Aflevering 11

 

De exit van Anouk slaat in als een bom. Danny biecht op van kant te zijn gewisseld, maar Soundos en Roeland richten hun pijlen op Imke. Ze kunnen er niet bij dat Imke, die eerder aangaf niet van tactisch stemmen te houden, ineens voor Anouk ging. Imke geeft aan dit gedaan te hebben om Carlos te redden, maar Soundos en Roeland geloven er niks van. De keiharde confrontatie zit Imke de volgende ochtend nog steeds dwars. Heeft ze er wel goed aan gedaan?
Op finalisteneiland heeft niemand stress. Kaj en Niels speculeren wie de avond ervoor is weggestemd: ze denken en hopen Herold, die ze als een sterke speler zien. Op Catanawan is Roeland inmiddels tot bezinning gekomen en besluit met Imke te gaan praten. Hij biedt zijn excuses aan en geeft Imke het advies het liegen en bedriegen te accepteren. Hij belooft de volgende keer niet op haar te stemmen. Ook Carlos adviseert Imke vol voor het spel te gaan. Ondertussen hoopt hijzelf vooral op een fysieke proef: hij moet en zal naar winnaarseiland om zichzelf te reden. Op datzelfde eiland genieten Kaj en Niels ondertussen van een overheerlijke ananas en hebben een kokosnoot verstopt, zodat ze die niet hoeven te delen met de winnaar van de proef.
Die proef staat op het punt van beginnen. Bij Danny is een slijmbeursontsteking in zijn linkerarm geconstateerd; voor hem had deze proef niet slechter kunnen zijn. De kandidaten moeten plaatsnemen op een draaien rad, terwijl ze zich aan alleen aan een stang mogen vasthouden. Het principe is heel simpel: wie het langst blijft zitten, wint. Terwijl iedereen zich met zijn benen vastklemt rond de stam, denkt Soundos een betere tactiek te hebben. Ze gaat vooruit zitten, en snapt niet dat niemand hetzelfde doet. Alleen …  Soundos heeft de proef verkeert begrepen, en als het rad vooruit begint te draaien, kukelt ze binnen no-time vooruit het water in. Soundos ligt eruit. Een gênant moment, wat ze ook zelf inziet.
De rest draait verder. Vlak na Soundos valt Shelly in het water en zwemt met Soundos naar de kant. Als het rad een tijdje stil staat, wordt het ook voor Danny teveel, zij arm houdt het niet meer vol. Roeland zit er nog steeds op, als enige BNer, tussen de onbekende Nederlanders, of volgens Roeland, de super Robinsons. Met hangen en wurgen overleeft hij nog wat rondjes, maar dan is ook hij klaar. Het gaat tussen Imke, Herold en Carlos. Het drietal geeft geen krimp. Om vaart in de proef te krijgen, moeten de kandidaten van de balk af en mogen ze alleen nog maar aan de stang hangen. Het wordt direct een stuk zwaarder. De kandidaten moeten zichzelf over de stam heen trekken. Dat lukt ook nog zowaar, tot groot respect van de afvallers. Uiteindelijk is het Imke die als eerste breekt. Alleen Herold en Carlos hangen nog. Als het rad stil staat, is het een kwestie van blijven hangen. Uiteindelijk van Herold als eerste in het water. Carlos wint! Imke is dolgelukkig voor haar maatje. Carlos mag, inclusief verse ananas, naar winnaarseiland.
Carlos komt aan op winnaarseiland. Hij vertelt dat Anouk eruit is. Kaj en Niels geloven hun oren niet. Danny moet rust nemen in het basiskamp, hij heeft veel pijn na de proef. Shelly hoopt dat hij niet hoeft op te geven, want ze stemt liever een sterke speler eruit: Herold. Roeland is het met haar eens. Op winnaarseiland gaat het over Roeland. Ze zijn het erover eens dat Roeland over lijken gaat: met dank aan Niels, die hem de laatste stemming voor de samensmelting redde, ten koste van Richard. Dan barst er weer een bui los. Carlos heeft ondertussen besloten Niels uit te dagen voor een duel. De winnaar mag op het eiland blijven, de verliezer moet terug naar Catanawan.
Imke besluit de volgende ochtend al haar principes overboord te gooien en vol voor het spel te gaan. Op winnaarseiland gaat de proef van start. Carlos en Niels moeten een metalen pin vast klemmen tussen twee scharnieren. Bij wie de pin als eerste valt, verliest en moet het eiland verlaten. Een echte krachtproef, op het lijf van Carlos geschreven. Imke heeft opgevangen dat het merendeel op Herold gaat stemmen, en ze besluit eerlijk aan hem op te biechten daarin mee te gaan. Herold respecteert dat, maar hoopt zelf dat het anders loopt. Roeland en Soundos hebben een onderonsje in het bos. Is het wel slim om Herold weg te stemmen? Herold heeft al zijn stemmen voor de eilandraad al verbruikt. Kunnen ze niet beter voor Imke gaan, zeker nu Carlos weg is? Soundos ziet het wel zitten. Gaat Roeland hier zijn belofte breken?
Op winnaarseiland is de proef bezig. Niels doet zijn best, maar kan niet op tegen de kracht van Carlos. Niels verliest en moet het eiland verlaten. Hij neemt zijn verlies sportief op, maar hoopt snel weer terug te keren. Shelly hoopt dat Danny niet opgeeft, maar die is dat ook niet van plan. Ze gaan op Herold stemmen. De kandidaten zien op de eilandraad eindelijk Niels weer, die hebben ze al een tijdje niet meer gezien. De kandidaten verwachten een voorspelbare stemming, maar niets is minder waar. Roeland en Soundos zetten hun plannetje door en met 7 stemmen, spelen ze Imke onverwacht uit het spel. Die is teleurgesteld, maar niet als enige. Niels snapt er niets van. Roeland zegt dit gedaan te hebben om Anouk te wreken, Niels vindt dat maar onzin. Terwijl Imke terugkijkt op het spel, verlaat de rest van de groep de eilandraad. Hier is het laatste nog niet over gezegd, vooral tussen Niels en Roeland. The game is on.