Overzicht Aflevering 2

 

De aflevering begint met een korte terugblik naar vorige week. We zien dat de kandidaten zelf hun kampen mogen indelen en hoe Carolina, die als laatste finishte in de proef zich zal moeten voegen bij het kamp van de onbekende Nederlanders. Kamp Zuid is een jonge groep waar het opbouwen van het kamp zeer chaotisch te werk gaat. In kamp Noord daarentegen ligt de gemiddelde leeftijd wat hoger en lijkt het bouwen van een kamp van een leien dakje te gaan. Carolina komt aan op het eiland van de onbekende Nederlanders en wordt welkom geheten. Het gaat er allemaal vriendelijk aan toe en Carolina verteld wat er allemaal is gebeurd tijdens de proef. Ze ziet het eiland met de onbekende Nederlanders maar een winnaarseiland, want al deze kandidaten hebben een strenge selectieprocedure moeten ondergaan, die laat zien dat hun motivatie torenhoog is.
Op kamp zuid breekt de ochtend aan. De vorige avond had Brace een net uit gehangen, en met een groepje wordt er natuurlijk snel gekeken of er iets is gevangen. En ja hoor! Een hele dikke vis zit er in het net. Het doodmaken was even een dingetje, maar ook dat lukt uiteindelijk. Brace voelt zich een heuse Chefkok, en ziet al een heel menu voor zich. Lil Kleine laat zich ook meteen van zijn beste kant zien en fileert de vis alsof hij dat elke dag doet. Bruce en Lil Kleine het visje klaar en het wordt een serieuze maaltijd. Etenstijd breekt aan, en iedereen krijgt een bananenblaadje vol van de sterrenmaaltijd van Bruce en Lil Kleine.

Ondertussen voelt Shelly zich de eerste nacht al niet goed. Het was een nacht van kotsen en diarree. Geen goed begin van de expeditie. Ze hoopt zich snel beter te voelen, want ze heeft het idee dat ze zich nog wel moet bewijzen voor haar kamp.

Op kamp Noord begint de ochtend rustig, en wordt er een poging ondernomen om te vissen en ook wordt er nog stevig doorgebouwd aan het kamp. Ondertussen wordt de groep nauwlettend in de gaten gehouden door Roeland. Roeland ziet vader en dochter Witsche meteen als een ijzeren ford. Naast dat deze twee elkaar nooit zullen afvallen hebben zij ook veel extra stemmen tot hun beschikking. Gevaarlijk! Ook trekken Niels en Henk sterk naar elkaar toe, omdat ze beiden van survivallen houden. Roeland ziet zichzelf en Nicole direct als een soort underdog en vreest nu al voor zijn plekje mocht het kamp een proef verliezen. Het is van belang om meteen strategisch te gaan spelen! Roeland smokkelt Anouk het kamp uit om alvast het een en ander te bespreken. Het wordt een beetje een chaotisch gesprek.

Op het kamp van de onbekende Nederlanders is men al vroeg druk in de weer. Alleen Carolina heeft nog wat moeite met zich aanpassen. Ook heeft ze de afgelopen nacht slecht geslapen op haar bamboe ‘matrasje’. Ook mist Carolina haar BNer clubje. Ze voelt zich toch afgesplitst van haar originele groep en terecht gekomen in een groep met een totaal andere energie.

Op kamp Zuid lijkt de rest van de dag rustig door te gaan. Niets is wat het lijkt, want Soundos heeft een plan. De keuze van haar team was een hele bewuste. Ze verwacht dat iedereen haar als een soort moedergans zal gaan zien, en haar gaat vertrouwen.. maar daar gaat Soundos natuurlijk heel erg hard misbruik van maken. Het eerste verbondje tussen Soundos en Brace wordt al gesmeed. Soundos presenteert zich als een soort van meesterbrein en heeft het allemaal al helemaal uitgedacht en vind dat iedereen maar gewoon naar haar moet gaan luisteren. Brace ziet het plan wel zitten en met zn tweetjes zien ze de samensmelting nu al als een haalbaar doel.

Op het eiland van de onbekende Nederlanders wordt een maaltje gemaakt van gekookte cassave bladeren. Dit had een Surinaamse vriendin van Imke had dat haar aangeraden. Het bleek geen groot succes. De bladeren waren niet lang genoeg gekookt en bleven behoorlijk taai. De algemene tactiek lijkt; zorgen dat met genoeg te eten heeft, en elkaar afremmen als iemand te veel wil doen. Dit slaat nog het meeste op Harold. Die doet mega veel in het kamp, maar men is bang dat omdat hij te veel doet, hij ook snel zijn krachten zal verliezen. Imke Marlé en Harold gaan de zee op om vis te vangen, en tegelijkertijd trekken Imke en Carlos de heuvels in op zoek naar cassave. Met succes! Want al snel wordt er iets gevonden. Ondertussen bespreken Imke en Carlos het een het ander over de groep. Ze zijn vooral huiverig voor de tomeloze energie van Harold, en Carlos is bang dat dit hen nog wel eens de kop zou kunnen kosten. Harold is een soort leider, maar de twee zijn bang dat nog wel eens een beetje te veel zou kunnen worden. Het zou immers zonde zijn als ze in het kamp een sterke man verliezen omdat deze op halve krachten zal zijn. Ze zullen hem waarschijnlijk nog hard nodig moeten hebben.
De eerste immuniteitsproef komt er al snel aan.. Zal het kamp noord of zuid worden? Bruce heeft er in ieder geval alle vertrouwen in dat het zijn kamp zal worden. Shelly weet daarentegen niet helemaal of ze wel vertrouwen in haar kamp moet hebben. Daarnaast is ze bang dat, wanneer ze verliezen, ze er als eerste uit zal liggen. Ook op kamp Noord zijn de voorbereidingen al in volle gang. Richard denk dat zijn team, met de wat extra levenservaring een goede kans kan maken op de winst.

Nicolette heet alle kandidaten welkom bij de eerste proef. Zij verteld dat de inzet de immuniteitstotem gaat zijn Het team wat deze totem wint gaat sowieso door naar de volgende ronde, het team wat verliest zal op de eilandraad moeten verschijnen. In deze proef zal het team wat als eerste zijn kanon afvuurt winnen. Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan, want voor het zo ver is zal er nog een heleboel moeten gebeuren. Samenwerking is van essentieel belang. Het kanon staat op de bodem van de zee en zal met een touw uit de zee moeten worden getrokken. Het touw is echter gewikkeld om een paal die in het zand is ingegraven. Terwijl de ene helft van het team zich hiermee moet bezig houden, kan een ander deel van het team vast beginnen met vuur maken. Met het vuur moet de fakkel aangemaakt worden. Natuurlijk is de fakkel niet zomaar beschikbaar, zier zal eerst nog een puzzel voor moeten worden opgelost. Mocht dit allemaal lukken, dan kan met de fakkel het kanon worden aangestoken en wint een team.

In beide teams wordt al snel een taakverdeling gemaakt en iedereen lijkt blij te zijn met zijn of haar rol. Het startsein klinkt en beide kampen gaan als een speer aan de slag. Deze proef moet natuurlijk gewonnen worden, want wie wil er nu als eerste naar de eilandraad. Voor kamp Noord heeft Henk het vuur als eerste aan, maar niet veel later heeft kamp zuid ook vuur. Kamp Zuid moeite om het touw los te krijgen terwijl het touw bij Kamp noord al een heel stuk verder los is. Roeland rent met het touw de zee in, maar het touw blijkt nog een fractie te kort te zijn. Helaas. Het laatste stuk touw zit ingegraven en het is een heel gedoe om dat los te krijgen. Tot nu toe lijken beide teams redelijk gelijk op te gaan. Kamp Noord doet als eerste weer een poging om bij het kanon te komen met het touw, maar weer was het touw te kort. Uiteindelijk hebben beide teams ongeveer tegelijkertijd een touw wat lang genoeg blijkt te zijn. Kamp noord lukt het om het kanon als eerste het water uit te krijgen terwijl Shelly in kamp zuid moeite heeft om het touw vast te maken aan het kanon. Uiteindelijk neemt Lil Kleine het initiatief om Shelly te gaan helpen en het touw vast te krijgen aan het kanon. Kamp zuid staat flink voor en begint met de puzzel om de fakkel te pakken te krijgen.  Dit pakken ze met de hele groep aan, en verloopt behoorlijk chaotisch. Wat later kan ook kamp zuid aan de puzzel beginnen. Hier is dit de taak van Shelly en Marieke. Zij hebben het systeem van de puzzel snel door, waardoor dit een stuk makkelijker verloopt dan bij kamp Noord. Toch is het Kamp noord die de fakkel als eerste los weet te krijgen. Henk steekt de fakkel aan, loopt naar het kanon, al helemaal klaar om er met de winst vandoor te gaan. Echter, het kanon wilde niet aan. Kamp zuid heeft ook de fakkel los, loopt naar het vuur om de fakkel aan te steken, ook zij hebben moeite om de fakkel brandend bij het kanon te krijgen. Beide teams hebben moeite met het laatste stukje van de proef, maar uiteindelijk is het kamp zuid die het kanon op het nippertje als eerste afgevuurd krijgt. Na een huldewoord van Nicolette mag Nicole de totem voor kamp Noord komen halen. Kamp Noord is deze ronde veilig, en kamp zuid mag deze rond naar de eilandraad. Beide kampen gaan terug naar hun eiland. Lil kleine baalt behoorlijk van het verlies van de proef en is bang dat zijn humeur er wel eens te leiden van zal krijgen
Het kamp van de onbekende Nederlanders heeft geen weet van de strijd die er tussen kamp Noord en kamp Zuid is geleverd. Zij focussen zich tot nu toe alleen op overleven en het samenleven. Harold, Carolina en Marlé komen terug van de zeetocht, waar het helaas niet is gelukt om wat te vangen. Harold laat zich niet uit het veld slaan en komt meteen met het idee om een fuik te maken. Marlé praat maar eens op Harold in dat het ook belangrijk is dat hij af en toe zijn rust moet pakken. Voor zijn gevoel doet Harold al erg rustig aan, en daar verbaasd Marlé zich over. Voor Harold voelt het een beetje alsof al zijn moeite niet altijd op waarde wordt geschat. Bij besluit een dagje achterover te leunen en dan te kijken wat er gebeurt in de groep.

In kamp zuid gaan Kai en Danny op zoek naar voedsel want daar hebben ze na de verloren proef nog geen tijd voor gehad. Danny had verwacht dat voedsel wel gemakkelijk te vinden was, maar dat valt helaas vies tegen. Voedsel zoeken is hard werken, en de opbrengst is toch maar relatief klein. Toch vinden de mannen genoeg cassave om de dag door te komen. Kai en Danny hebben nog een klein onderonsje over de komende stemming. Kai verteld dat hij een gesprek heeft gehad met Lil kleine, en dat die heeft aangegeven het helemaal niet erg te vinden om als eerste weg gestemd te worden, mede omdat dit waarschijnlijk de sfeer in de groep ten goede zou komen. De mannen houden Lil kleine echter liever nog even in het kamp. Zij zien liever Shelly of Soundos als eerste vertrekken. Wat betreft Soundos, zij wordt niet als sterk in de proeven gezien, en aangezien ze met iedereen mee kletst vertrouwen de mannen haar voor geen meter.

Ook op kamp Noord is het tactisch denken al begonnen. Vooral vader en dochter Witsche, en Anouk vormen samen al een duidelijk front. Ze willen tactisch spelen, want het is en blijkt een spel. Ze kijken waar ze er misschien nog een vierde persoon bij zouden kunnen betrekken. Dan zijn ze met vier, wat een zeer groot voordeel in het spel zou zijn. Toevallig komt Roeland net aanlopen, en al snel is er een soort van bondje gesloten tussen het viertal. Hoe sterk dit bondje is zal de tijd ons vertellen.
Op het eiland van de onbekende Nederlanders gaat alles zijn gangetje. Carolina heeft eindelijk wel redelijk geslapen de afgelopen nacht. Maar dan… gaat het regenen. Niet echt wat je wilt als je op een onbewoond eiland zit zonder een goed dak boven je hoofd. Samen brengt dit kamp de tijd door onder het kleine afdakje wat ze hadden gebouwd.

Ook op kamp zuid is het natuurlijk gaan regenen. Ook hier baalt men enorm, want op dit eiland is er al helemaal nog geen waterdicht onderdak gebouwd. Het komt de sfeer niet echt ten goede. Er wordt wat af gekibbeld omdat het eten koken nu ook niet echt goed lukt, omdat al het hout nat is. Snel is de essentie van een afdak duidelijk geworden, en er worden plannen gesmeed over hoe dat afdak er dan uit moet gaan zien. Alles gaat super chaotisch omdat iedereen denkt dat hij of zij het beter weet dan de rest.
 
Uiteindelijk wordt het plan van Danny gekozen, en begint kamp Zuid op dag 3 met het bouwen van een hut. Ondertussen zijn Brace en Lil kleine er tussenuit geknepen om even te praten. Na een tijdje is Soundos het zat en roept de mannen erbij, er moet getild worden. Lil Kleine weigert om uit het water te komen en daar is de rest niet blij mee. Na een tijdje hard werken, staat er toch een heuse hut! Iedereen is daar toch best wel trots op.

In kamp Noord lijkt het alsof de regen totaal geen probleem is. Er wordt onverminderd verder gezocht naar voedsel, en er is behoorlijk wat voor handen. Er worden behoorlijk wat zee-egels gevonden, wat natuurlijk een heerlijk maaltje is. Iedereen wordt geroepen, en de zee-egels worden rauw verorberd door het kamp. De ene helft van de groep vind ze heerlijk, terwijl een paar anderen toch een beetje zitten te viesneuzen.

Op kamp zuid heeft Lil kleine het zwaar. Hij mist het thuisfront toch best wel erg. Maar het is toch de vraag, zal hij er ondanks dat hij heeft aangegeven graag naar huis te willen uit gestemd worden, of gaat de groep toch voor iemand anders? Brace heeft aan dat de keuze niet heel moeilijk is geweest. Hij wil Shelly er graag uit. Hij vind het namelijk helemaal geen goed idee als Lil Kleine naar huis gaat.
Het is tijd voor de eilandraad. Dennis en Nicolette vragen hoe het gaat met de groep, en hoe het eiland bevalt. Het leven op het eiland valt Brace zwaar, maar toch vermaakt hij zich goed. Hij heeft zijn plek in de groep goed gevonden. Kai geeft verder aan dat de groep goed in elkaar zit, iedereen heeft zijn eigen taak. Op de vraag of het kamp al een beetje georganiseerd is, klinkt een luid gelach, dat is natuurlijk helemaal nog niet het geval. Soundos legt haar rol in de groep nog eens uit, en ook Lil Kleine doet zijn zegje over hoe hij zich toch niet helemaal lekker thuis voelt op het eiland, en thuis zo erg mist.

Het is tijd voor de stemming en iedereen vult zijn stembriefje in en stopt deze in de urn, Na het stemmen wordt er aan Kai nog even gevraagd of hij zijn gouden munt nog wil inzetten, maar hij wil hem liever nog even op zak houden. Het bekend maken van de stemmen begint. Lil Kleine, Lil Kleine, Lil Kleine, Lil Kleine, Lil Kleine, Brace… Dat was ook tevens de laatste stem. Het is duidelijk Lil Kleine mag lekker naar huis toe.

Lil Kleine neemt afscheid van de groep en de andere expeditieleden gaan terug naar hun eiland. Dennis praat nog even na met Lil Kleine, en hij geeft aan dat hij toch met een goed gevoel kan terug kijken op de expeditie.