Aflevering 8

 

Ondanks de eilandraad van vorige week, mag Chloë terug naar eiland Matukad, waar bijna alle deelnemers er doorheen zitten. Dio is ziek, Chloë kan amper nog op haar eigen benen staan en ook de rest van de kandidaten heeft er weinig zin in. Op Afvallerseiland lijkt de sfeer goed: al zingend liggen Bartho, JayJay en Lex op het strand: “Goeden tijden, slechte tijden… “ Wat was de tekst ook al weer, Bartho? Na 16 dagen staat de expeditie op een keerpunt: de samensmelting staat voor de deur.
 
   
De deelnemers pakken hun spullen. Zowel kamp Noord als kamp Zuid stappen in dezelfde boot – behalve Chloë. Zij wordt direct naar Dennis gebracht, die al bij een mooi opgedekte eettafel staat. De overige deelnemers worden verzameld op een ander eiland, niet ver van het samensmeltingsdiner. Nicolette wacht hen op. De mooi opgedekte tafel heeft echter plaats voor acht personen – terwijl er nog negen kandidaten bij Nicolette staan. Nicolette vertelt dat de deelnemers gezamenlijk in de roeiboot moeten stappen, naar het samensmeltingseiland moeten roeien en vervolgens een plek moeten bemachtigen aan tafel. Degene die geen kruk weet te verkrijgen, zal tegen Chloë moeten strijden.
Jessie en Dave, die enkele afleveringen terug verkozen werden als ‘teamleiders’ worden naar voren geroepen. Zij mogen de posities bepalen in de boot: wie zit er voorin en heeft daarmee al enkele meters (en vooral ook een psychologische) voorsprong op de rest? Na kop-of-munt mag Jessie beginnen met kiezen en zet zichzelf vooraan in de boot. Vervolgens zet Dave zijn maatje Dio vlak achter Jessie. Vervolgens kiest Jessie om Anna in de boot te zetten. Dave kiest voor zichzelf. Jessie kiest Jalou als derde (dit keer weet ze de naam van de windsurfster wel). Dan kiest Dave Thomas. Jessie kiest ervoor om Koos te kiezen, die haar vorige aflevering heeft gered van eliminatie. Dave kiest Gaby en dan blijft de laatste plek voor Suzanne.
   
   
Het peddelen begint. Wat begint als een enthousiast boottochtje eindigt in een muisstil psychologisch spel waarbij iedereen zoveel krachten probeert te besparen als hij/zij kan. Uiteindelijk springt Dave als eerste uit de boot en dan breekt de paniek los. Negen spartelende kandidaten in het water en zetten het op een lopen richting de eettafel. Dave, Jalou, Dio, Jessie, Thomas, Koos, Anna en Gaby (in volgorde van aankomst) weten een kruk te verkrijgen. Suzanne struikelde over een golfje en moet het nu opnemen tegen haar vriendinnetje Chloë. Als twee varkens op het spit moeten ze zo lang mogelijk aan een stok blijven hangen, terwijl de rest onder hun ogen geniet van het samensmeltingsdiner. Na een half uur laat Chloë los. Haar expeditie is ten einde en voor Suzanne wordt een negende kruk aan de eettafel geschoven.
Op Afvallerseiland krijgen Lex, Bartho, Bertie en JayJay een brief: ze moeten hun spullen pakken en zich naar de andere kant van het eiland begeven. Daar staan vier plateaus in het water. Nicolette vertelt dat de deelnemers ieder op een plateau moeten gaan staan en om de vijf minuten aan een touwtje trekken, waardoor het platform kleiner wordt. Degen die als eerste in het water valt, zal de expeditie moeten verlaten. Degene die als laatste in het water valt, blijft op afvallerseiland. De andere twee moeten volgende week nog een proef spelen. De kandidaten weten allen goed hun evenwicht te behouden, tot het vierde touwtje. Dan vallen de kandidaten gezamenlijk in het water.
   
   
Bertie wint een voedselpakket en volgende week zullen JayJay en Lex strijden om een plek in de expeditie. Helaas voor Bartho (die op een paar milliseconde als eerste het wateroppervlakte aanraakt) is dit een zuur einde van zijn mooie expeditie. Goede tijden of slechte tijden – wat zal er overheersen in de tweede helft van Expeditie Robinson 2016?