Aflevering 9

 

Op dag 17 is de samensmelting een feit. De kandidaten strijken neer op Catanawan. Roeland is heel blij met het groene eiland: een droom! De groep vindt nieuw materiaal in een kist en begint met de bouw van het nieuwe kamp. Herold is niet alleen de laatste nieuwkomer, hij is ook de kampoudste. Wie moet er als bouwmeester bestempeld worden? Er wordt richting Herold gekeken om de beslissingen te nemen maar hij laat Carlos het voortouw nemen. In een groep met 7 BN’ners en 3 niet-BN’ners wil hij niet te veel in de kijker lopen.

Niels zit op finalisteneiland en dat bevalt hem zeer goed: eindelijk heeft hij een moment (en een eiland!) voor zichzelf. Hij zal zijn plek goed verdedigen. Soundos wil op haar beurt wraak op Kaj en Marieke en gaat op zoek naar een meerderheid om dit te bewerkstelligen.

De immuniteitsproef zal één winnaar opleveren die naar finalisteneiland mag. De kandidaten moeten een toren beklimmen. Deze toren bestaat uit 3 niveau’s. Om van het ene niveau naar het andere te gaan, moeten ze ladders maken. Niveau 1 bestaat uit 10 ladders, niveau 2 uit 5 ladders en niveau 3 uit 3 ladders. Elk niveau heeft een ander soort ladder en die werkt als een puzzel: de tredes hebben verschillende lengtes en vormen en passen maar op één manier in de ladder. Wie uiteindelijk als eerste de vlag bovenop de toren aanraakt, wint de proef.

Om ladder 1 te maken, beschikken de kandidaten over 12 bamboes die als tredes moeten fungeren. De moeilijkheid bestaat erin dat ze tegelijkertijd maar 1 bamboe uit de bak mogen halen én dat ze onderaan de ladder moeten beginnen met bouwen. Kaj is als eerste door naar het tweede niveau. Hij neemt de planken mee en kan beginnen aan de volgende trap. Marieke en Imke volgen als tweede en derde. Dan komen ook Herold, Danny en Anouk opzetten. Herold ‘steelt’ de trap van Anouk die zich naar de laatste vrije trap moet reppen wat haar net lukt zodat Danny uit de proef ligt.

De tweede trap moet gecreëerd worden door veel vormen die op elkaar lijken. Herold kan goed lengte inschatten en is als eerste boven. Kaj volgt als tweede en Marieke als derde. Om de laatste trap te maken, moeten afwisselend ovalen en vierkanten tredes gebruikt worden. Uiteindelijk slaagt Kaj erin om als eerste de vlag aan te raken en een plaats te veroveren op finalisteneiland.


De andere kandidaten moeten naar de eilandraad en Dennis heeft iets voor hen dat in een kist zit. Het zijn de gekende stemkokers met daarin 6 stemmen. Ze mogen zoveel stemmen inzetten als ze willen maar zolang ze een stem hebben, moeten ze er elke eilandraad minstens 1 inzetten. Wie meerdere stemmen in wil zetten, moet dit doen op dezelfde persoon.

Kaj komt op finalisteneiland aan bij Niels die de krabben – die hij zelf gevangen heeft – niet wil delen. Meteen ontstaan er enkele spanningen. Na een tijdje botert het al wat beter en tijdens een expeditie over het eiland ontdekken ze dat het beeld van de ‘Last Man Standing’ op finalisteneiland staat.


Het is bijna tijd om te gaan stemmen. Carlos en Imke willen Herold helpen maar niet met massa’s extra stemmen. Ze gaan op Soundos stemmen. Herold gaat meerdere stemmen inzetten, hetzij op Soundos hetzij op een andere sterkte speler zoals Roeland of Marieke. Soundos en Herold praten nog even en Soundos raadt hem aan om al zijn stemmen op Marieke te zetten waarop Herold antwoordt dat hij dan vogelvrij is. Volgens Soundos is dat nu al zo. Als Herold besluit om heel veel dan niet al zijn stemmen in te zetten, kan hij wraak nemen voor Soundos zonder dat Soundos er zelf een hoop stemmen tegenaan moet gooien.

Op de eilandraad wordt begonnen met de zwarte stem voor Soundos. Vervolgens volgen er drie stemmen voor Herold en twee voor Soundos waardoor het 3-3 staat. Herold krijgt er nog twee bij maar dan volgen er maar liefst tien stemmen voor Marieke waardoor de eindstand uitkomt op 3 stemmen voor Soundos, 5 voor Herold en 10 voor Marieke die het spel moet verlaten.