Aflevering 12

 

Na de eilandraad
Na afloop van de eilandraad kletsen de kandidaten na over het vertrek van Imke. Vooral Shelly en Herold zijn verrast door het grote aantal stemmen en haar vertrek. Eenmaal terug op het eiland zondert Niels zich af van de groep. Hij voelt zich niet thuis tussen zijn kampgenoten en wil hoe dan ook de proef naar zijn hand zetten. Ook is hij boos op Roeland omdat hij niet dankbaar is voor het feit dat Niels zijn munt voor hem heeft ingezet vlak voor de samensmelting. Shelly ziet Niels alleen zitten en zoekt toenadering.
De proef
Tijdens de proef gaan Niels en Herold direct voor het rode, moeilijke, parcours. Niels is Herold net voor en vult zijn koker als eerste. De anderen gaan vooral voor het makkelijkere gele en groene parcours met kleinere kokers. Tot verbazing van iedereen zien we ook Danny, ondanks zijn gewonde arm, het rode parcours proberen. Ondertussen heeft Herold als eerste zijn puzzel vrijgespeeld en hij begint te puzzelen. Niet veel later volgt Niels en ook hij begint te puzzelen. Na een spannende nek-aan-nekstrijd wint Niels immuniteit. Hij mag naar finalisteneiland met een doos vol rijst, meel en stroopwafels.
Finalisteneiland
Wanneer Niels op finalisteneiland aankomt vertelt hij tegen Carlos en Kaj wat er op de eilandraad is gebeurt. Carlos is woedend en begrijpt niets van de actie van Roeland en Soundos. Hij vindt het tactisch gezien een kansloze zet omdat ze nauwelijks stemmen meer over hebben. Wanneer Niels de stroopwafels tevoorschijn haalt kan Carlos weer lachen. Niels daagt hem ook uit voor het duel op finalisteneiland.
Danny's butchershop
De volgende ochtend heeft Danny ontzettend veel last van zijn arm. Hij vraagt aan zijn kampgenoten of zij hun stemmen op hem in willen zetten, zodat hij niet hoeft op te geven en er niemand een zwarte stem krijgt. De kampgenoten (o.a Shelly) zijn het hier niet mee eens. Ze willen zelf bepalen op wie zij hun stemmen inzetten, en proberen duidelijk te maken dat er vrijwillig uitgestemd worden hetzelfde is als opgeven. Dit levert hevige discussies op waarbij Danny dreigt Danny’s butchershop te openen en iedereen één voor één naar huis te stemmen….
Kippetje
Op finalisteneiland staat inmiddels het duel klaar. Wanneer Niels en Carlos een bord zien met stolp verwachten ze een eetproef. Dit klopt, maar niets is wat het lijkt. Niels en Carlos moeten beiden exact 200 gram proberen op te eten van een versgebraden kippetje. Beiden heren blijken niet genoeg honger te hebben want ze eten allebei fors minder dan 200 gram op. Niels heeft de 200 gram het best benaderd en kan zo op finalisteneiland blijven. Carlos vertrekt naar de eilandraad, zonder kip.
De eilandraad
Eenmaal op de eilandraad wordt er gestemd. De vraag is of Danny zijn zin gaat krijgen. Carlos stemt op Herold; Shelly stemt op Danny; Danny stemt op Roeland en Soundos stemt ook op Danny. Danny is degene die het spel moet verlaten.