Aflevering 14

 

Bertie en JayJay zijn verbaasd dat Thomas naar afvallerseiland komt, maar Thomas is ook zeer verbaasd dat hij deze twee afvallers daar nog vindt. Hij verteld wie er voor hem zijn afgevallen en niet voor een duel gekozen hebben. JayJay gaat het opnemen tegen Thomas. Als de zandloper is afgelopen mogen ze proberen om raak te gooien, maar beiden missen tien keer de kruik. Dan is het afwachten wie als eerste zijn evenwicht verliest. Als ze al een poosje zo staan, probeert JayJay Thomas te imponeren met zijn blik, maar dat was geen goed plan. JayJay wankelt en zijn kruik valt om. Hij ligt uit de expeditie!
Het afvallerskoppel JayJay en Bertie valt uit elkaar. Thomas blijft bij Bertie achter. Voor zijn vertrek vraagt JayJay van Thomas of hij er alles aan zal doen om Bertie naar de halve finale te helpen. Thomas belooft dat, en met een innige knuffel vertrekt JayJay van het eiland van Bertie.
Op het basiseiland geeft Anna aan dat ze het echt oneerlijk vindt dat Thomas is weggestemd. Jessie probeert haar standpunt te verduidelijken, maar Anna accepteert het niet. Susan hoort het als lachende derde allemaal aan, en is blij dat ze er nog in zit.
Voor aanvang van de proef krijgen de deelnemers van het basiskamp te horen dat degene die wint de eerste finalist is. Er staat dus heel wat op het spel. Aan het begin van de proef moet er water uit zee geschept worden en in een emmer hoog boven de grond gegooid worden. Als de emmer vol genoeg is wordt zakt hij naar beneden en komt er aan de andere kant een grote schroef met een moer vrij. De moer moet helemaal losgedraaid worden. Met het touw aan het moer kan de moer over een steile wand in een klem gegooid worden. Het touw kan dan gebruikt worden om tegen de steile wand op te lopen. De eerste die boven op het platform staat wint.
Dio neemt al snel een voorsprong en al bij zijn derde gooi zit zijn moer vast en kan hij omhoog klimmen. Hij wint en is de eerste finalist! De dames strijden door om geen zwarte stem te krijgen. Suzanne lijkt achter te liggen maar haalt op het laatst toch Anna in. Anna krijgt dus een zwarte stem.
Dio neemt Anna mee naar winnaarseiland. Ze krijgen geen extra eten, maar wel een douche.
In het basiskamp zegt Jessie tegen Suzanne dat Anna het verdiend heeft. Suzanne wordt het zat en geeft aan dat ze het gezeur zat is. Zij heeft nog nooit van winnaarseiland genoten en heeft het ook zwaar gehad.
Thomas geeft bij Bertie aan dat hij wraak wil nemen op Dio en Jessie. Als Anna of Suzanne de afvaller is, mag Bertie het duel aangaan. Als Bertie hier een poosje over nagedacht heeft komt ze erop terug bij Thomas. Ze wijst hem erop dat hij JayJay zijn woord heeft gegeven. Thomas ziet dat anders, vindt het logisch dat hij dat zo zei, en vindt niet dat hij perse het duel moet doen. Maar Bertie houdt voet bij stuk. Ze heeft van JayJay geleerd. Ze eist dat Thomas sowieso het duel aangaat, wie er ook komt.
Op winnaarseiland bespreken Dio en Anna de mogelijkheden tijdens de laatste Eilandraad. Het lijkt erop dat ze Jessie willen wegstemmen. Jessie heeft zelf nog 1 stem, dus kan zelf niet bepalend zijn.
Op de Eilandraad worden de laatste stemmen ingezet. Jessie stemt gewoon op Suzanne, zoals voor de proef eigenlijk was afgesproken. Maar Dio heeft zijn stemmen op Jessie ingezet, en dus valt Jessie af. Dit had ze niet verwacht, en ze is er boos over. Anna geeft aan dat ze er alles aan zou hebben gedaan om Jessie te redden, maar als Dio iets in zijn hoofd heeft is hij daar toch niet vanaf te brengen. Wederom is Suzanne de lachende derde.
Dennis doet Jessie net als de vorige afvallers het aanbod om naar afvallerseiland te gaan, en dat pakt ze met beide handen aan. De halve finale is in zicht!