Aflevering 13

 

Kay en Niels hebben op finalisteneiland een slechte nacht gehad, met een lijf dat moeite had met het verwerken van de kip van gisteravond. Op Catanawan kijken ze uit naar de verrassing die op de Eilandraad was aangekondigd. Eindelijk komt er een bootje: er wordt een hele grote tonijn gebracht! Er worden snel korte metten mee gemaakt, en de kandidaten eten hun buikje rond. Vooral Shelly kan het gebruiken, zij voelt zich ellendig vanwege een paar grote pusbulten op haar heupen en billen. Ze kan niet zitten of op haar rug liggen en huilt ‘s nachts van de pijn.
Ook op finalisteneiland krijgen ze een grote tonijn. Ze trekken er bouillon van, en maken er met wortels en kokos een heerlijke maaltijd van, drie sterren waardig volgens Niels. Ze babbelen al wat over de finale. Hopelijk is Herold naar huis. Niels geeft aan dat hij graag Carlos zou wegstemmen.
Shelly is blij als ze de proef ziet. Er moet voorover gehangen worden, dus haar blessure zal haar niet in de weg zitten. Achter hun rug moeten de kandidaten een balkje aan een touw vasthouden. Dennis maakt het touw steeds langer, zodat ze steeds verder voorover hangen. Soundos valt al snel af. Roeland zegt ‘nee, nee, nee’ tegen zichzelf, ‘geef niet op’ maar houdt het toch ook niet lang vol. Shelly is wel het lichtst maar heeft korte armen. Zij valt als derde af. Het gaat tussen Herold en Carlos, en het is weer Carlos die wint! Hij krijgt een mand met groente mee naar finalisteneiland.
Terug op Catanawan denkt Shelly dat ze een stuk van de matras van Carlos kan pakken, maar Roeland is haar voor. Ze krijgen een stevige woordenwisseling waarin Roeland verwijt dat Shelly in alles afhankelijk is van anderen, en dan bij de proef wel mee kan doen. Roeland vindt dat zij en Soundos niets doen. Zelfs Soundos schrikt van de ontploffing van Roeland. Herold is er wel blij mee, hij hoopt dat Shelly haar stemmen gaat inzetten op Roeland.
Carlos vertelt aan Kay en Niels dat Danny heeft opgegeven en daar blij mee was. Kay baalt maar snapt het wel. Ze koken een heerlijke ratatouille van het groentenpakket. Carlos vertelt dat hij deze keer misschien wel tegen Kay gaat battlen.
Shelly maakt vuur, maar Roeland blijft treiterige opmerkingen maken. Soundos komt Shelly helpen met koken, maar dat is Roeland ook niet naar zijn zin, hij gaat wel weer hakken want dat is zwaarder. Hij beseft dat hij niet slim doet en dat Shelly hem zo kan wegstemmen, maar hij is het zat. Hij voelt zich gebruikt.
Roeland biedt Shelly excuses aan voor de manier waarop hij haar aansprak. Hij staat nog achter de essentie van zijn woorden maar vindt dat hij het niet op die manier had moeten zeggen. Shelly is te kwaad om het te accepteren, en dat snapt Roeland.
Carlos kiest inderdaad Kay als tegenstander. Ze moeten vuur maken en daarmee een touw doorbranden om een fakkel vrij te maken. Met de fakkel moeten ze bij de Last Man Standing een vuur aansteken. Carlos heeft heel snel vuur, maar de vlam gaat uit. Dan krijgt Kay een vuurtje, en die blijft wel aan. Carlos heeft moeite om zijn vuur weer aan te krijgen terwijl het bij Kay hard brandt. Kay blijft blazen en dan brandt zijn touw door. Voorzichtig loopt hij met een brandende fakkel naar de Last Man Standing, en wint. Carlos moet toch weer terug naar de Eilandraad. Kay zegt hem ‘je weet wie je moet wegsturen vanavond’. En Carlos belooft dat dat zal gebeuren.
En dat zegt hij ook op de Eilandraad, dat hij het voordeel ziet dat hij nu zijn grootste concurrent kan wegstemmen. Dennis vraagt naar de ruzie tussen Roeland en Shelly. Roeland zegt dat Shelly weinig heeft gedaan in het kamp. Shelly geeft aan dat zijn excuses dus niet gemeend waren, en dat valt verkeerd bij haar. Nicolette vraagt aan Soundos over ruzies, en Soundos geeft aan dat ze geleerd heeft en nu er niet meer zo op ingaat.
Alleen Carlos en Shelly moeten stemmen. Carlos stemt op Herold. Dat is de eerste stem die Nicolette uit de urn haalt. Ook de tweede en laatste stem is op Herold. Shelly heeft gekozen met haar verstand, en niet met haar gevoel.
Herold geeft aan dat hij het beste uit zichzelf heeft gehaald, en trots is op zijn Expeditie. Het is prima zo. Elke seconde die hij in de selectie en de Expeditie heeft gestopt is het dubbel en dwars waard geweest.