Aflevering 6

 

Bartho komt als 4e kandidaat aan op afvallerseiland. Hij wordt hartelijk welkom geheten. Hij wordt echt direct gewaarschuwd voor de ‘gevaren’ van het eiland. De huidige bewoners zijn vooral lek geprikt door vlooien. Ellen heeft de zwaarte van het spel onderschat. Ze ziet het niet meer zitten en geeft op. Ze is daarmee de eerste echte afvaller van Expeditie Robinson 2016. Opgelucht neemt ze afscheid van de anderen en gaat naar huis.
Kamp Noord is op zoek naar de voedselprijs, maar kan deze niet vinden. Kamp Zuid is ondertussen op kokosnotenmisse; met 13 stuks komen ze terug in het kamp. In Kamp Noord wordt er een dak gebouwd voor boven het basiskamp. Alex kan het allemaal niets schelen; hij speelt met de gedachte om bij verlies van de proef zichzelf op te offeren en weg te laten stemmen. Kamp Zuid maakt ondertussen zelfgebakken broodjes met banaan. Niet veel later barst er noodweer los en worden de kandidaten weer getrakteerd op een flinke regenbui. 
Tijd voor een nieuwe proef. Voor Kamp Zuid wordt het tijd om eens te winnen, want ze zijn nog maar met 5. Het wordt een duel op een roller. Elk team vaardigt één lid af en gaat tegen een lid van het andere kamp in duel. Degene die het langst blijft staan wint en het kamp dat als eerste 10x een overwinning haalt, wint de proef. Jay Jay ziet het weer helemaal zitten, maar is de rest van het team dat ook? Het lijkt erop alsof zijn kampgenoten (behalve Alex) een afspraak hebben gemaakt met Kamp Zuid om de proef expres te verliezen, zodat ze Jay Jay kunnen wegstemmen op de eilandraad. Maar durven echt expres te verliezen?
Het lijkt er in eerste instantie niet op. Binnen no-time staat Kamp Noord met 5-2 voor. Kamp Zuid komt iets terug, maar ineens staat het 8-5. Gaat Noord weer gewoon winnen? Door Alex wordt het 9-7 . Het is aan Jay Jay om het winnende punt binnen te slepen, maar tot zijn grote schrik verliest hij van Dio. Het wordt dan 9-8, daarna 9-9 en dan komt het beslissende duel. Suzanne tegen Gaby. Houdt Suzanne haar wordt? Ja dat doet ze. Ze maakt het Gaby nog even lastig, maar valt uiteindelijk van de roller en zo wint Kamp Zuid voor het eerst een proef! Met hulp van Kamp Noord dat wel. Jay Jay rekent het zichzelf aan, maar ondertussen weet de rest wel beter.
Na de proef komt op Kamp Noord Alex met een schokkende mededeling; hij wil weggestemd worden. Kamp Zuid krijgt de 2e aanwijzing voor het verstopte eten. Ze delen deze met Kamp Noord en samen vinden ze het verborgen voedsel; bruine bonen en knakworstjes. Op verliezerseiland gaat ook het leven verder. Berthie en Barto halen droog gras binnen en maken zo matrassen voor in het basiskamp. Als Alex en Jay Jay even weg zijn wordt in Kamp Noord kort overleg gepleegd wat nu te doen; het kamp sterk houden en Alex wegstemmen, of het oorspronkelijke plan vasthouden? Uiteindelijk wordt besloten voor dat laatste.
Op de eilandraad wordt Jay Jay met grote meerderheid weggestemd. Iedereen behalve Alex stemt op Jay Jay; Koos zet zelfs een extra stem in. Jay Jay neemt het verlies sportief op. Alex baalt dat hij niet is gekozen. Terwijl Jay Jay afscheid neemt van de rest, besluit Alex dat het voor hem ook klaar is. Hij wil naar huis en geeft op. Terwijl Alex op de boot naar huis wordt gezet, doet Dennis Jay Jay het aanbod van verliezerseiland. Daar hoeft Jay Jay geen 2x over na te denken; hij gaat de uitdaging aan. En zo is het na vandaag gedaan met de rust op verliezerseiland … toch? Maar dat zien we volgende week.