Aflevering 5

 

Vorige week zagen we hoe Kamp Zuid voor het eerst de immuniteitsproef won, wat vooral voor Soundos erg belangrijk was. Nicole werd eruit gestemd bij Kamp Noord omdat ze een extra stem had. Na de eilandraad kreeg Kamp Noord te horen dat ze al hun spullen moesten pakken en sommigen niet zouden terug komen. Ook bij de onbekende Nederlanders was er verandering op komst. Er stonden balken klaar voor een proef.
Kamp Noord is hun spullen aan het pakken. Richard en JoŽlle hebben door dat dit wel eens hun laatste dag samen kan zijn op het eiland. Sterker nog, ze rekenen erop dat de anderen hun opsplitsen. Roeland verteld ons hoe zijn relatie met Richard is. Ze kunnen het goed met elkaar vinden. Opmerkelijk gezien de twee zo verschillend zijn. Bij Kamp Zuid is het nieuws ondertussen ook aangekomen. Soundos is helemaal in haar nopjes en hoopt deze mensen nooit meer te zien. Maar ook de anderen zijn niet rouwig om het mogelijke verlaten van hun Kamp Zuid. Bij Kamp Onbekend maakt iedereen zich klaar voor de proef. Carlos en Imke hebben een zeer close vriendschap ontwikkeld in de negen dagen dat op het eiland zitten. Ze realiseren dat ze nu tegen elkaar moeten gaan strijden en mogelijk elkaar niet meer zien deze Expeditie.
Kamp Noord en Kamp Zuid komen aan bij de Last Man Standing, waar ze ook de eerste dag de kampen hebben ingedeeld. Het is tijd voor de herverdeling. Niels en Kaj, die eerste werden bij de allereerste proef gaan de kampen kiezen. De eerste persoon die ze kiezen moet uit het andere kamp zijn, daarna is het vrij kiezen. Niels mag als eerste en kiest Marieke. Kaj kiest Henk als eerste. Vervolgens kiest Niels: Anouk, Richard en Roeland. Kaj kiest: Danny, Shelly en JoŽlle. Soundos wordt niet gekozen en zal niet in Kamp Noord of Kamp Zuid verdergaan. Ze gaat naar Kamp Onbekend.
De nieuwe kampen zullen gelijk getest worden en beginnen gelijk aan de eerste proef. Ze moeten in een kooi gaan staan en met deze kooi in zee lopen. De kooi moet op de constructie in zee gehaakt worden waardoor er een poort opengaat en ze de vlag kunnen pakken, wanneer ze alle verzekeringen eraf halen. Daarna zwemmen ze terug en moet de vlag neergezet worden. Vanaf het startschot loopt Kamp Noord net iets voor. Ze hebben de strategie om voor de balk te staan en te tillen in plaats van voorover te tillen. Dit lijkt te werken tot Anouk realiseert dat ze vooraan staat en als eerste kopje onder zal gaan. Kamp Zuid komt tot ongeveer gelijke hoogte wanneer beide kampen personen hebben die niet meer kunnen staan. Vanaf daar moet er samengewerkt worden om de kooi elke keer enkele stappen vooruit te krijgen. Kamp Noord gaat net iets sneller maar krijgt de kooi niet vastgehaakt. Kamp Zuid komt nog dichtbij maar het is toch Kamp Noord die als eerste de kooi haakt waarna Niels snel naar boven klimt om de vlag te pakken. Wanneer Kamp Zuid hun vlag pakt is Kamp Noord al aan het terugzwemmen. Kamp Noord wint de proef!
Bij Kamp Onbekend start de proef. Ze staan op een balk en moeten hier zo lang mogelijk op staan. Alleen degene die als laatste overblijft zal zich toevoegen bij Kamp Noord of Zuid als vervanger van de afvaller. Wanneer de zandloper om is zal er verplaatst moeten worden naar een dunner stuk balk. Dit kan tot twee keer. Marlť is de eerste die valt nog in het eerste gedeelte. Soundos en Herald volgen in het tweede deel. Wanneer de laatste switch naar het derde stuk wordt gemaakt vallen Carlos en Carolina achter elkaar. Imke wint de proef en mag naar Kamp Zuid!
Op Kamp Zuid is de keuze tussen JoŽlle en Henk. JoŽlle is een tactische optie om het voetbaltrio op te breken. Henk is zwakker in proeven. Hij heeft ze wel goed geholpen met het bouwen van een kamp. Kamp Zuid heeft negen dagen lang op het strand geslapen. Dit terwijl Kamp Noord een hele mooie hut heeft waar Marieke van opkijkt. Bij de eilandraad stemt uiteindelijk iedereen op Henk. Imke komt zijn plaats innemen. Ze krijgt voor haar vertrek nog de keuze om vijf stroopwafels mee te nemen of een extra stem. Ze kiest voor de stroopwafels. Volgende week zien we hoe ze het zal doen. En Soundos maakt nog meer vijanden.