Marcus Bartholomeus (Bartho) Braat (Leiden, 17 augustus 1950) is een Nederlands acteur, voornamelijk bekend door zijn rol als Jef Alberts in Goede tijden, slechte tijden. Hij is eveneens bekend van zijn rol als Aai in Het wassende water en als Donald in de speelfilm Mama is boos!.


Braat werd in Leiden geboren als de zoon van archeoloog W.C. Braat (1903-2000), maar groeide op in Oegstgeest. Na het behalen van zijn Gymnasium-diploma zou hij de studies Geschiedenis en Theaterwetenschap gaan volgen aan de Universiteit van Amsterdam. In het jaar 1980 zat Braat korte tijd op de Amsterdamse Theaterschool, waar hij de opleidingen regie/documentaire volgde. Maar hij besloot om acteur te worden. Braat maakte zijn debuut op de Nederlandse televisie met een gastrol in de dramaserie Oma Fladder. Niet veel later volgde een gastrol van twee episodes in de VARA-komedie Zeg 'ns Aaa en een gastrol als Aai in Het wassende water.

Na een kleine rol in de speelfilm Mama is boos! volgde eind jaren tachtig gastrollen in onder andere In naam van Oranje, Medisch Centrum West, Spijkerhoek en Adriaen Brouwer. In de zomer van 1990 werd Braat door Harry Klooster benaderd voor de rol van Neil van Dongen in de soap Goede tijden, slechte tijden. Hij gaf gedurende één aflevering gestalte aan dit karakter. Niet veel later, in 1991, zou Braat opnieuw benaderd worden. Ditmaal voor een vaste rol. Hij wilde alleen de rol van Jef Alberts spelen als actrice Henriëtte Tol de rol van zijn vrouw Karin op zich zou nemen. Tol moest de soap na ruim een jaar gedwongen verlaten omdat haar karakter in de Australische scripts niet meer voorkwam. Braat continueerde zijn rol. In april 2015 maakte Braat bekend dat hij na 24 jaar zou stoppen met zijn rol in de serie. Hier kwam hij in de zomer weer op terug. Op 11 januari 2016 maakte RTL bekend dat Braat toch zal stoppen met zijn rol bij de soap.Hij was in de aflevering van 21 januari 2016 voor het laatst te zien.

Naast de serie heeft Braat er altijd andere dingen naast blijven doen. Zo speelde hij in 2011 een aantal maanden mee in de musical La Cage Aux Folles.