Overzicht aflevering 10

 

Dag 19
De expeditieleden voelen zich een beetje futloos. Dominique mist Ozzy. Robin geniet van de rust op winnaarseiland en heeft het naar zijn zin.

Voor de immuniteitsproef zijn concentratie, zelfbeheersing en stressbestendigheid vereist. De kandidaten moeten elk 33 dominostenen op een houten balk plaatsen. Wanneer alle stenen geplaatst zijn, moeten ze de eerste steen aantikken en hopen dat de laatste steen in de kom aan het einde van de balk valt.

Ook moeten ze doorheen een houten raster lopen. Dit raster beweegt. Als ze er te hard tegen lopen, vallen de stenen om en moeten ze opnieuw beginnen. De winnaar verdient immuniteit en gaat naar winnaarseiland.
De kandidaten starten met de proef en verliezen regelmatig hun stenen. Laurie en Loiza gaan aan kop. Steven verliest zijn stenen. Jody merkt dat zijn stenen te dicht op elkaar staan en zet ze verder uiteen. Stijn is er bijna maar haar stenen moeten ook verder uit elkaar gezet worden. Jan ervaart hetzelfde. Na een tijdje verder bouwen, heeft Loiza nog 1 steen over. Nadat ze dit gezet heeft, doet ze een poging en … wint! Ze krijgt een dilemma voorgeschoteld: ofwel kiest ze 1 extra stem voor de eilandraad en gaat ze alleen naar winnaarseiland ofwel kiest ze kip met groenten en dan mag ze 2 vrienden meenemen naar winnaarseiland. Ze kiest de laatste optie en vertrekt samen met Stijn en Nienke.
De andere BN’ners vinden de dames Loiza, Stijn en Nienke een sterk trio. Robin ontvangt de dames op winnaarseiland. Op het andere eiland wordt tactisch gepraat. Ook Robin doet dit echter. Hij vertelt dat hij denkt dat de onbekenden grof gaan inzetten op Stijn. Steven geeft op zijn beurt Dominique info en hoopt zo van beide kampen info te kunnen krijgen. Robin hoopt dat er veel stemmen ingezet gaan worden zodat hij een voordelige positie heeft indien hij terug naar het ‘gewone eiland’ moet.
Dag 20
Jody heeft het moeilijk: hij heeft heimwee. Op winnaarseiland is Robin blij dat de dames even naar een ander strand gaan zodat hij wat rust heeft. In het basiskamp geniet iedereen van de rust. Jody blijft echter twijfelen. Loiza, Stijn en Nienke genieten van oesters op finalisteneiland. Op de eilandraad besluit Jody het spel toch te verlaten: hij mist zijn gezin en wil zijn zwangere vrouw steunen. Er wordt verder niet gestemd.