan om me weg te stemmen, dan ga ik ook heel veel moeite doen om hun weer te verrassen.”

Volgende week in Expeditie Robinson zien we, of Ryanne’s keuze om niet te stemmen verstandig was. Wint Sander weer immuniteit? En komt er misschien een nieuwe verrassende allianties tot stand? We zien het weer donderdagavond 20.30 uur op RTL5!