Overzicht aflevering 12

 

Dag 24

De kandidaten blikken terug op de Eilandraad, het was wel een berg stemmen op Stijn. Nienke neemt het Steven erg kwalijk dat hij niet voor de groep heeft gespeeld maar voor zichzelf, door Robin uit te dagen en te verslaan, ipv Loiza. Zo is hij verantwoordelijk voor het wegstemmen van Stijn.
Op winnaarseiland zegt Steven tegen Loiza dat hij net als haar denkt dat Stijn weggestemd is. Loiza vertrouwt Steven niet zo meer, vraagt zich af of hij zit te switchen. Steven voelt zichzelf heel veilig.
Robin neemt Laurie en Dominique mee op expeditie. Ze moeten de tactiek voor het vervolg bespreken. Nienke moet de proef niet winnen in ieder geval. Als Robin wint is het niet handig dat hij met al zijn stemmen weer weg is. Gregory of 1 van de dames moet dus winnen, en dan Liza uitdagen.
Nienke weet dat het essentieel is dat zij wint. En dat ze dan Steven verslaat in een duel. Laurie neemt Gregory even apart. Ze vraagt hem wie hij gaat uitdagen als hij de proef wint en vertelt dat zij het liefst Loiza eruit ziet gaan. Als Loiza niet weggestemd kan worden, dan moet Nienke eruit. En Gregory heeft veel stemmen dus ze hebben hem nodig. Gregory vraagt hoe hij kan weten dat ze niet op hem gaan stemmen, en Laurie kan alleen haar woord geven.

Voor de proef begint vraagt Dennis aan de kandidaten hoe de sfeer is tussen de 2 bekenden en de 4 onbekenden. De proef is een soort evenwichtsafvalrace in het water. Iedere keer is er een balk of een rij kussens om over te lopen minder, wie het laatst aankomt mag niet door naar de volgende balk. De twee die overblijven doen de race nog eens over tegen elkaar.
Laurie en Nienke hebben hebben heel veel moeite met de eerste balk, vallen er allebei keer op keer af. Uiteindelijk is het Laurie degene die de overkant haalt, en Nienke valt dus als eerste af. Zij hoopt nu vooral dat Gregory niet wint, zodat zij als enige bekende achter zou blijven. Laurie en Robin halen het tweede deel als eerste, Gregory volgt. Uiteindelijk haalt ook Dominique het en Jan valt af. Bij het derde stuk valt Laurie af. De volgende ronde valt Robin af. Gregory en Dominique moeten de race overdoen om de winnaar te bepalen. Halverwege valt Gregory een paar keer in het water, en later Dominique ook, maar haar voorsprong is groot genoeg en zij wint immuniteit.
Dominique krijgt een gevulde krabbenval om mee te nemen naar winnaarseiland. Loiza ziet dat Steven heel erg blij is met Dominique, en dat versterkt haar onderbuikgevoel. Dominique vertelt dat Stijn is weggestemd, maar met opgeheven hoofd is vertrokken. In een onderonsje met Steven bespreekt Dominique het plan om Loiza weg te stemmen. Ze proberen zich in te houden, Loiza mag niet weten hoe dikke maatjes ze zijn, dus ze houden zich zoveel mogelijk in.

Nienke telt de stemmen en beseft dat ze met Gregory en de mogelijke terugkeer van Loiza heel misschien Robin eruit kan stemmen. Ze neemt Gregory apart. Ze vertelt hem dat ze gaat doen alsof ze naar huis wil, en dat ze gaat zeggen dat ze Gregory een vervolg gunt. Ze gaat dan vragen of ze 1 stem op haar zetten om haar weg te stemmen. En als zij en Gregory, en hopelijk Loiza of Steven die terugkomt, dan samen Robin weg kunnen stemmen. Gregory ziet het wel zitten, dus volgens Nienke is het plan waterdicht.
Laurie verwacht dat Nienke haar gaat vragen om op Gregory te stemmen, en ze vraagt zich af waarom Nienke dat niet doet, en waarom Nienke zo down doet.
Dag 25.

Loiza wordt uitgedaagd door Dominique. Als ze naar de proef lopen zien ze het al snel: het is een eetproef! Er is een cijferpuzzel die opgelost moet worden. Ze krijgen vier keer 3 minuten de tijd. Als de drie minuten ingaan moeten ze eerst een lokale delicatesse eten voor ze kunnen gaan puzzelen. De eerste gang zijn 2 kokoswormen. De kop eraf bijten, het taaie beest kauwen en dan doorslikken. De puzzel wordt in de eerste ronde door geen van beiden opgelost, en ze moeten door naar de tweede gang, rattenkoppen. De schedels kraken in de monden. Loiza moet kokhalzen en ook Dominique vindt het eeuwen duren om dit te eten. Er is maar weinig tijd om te puzzelen. De derde gang zijn varkenshersenen. Ze zijn aan elkaar gewaagd wat betreft het eten.

Dominique roept als eerste dat ze klaar is met puzzelen. Steven controleert het en het klopt! De laatste gang is een koeienoog, Loiza is Dominique eigenlijk wel dankbaar dat ze die niet meer hoeft te eten.
Op het eiland roept Nienke iedereen bijeen. Ze vertelt dat ze Gregory meer een waardige strijder, en ze mist thuis enorm, dus vraagt ze om eruit gestemd te worden. Ze gunt het Gregory echt. Gregory speelt het met haar mee. Robin zegt dat hij het waardeert dat ze zich zo uitspreekt.
Laurie vraagt zich af of Gregory echt aan hun kant staat, en wat het plan van Nienke is. Ze kan niet echt geloven dat Nienke het meent.
Op de Eilandraad kan Robin een glimlach niet onderdrukken als Loiza komt aanlopen. Nicolette wrijft nog even in dat Loiza voor niets wormen en hersenen heeft gegeten maar Loiza heeft wel laten zien dat ze stoer is. Gregory vindt het leuk dat hij de onbekenden beter heeft leren kennen. Nienke zit ontspannen, ze is blij met hoever ze gekomen is. Laurie is voor het eerst zenuwachtig voor de stemming.

De eerste 3 stemmen zijn voor Nienke. Dan volgen er 3 stemmen voor Robin. Maar dan zijn er alleen nog maar stemmen voor Nienke. Loiza zag het aankomen maar moet toch huilen dat er weer een vriendinnetje vertrekt. Na het afscheid van de anderen vertelt Nienke dat ze echt heimwee heeft naar haar zoon maar toch nog wel graag door was gegaan.