Overzicht aflevering 3

 

In beide kampen zitten BN-ers er doorheen, Soundos is ziek, Brace is chagrijnig en Niels baalt dat de anderen geen vuur kunnen maken zonder hem. Ook de onbekende Nederlanders vinden het slechte weer pittig, Carolina doet ge´rriteerd tegen Harold. Imke probeert uit te leggen waarom Harold haar niet direct hielp. Ze vindt Carolina duidelijk minder gemotiveerd.
Bij de proef worden de kampleden aan elkaar vastgemaakt op een vlot. Ze moeten samen naar de kant zwemmen onder bamboestokken door, in het water een trap opgaan die ze moeten maken met balken, dan in het zand zich onder een bamboerek doorgraven, over een muur klimmen, en tot slot 3 poorten openen dmv puzzelsloten. Van Kamp Noord blijft Nicole aan de kant, vanwege haar geblesseerde vinger.
Soundos is claustrofobisch en houdt kamp Zuid op in het water. Op het land onder het bamboerek raakt ze in paniek maar de groep gaat door. Ze wordt na Brace als tweede op de muur geduwd, maar ze dreigt terug te vallen. Brace stelt voor om te springen, en hij landt verkeerd. Hij wordt gewond afgevoerd. De proef gaat verder zonder hem. Bij Kamp Noord gaat Richard ook aan de kant staan, en zijn teamgenoten winnen met overmacht.
Kamp Zuid krijgt bericht dat Brace niet meer terugkomt, maar dat er wel een Eilandraad is. Soundos probeert Marieke en Shelly over te halen om samen te zweren tegen Kay of Danny en al hun stemmen in te zetten. Marieke doet haar best om haar gezicht in de plooi te houden en niet te laten merken wat ze echt van plan is.
Op de Eilandraad blijkt dat Marieke en Shelly met de mannen meestemmen, en Soundos wordt weggestemd en ze is boos op Shelly en vooral Marieke.
Brace komt op de Eilandraad vertellen dat zijn achillespees gescheurd is. Dat betekent dat Soundos mag blijven, maar dat ze de volgende Eilandraad 1 zwarte stem tegen krijgt. Ze voelt daar niet veel voor, maar Brace vraagt haar het voor hem te doen. En dat doet ze.