Thomas Dekker (Dirkshorn, 6 september 1984) is een Nederlands voormalig wielrenner.Thomas Dekker (Dirkshorn, 6 september 1984) is een Nederlands voormalig wielrenner. Hij werd in 2005 prof. In 2009 bleek dat er in 2007 epo in zijn lichaam was aangetroffen en hij gaf toe doping te hebben gebruikt. Als gevolg hiervan werd hij geschorst tot 1 juli 2011. Dekker keerde daarna terug in het wielrennen, maar kwam niet meer op zijn oude niveau. In maart 2015 beŽindigde hij zijn profloopbaan.

In de beloftencategorie werd Dekker in 2004 tweede op het wereldkampioenschap wielrennen tijdens de wegrit en de tijdrit. Een jaar eerder was hij in de wegwedstrijd bij de beloften al derde. Verder werd hij eerste in het eindklassement van de Ronde van RomandiŽ, van Le Triptyque des Monts et Ch‚teaux - Frasnes (beloften), van de Ronde van ThŁringen (beloften) en van Olympia's Tour. Ook zegevierde hij, samen met Koen de Kort, in de GP Eddy Merckx en werd hij Nederlands kampioen tijdrijden. In 2004 reed hij ook de tijdrit op de Olympische Spelen van Athene. Hij werd 21e.

In 2005 werd Dekker een professioneel wielrenner. Hij eindigde tweede in zowel de GP Rudy Dhaenens als het Internationaal Wegcriterium. In de laatste koers won hij ook nog de bergetappe. Hij reed de Ronde van ItaliŽ, maar kwam niet tot aansprekende resultaten. In de eindklassering bezette hij de 75e plaats. Hij verlengde zijn Nederlandse titel tijdrijden.

In 2006 won Dekker de meerdaagse koers Tirreno-Adriatico als derde Nederlander na Joop Zoetemelk (1985) en Erik Dekker (2002). Na een goed voorjaar zou hij aanvankelijk zijn debuut maken in de Ronde van Frankrijk, maar een virus gooide roet in het eten.

Sinds 2007 maakt Dekker deel uit van de rennersraad van de belangenorganisatie voor beroepswielrenners, de CPA. Hij won dat jaar ook de Ronde van RomandiŽ, als eerste Nederlander sinds twintig jaar en als de jongste renner van de laatste veertig jaar. Zowel bergop als (vooral) in de tijdrit blonk Dekker uit. Op 21 juni bewees TD, zoals Dekker ook wel wordt genoemd, dat hij klaar was voor de Tour de France door de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland te winnen.

In juli 2007 maakte Thomas Dekker bekend dat hij voor twee jaar had bijgetekend bij de Rabobankploeg. Hij debuteerde in de Ronde van Frankrijk 2007 met een 35e plaats in het eindklassement. Hij maakte grote indruk door zijn kopwerk voor Michael Rasmussen. Een paar dagen nadat de Deen uit de Tour was gezet reed Dekker desondanks een sterke tijdrit, waarin hij elfde werd. Wel klaagde Dekker tijdens de Tour over zijn heup. Naar aanleiding van deze klachten nam hij geen deel aan het nationaal kampioenschap tijdrijden.

In de Drei-Lšnder-Tour, won Dekker, ondanks pijn aan zijn heup, twee etappes, waaronder de tijdrit met een gemiddelde van 50,12 km/u over een afstand van 23,6 km, en het eindklassement. Op 30 september startte Thomas Dekker op het wereldkampioenschap in Stuttgart. Hij deed mee in de finale en reed uiteindelijk als 11de over de meet, op 8 seconden van de winnaar Paolo Bettini en net voor zijn afscheidnemende vriend en landgenoot Michael Boogerd. Gebruik makend van zijn goede vorm reed Thomas Dekker nog enkele Italiaanse najaarsklassiekers waaronder de Ronde van Lombardije waar hij 8ste werd en mee de wedstrijd maakte. In het eindklassement van de Protour 2007 werd Thomas Dekker 18de.

Dekker reed een sterk voorjaar in 2008 met ereplaatsen in de Ronde van CastiliŽ en Leůn (3e), Ronde van Baskenland (3e), Amstel Gold Race (5e), Waalse Pijl (5e) en Luik-Bastenaken-Luik (6e), maar tot een overwinning kwam het nog niet. Het verdedigen van zijn titel in de Ronde van RomandiŽ mislukte ondanks een tweede plaats in de klimtijdrit in Sion; Dekker stapte in de slotrit gedesillusioneerd en vermoeid af.

Na het voorseizoen maakte Dekker zijn heroptreden in de Ronde van Zwitserland, maar daar bleek dat hij totaal uit vorm was. Een griepje, vlak voor de Ronde van Zwitserland, zou voor een behoorlijke conditie-achterstand hebben gezorgd. Dekker werd vervolgens niet opgenomen in de ploeg voor de Ronde van Frankrijk 2008. Een maand later besloot hij af te zeggen voor de Olympische Zomerspelen 2008, waar hij zou uitkomen in de wegwedstrijd en in de tijdrit. Eind juli 2008 maakte de UCI bekend dat er voor de Ronde van Zwitserland een afwijking in de bloedwaarden bij Dekker was vastgesteld. Afwijkende bloedwaarden kunnen een indicatie zijn voor dopinggebruik. Op 14 augustus 2008 gingen Dekker en Rabobank per direct uit elkaar. Aan de vooravond van het WK maakte Dekker bekend een tweejarig contract te hebben getekend bij de Belgische wielerploeg Silence-Lotto.

Op 1 juli 2009 maakte zijn ploeg Silence-Lotto bekend dat bij herbeoordeling van bloedstalen uit eind 2007, toen Dekker nog voor Rabobank reed, epo bij hem gevonden was. Verbeterde onderzoeksmethodes toonden de aanwezigheid van epo in zijn urine pas in mei 2009 aan. Zijn ploeg stelde hem per direct op non-actief waardoor hij de Ronde van Frankrijk, die drie dagen later van start ging, misliep.

De contra-expertise leverde opnieuw een positieve uitslag op, zo maakte zijn advocaat Hans van Oijen op 30 september bekend. Dezelfde dag nog gaf Dekker aan zich neer te leggen bij de uitslag, en in een persconferentie een dag later gaf hij toe in 2007 eenmalig doping te hebben gebruikt. Hij verklaarde dat het vooral een mentale kwestie was - door een heupblessure werd hij steeds teruggeslagen, waardoor hij in een dal geraakte, aldus de renner. Medio 2010 verklaarde hij in een interview dat het dopinggebruik niet eenmalig was. Daarbij gaf hij aan dat hij reeds vanaf eind 2007 met doping was begonnen toen hij last had van een blessure en daarmee in de zomer van 2008 stopte. Hij werd na de eerste positieve test door zijn team Silence-Lotto per direct geschorst en, na de bekendmaking van de uitslag van de contra-expertise, ontslagen. Naast een door de UCI opgelegde schorsing van twee jaar (die op 1 juli 2011 afliep) werden eveneens alle na 24 december 2007 behaalde sportresultaten ongeldig verklaard. Een verdacht bloedpaspoort uit 2008, dat de aanleiding voor een herbeoordeling van zijn bloedstalen gaf, diende hierbij als "definitief bewijs" (beslissing per 3 maart 2010).
Op 6 juli 2011 reed Thomas Dekker zijn eerste kermiskoers. Daarna reed hij de criteriums van Stiphout, Chaam, Wateringen, Lommel (B) en Heerlen. Op 1 augustus 2011 maakte Thomas Dekker bekend dat hij de rest van het seizoen voor het Chipotle Development Team gaat rijden. Via deze opleidingsploeg van Garmin-Cervelo, hoopte hij in 2012 te keren in het World-Tour-peloton. Op 17 november 2011 tekende Dekker uiteindelijk een contract voor 2012 bij Team Garmin-Barracuda. In de Ronde van de Sarthe boekte hij zijn eerste individuele overwinning sinds zijn comeback door het peloton voor te blijven in de vijfde etappe. In augustus 2012 stond hij aan de start van de Ronde van Spanje, zijn eerste grote ronde sinds 2007.
Werelduurrecord

Op 25 februari 2015 deed hij in het Mexicaanse Aguascalientes een aanval op het werelduurrecord. Met 52,250 km kwam hij te kort om het wereldrecord van 52,491 te verbeteren. De poging daartoe bleek Dekkers laatste activiteit in het profwielrennen, want een kleine maand later beŽindigde hij zijn carriŤre.