Overzicht aflevering 4

 

Het is de zesde dag, en vannacht heeft het voor het eerst geregend. Dat bemoeilijkt het vuurmaken voor Loiza, en ze wordt kriegelig van de bemoeienissen van de anderen.
In het kamp van de Onbekenden heeft Robin dezelfde problemen en Gwenda neemt het over. Laurie wordt het zat dat Gwenda altijd zegt hoe het moet.

Jody geniet van het eiland, hij vindt het zelfs leuk om te vissen, zeker als hij na lang proberen een vis vangt. Er ontstaat een discussie over het koken van de vis, wie dat moet doen en Josylvio zegt dat hij geen ministukje vis wil zonder rijst. Hij dut wel verder dan.

Het is tijd voor het derde kapiteinsduel. De proef draait om uithoudingsvermogen: de kapiteins hangen vooraf  en houden zich vast met hun armen achter hun rug aan een touw. Dennis verlengt dit touw iedere keer zodat ze steeds verder voorover hangen. Al na de eerste draai moet Donny lossen.
Ondertussen wordt in het kamp van de Onbekenden gesproken over het mogelijk wegstemmen van Gwenda, wat lastig is omdat zij een gouden munt heeft waarmee ze zichzelf kan redden. Er wordt een plannetje gesmeed om Gwenda te laten geloven dat ze op Jan gaan stemmen, in de hoop dat Gwenda de munt op hem gaat inzetten.

Tony hangt minder rustig dan Gwenda bij het kapiteinsduel. Gwenda denkt dit te winnen en wil nog 1 keer goed hangen, en dan valt ze in het water. Tony wint! Eindelijk hoeft Kamp Noord niet naar de Eilandraad!

Kamp Zuid vindt het fijn voor Kamp Noord, maar denken wel dat de Onbekenden ontzettend gedreven zijn. Gwenda vertelt haar teamgenoten in tranen dat ze niet gewonnen heeft. Ze wordt lief opgevangen en denkt dat iedereen het net zo rot vindt als zijzelf.
Voor het eerst zien de onbekenden de bn-ers van Kamp Zuid. Jan herkent Corry Konings direct, en vindt haar deelname wel bijzonder.
De teams moeten aan een touw hangen op een schuine helling. De helling wordt steeds steiler.Het team met de meeste mensen aan het touw na 20 minuten wint en hoeft niet naar de Eilandraad. Beide teams besluiten om de sterkste mannen bovenaan te zetten.

In Kamp Noord stapt Gregory naar Loiza en Stijn en vertelt wat Tony hem gezegd heeft. Volgens Tony heeft hij Gregory en Johnny gered door het duel te winnen, en hij zou ook namens de dames spreken. De dames zijn verbijsterd als ze dit horen van Gregory en nemen Tony dit erg kwalijk.

Bij de proef zijn na tien minuten beide teams nog compleet, ook al glijden de kandidaten steeds meer. Dan valt Corry als eerste. Bij de onbekenden pakt Dominique met haar handen om Gwenda heen, en glijden de dames steeds meer. Sandra en Laurie laten als eerste los, en kort daarna ook Dominique, Gwenda en Jan. Aan de andere kant houdt Donny het niet en Aisha valt met hem mee. Het is vier tegen twee als er nog 2 minuten te gaan zijn. Steven roept naar Jody en Nienke dat ze moeten blijven hangen maar dan ineens vallen ze allemaal. Volgens Jody hadden er beter over na moeten denken dat zware mensen bovenaan zetten niet handig is, als zij vallen, valt iedereen. Robin mag de totem halen voor Kamp Onbekend, zij hoeven niet naar de Eilandraad!
Kamp Zuid baalt dat het maar een haartje scheelde, maar gaan al snel kijken wie ze gaan wegstemmen. Steven en Nienke denken aan Corry, omdat zij in de proeven het minst zal kunnen bijdragen.

Tony gunt zijn team zonder proef geen vakantie. De hut was niet waterdicht. Hij heeft grote bladeren gehaald en zet iedereen aan het werk om de hut te verbeteren. Daar zijn de anderen niet zo blij mee, Stijn wil niet dat Tony haar vertelt wat ze moet doen.

Josylvio vindt het zwaar op het eiland. Hij mist thuis, is mentaal nog daar. Hij zegt zijn teamgenoten dat hij zich niet goed voelt en vraagt ze om op hem te stemmen, hij is ready om naar huis te gaan.

Loiza waarschuwt Tony dat hij niet de boel moet verstikken, dat hij anderen ook ruimte moet geven om hun eigen ding te doen. Hij verdedigt zichzelf door te zeggen dat hij het voor de groep doet, en dat het dankzij hem sneller gebeurt.

Donny en Jody komen terug van het vissen en horen al van verre een gekrijs. Aisha gaat tekeer tegen Corry. Corry had gezegd dat het met Aisha altijd wat is. Aisha roept terug wat anderen achter Corry’s rug om over haar zeggen, en nog wat meer verwijten. Corry loopt weg maar Nienke haalt haar weer terug. Aisha haalt er echter steeds meer bij, ook al vindt ze dat Corry er een olifant van maakt. Voor Aisha is de expeditie nu ook klaar en wil ook weggestemd worden. Ook Corry wil weg. Beide dames willen misschien niet eens de Eilandraad afwachten. Aisha beslist het snelst, zij wordt opgehaald en is uit de expeditie.
Corry is nog van haar apropos en gaat mee naar de Eilandraad. Jody, Steven en Nienke weten niet goed wat ze moeten doen, Josylvio of Corry naar huis sturen? 
Er wordt gestemd. We zien dat Corry op Josylvio stemt. Als Nicolet de stemmen uit de urn haalt blijkt de anderen dat ook gedaan hebben, er zijn vijf stemmen op hem. De laatste stem is voor Steven.

Omdat Aisha al vertrokken is zegt Dennis tegen Josylvio dat hij kan blijven en dan een zwarte stem op de volgende Eilandraad krijgt. Josylvio geeft aan met zijn hoofd al in Nederland te zitten. Hij geeft niet net als Aisha op, hij stapt niet na een ruzie op de boot, maar gaat nu toch.

Na het afscheid van Josylvio vertelt Nicolet dat iedereen zijn spullen moet pakken de volgende ochtend, omdat niet iedereen zal terugkeren naar zijn eigen kamp.