Aflevering 14

 

Na de vorige eilandraad – waar Herold weggestemd werd – breekt opnieuw ruzie uit tussen Shelly en Roeland. Shelly vindt het niet kunnen dat Roeland zijn ‘welgemeende excuses’ aanbood terwijl hij het niet echt meent. Voor Roeland leek het beter om zijn excuses aan te bieden met het oog op het vervolg van de expeditie. Hij geeft toe dat de manier waarop hij Shelly behandelde niet oké is, maar blijft zich vragen stellen over de werkattitude van Shelly. Later biecht hij op dat hij tijdens het spel probeert om mensen zoveel mogelijk te manipuleren. Op finalisteneiland is er geen voedsel meer wat de expeditie best zwaar maakt voor Kaj en Niels.

De immuniteitsproef zal duidelijk maken wie al zeker is van de halve finale. De kandidaten worden opgesloten in een bamboekooi en moeten ringen aan een haak gooien. Wanneer er een bepaald gewicht aan de haak hangt, opent de deur van de kooi. Vervolgens moeten ze naar een rad lopen waar een kom sleutels bij staat. Eén sleutel opent het rad. Eenmaal het rad los is, is het de bedoeling dat de kandidaten gaan lopen als een hamster. Door middel van een touwconstructie kunnen ze zo een vissersboot over de eindmeet trekken. Degene die het snelst is, is uiteraard de winnaar.

Om de ringen vrij te maken, moeten ze een ingewikkelde knooop losmaken. Carlos kan als eerste met het ringen gooien beginnen en gooit meteen drie ringen rond de haak. Even later beginnen ook Shelly, Roeland en Soundos te gooien. Carlos haalt 5 ringen, dan Shelly 1 en 2, Soundos 2, Shelly 3, Soundos 3, Roeland 1. Shelly heeft haar ringen wat te ver gegooid en kan niet meer aan haar ringen. Soundos haalt 4, Carlos 6 en 7, Soundos 5, Carlos 8, 9 en 10. Carlos zoekt de juiste sleutel. Soundos haalt 8, Roeland 2. Carlos opent het rad en begint te lopen. Ondertussen komt Soundos vrij maar het is te laat: Carlos wint de proef!

Carlos neemt kaas, broodjes, drop, een portie rijst en bakbanaantjes mee naar finalisteneiland. De heren genieten van het lekkers terwijl de kandidaten op Catanawan brieven van het thuisfront krijgen.

In het duel op finalisteneiland draait het erom wie het beste besef van tijd heeft. Carlos heeft Niels uitgedaagd. Ze moeten een zandloper omdraaien en kijken hoe lang de zandloper loopt tot een aangegeven streepje (het streepje geeft de helft van de tijd aan, met name 8 minuten). Dan moeten ze naar de Last Man Standing zwemmen en pas terugkomen als ze denken dat de zandloper net leeg is. Vervolgens moeten ze een brandende fakkel meenemen van het vlot en het vuur op de steiger aansteken. Wie het dichtst bij het einde van de zandloper zijn vuur ontstoken heeft, wint het duel. De verliezer vertrekt naar de laatste eilandraad. Tijdens het duel verschijnen op het vlot beelden van het thuisfront om de proef moeilijker te maken.

Tijd voor de laatste eilandraad. Het is weer Carlos die terugkomt. Roeland hoopt op een spannende eilandraad en Shelly heeft een negatief onderbuikgevoel maar het is Roeland die met 3 stemmen wordt weggestemd. Nicolette geeft de kandidaten nog een goede raad: “slaap goed want morgen is het tijd voor de halve finale en die wordt heel heftig!”