Overzicht aflevering 8

 

Dag 16

Binnen het kamp van de Onbekenden is er wantrouwen na het vertrek van Sandra. Ozzie stemde niet met de anderen mee, heeft het pact verbroken. Jan is blij dat hij er nog is en roept op om dit clubje bij elkaar te houden in de Samensmelting
Beide kampen ontvangen het bericht dat het Samensmeltingsdiner nadert, maar dat niet iedereen daaraan kan deelnemen.

Op Duivelseiland zit Johnny alleen, voor hem is er geen brief. Hij houdt wel goede moed dat er iets staat te gebeuren.
De beide kampen komen aan bij Dennis. Ze moeten de bandana’s afdoen, vanaf nu is de strijd individueel.
Degene die als laatste eindigt in de proef zal niet aan het samensmeltingsdiner deelnemen. Degene die als eerste eindigt is de eerste finalist, maar hij of zij zal zijn plek wel moeten verdedigen.

Via een evenwichtsbalk en een net moeten de kandidaten naar boven klimmen. Daarboven is een trechter en een waterpijp. Die moet gevuld worden met water uit de zee. Als hij vol genoeg is komt je naambordje vrij. Daarmee kunnen ze naar een bord rennen voor extra stemmen. Er is 1x 4 extra stemmen beschikbaar, 3x 3 stemmen, 3x 2 stemmen en 3x 1 extra stem.

De koker om de waterpijp te vullen is aan 2 kanten open en moet dus met beide handen vastgehouden worden. Nienke heeft heel veel moeite met de evenwichtsbalk. Als ze eindelijk bij het net is glijdt Gregory uit en valt hij tegen Nienke aan, waardoor Nienke al haar water verliest en weer opnieuw moet beginnen. Gregory ontdekt pas heel laat dat hij de koker aan beide kanten dicht moet houden, hij heeft wel een keer of tien amper water in de pijp gegoten.
Robins naambordje valt als eerste en heeft vier extra stemmen, snel gevolgd door Loiza, Jody en Ozzie, die ieder drie extra stemmen krijgen. Stijn, Jan en Dominique pakken twee extra stemmen. Steven en Laurie volgen voor 1 extra stem. De strijd om de laatste plaats gaat tussen Gregory en Nienke, en Nienke verliest. Gregory biedt Nienke nog wel zijn excuses aan, dat hij tegen haar aan was gevallen.
Dennis vertelt Robin dat hij na het diner naar Finalisteneiland gaat, en dat hij dat plekje zal moeten verdedigen de komende tijd.
Na het vertrek van de anderen vertelt Dennis aan Nienke dat ze weer naar Duivelseiland gaat. Daar vertelt Johnny dat hij pas gisteren heeft geduelleerd tegen Corry en toen won. Johnny vindt het wel fijn dat Nienke terug is, omdat zij het eiland het al kent. Ze balen dat zij niet de hamburgers en zo krijgen waar de anderen op dit moment van genieten. Maar dan komt Nicolette met een pasta bolognese, een vegetarische hamburger, en nog meer eten, en een fles wijn. Nienke durft het bijna niet te vertrouwen dat ze echt eten krijgen en geniet er heerlijk van met Johnny.

Als ze vol zitten neemt Nicolette ze mee naar 2 heerlijke hangmatten voor de slaapproef. Ze vertelt dat degene die het langst wakker blijft terugkomt in de Expeditie. Ze krijgen een bal die ze vast moeten houden, zodra een bal valt lig je eruit.

Ze houden het beiden heel lang vol. Na vijf uur komt Nicolette vertellen dat ze de proef iets moeilijker gaat maken. Ze moeten de hele arm uit de hangmat steken en de bal tussen 2 vingers vasthouden. Het is loodzwaar voor beiden, maar ze willen niet opgeven. Uiteindelijk moet Johnny als eerste loslaten, voor hem eindigt de Expeditie.
Dag 17

Robin vertrekt naar finalisteneiland. De anderen komen op een nieuw eiland aan, waar ze weer moeten gaan bouwen. Ze gaan direct aan de slag. Loiza heeft het zwaar, ze heeft de hele nacht niks binnen kunnen houden.

Robin treft een eigen huisje aan, met daarin een kist vol benodigdheden, inclusief het boek van Robinson Crusoe.