Overzicht aflevering 3

 

De expeditie gaat verder. We krijgen wat info over verschillende kandidaten en kampen. Famke kan bv echt niet tegen de ratten. Gregory twijfelt of het een goed idee was om Toine weg te stemmen. In Kamp Zuid waren ze vorige keer blij dat ze de kapiteinsproef gewonnen hadden maar een proef winnen betekent ook niks doen. Aisha vindt het toch zwaarder dan gedacht. In Kamp Onbekend hangt een goede sfeer. Robin vindt soms wel dat Gwenda te fanatiek wordt en te veel de lakens wil uitdelen.

Alle kampen krijgen post: het is tijd voor het tweede kapiteinsduel. Opnieuw zal de winnende kapitein ervoor zorgen dat zijn/haar team veilig is. Elke kapitein moet in een paal gaan hangen en moet tussen twee touwen blijven. Wanneer de voeten onder of op het touw komen, ben je af als kapitein. Wie dit het langste volhoudt, wint. De kapiteins houden het hangen een tijd vol maar Donny geeft als eerste op: volgens hem ging hij niet winnen nadat hij links en rechts gekeken had naar de andere kapiteins. Na een tijdje begint Tony te glijden waardoor Gwenda wint! Kamp Zuid en Kamp Noord moeten de immuniteitsproef spelen. Donny krijgt nog een vuurstick mee. In Kamp Onbekend heerst een vakantiesfeer. De groep probeert iets te vangen in de zee.
De immuniteitsproef belooft een spectaculaire proef te worden waar stalen zenuwen, kracht, doorzettingsvermogen en vertrouwen belangrijk zijn. De beide teams moeten twee witte ballen vrijspelen om een balansproef te doen. Per kamp gaan drie teamleden aan een rad hangen. Terwijl twee andere kampleden het rad in beweging brengen, komen de mensen die aan het rad vastgebonden zijn door een bak met water waar ze water in hun mond kunnen nemen en vervolgens in een trechter kunnen spuwen. Als er genoeg water in de trechter zit, komen de ballen vrij voor de balansproef.

Kamp Zuid besluit om Corry aan de kant te laten (dit moet omdat ze een persoon meer hebben dan Kamp Noord). Voor Kamp Noord hangen Gregory, Famke en Loiza aan het rad. Tony en Johnny draaien aan het rad. Voor Kamp Zuid hangen Josylvio, Jody en Nienke aan het rad. Steven en Aisha draaien aan het rad. Het rad gaat sneller en sneller. Kamp Zuid heeft een bal eruit en even later nummer twee ook. Donny begint aan de balansproef. Kamp Noord heeft ondertussen de eerste bal bevrijd. Donny laat de bal opnieuw en opnieuw van het plankje vallen. Dan heeft hij een bal erin. Kamp Noord heeft bal twee vrijgespeeld en Stijn begint aan de balansproef. Donny bokst de eerste bal eruit met de tweede bal. Even later ligt bal één terug stabiel en volgt ook nummer twee voor Donny. Kamp Zuid wint! Corry haalt de totem op.
Kamp Zuid besluit op het eiland de taken te verdelen zoals voor eten zorgen, vuur maken en de bedden opmaken. Nadien kan de avond dan leuk afgesloten worden. In Kamp Noord weet Johnny dat hij als oudere in geleende tijd leeft: zijn fysiek is nu eenmaal minder geschikt voor de commando-opdrachten die de teams moeten afwerken maar hij is een survivor en past een overlevingstactiek toe. Hij hoopt dat zijn inbreng in de sfeer van de groep voldoende is om hem in het kamp te houden. Bovendien praat hij wel met zijn kampgenoten. Zo laat hij aan Gregory weten dat hij de mannen intact wil houden en op Famke of Loiza wil stemmen.

In Kamp Zuid maakt Josylvio het vuur aan. Hij is blij dat hij nog eens warm kan eten. In Kamp Onbekend zouden sommige kampleden op Gwenda willen stemmen maar die heeft natuurlijk een gouden munt die roet in het eten kan gooien. Laurie besluit mee op expeditie te gaan met Gwenda en Jan in de hoop dat ze een vraag van Gwenda krijgt zoals ‘op wie wil jij stemmen?’ maar het gaat alleen over de mooie natuur eens ze op de berg zijn.
Het is tijd om te gaan stemmen voor Kamp Noord. Het is nog onzeker of de groep voor Famke of Johnny zal gaan. Tony heeft opgemerkt dat Famke veel vrienden heeft in Kamp Zuid: Josylvio, Aisha, Donny. Hij zou er dus voor kunnen kiezen om de gezellige Johnny in het kamp te houden en vanwege tactische redenen op Famke te stemmen. Tijdens de eilandraad blijkt dat de stemmen als volgt zijn: Famke, Famke, Johnny, Famke, Famke, Famke. Famke moet de expeditie dus verlaten.