Overzicht aflevering 13

 

Nieky
Aflevering 13
Nienke is weggestemd op de vorige eilandraad. Na afloop van deze eilandraad wordt er nagepraat door de kandidaten. De onbekende Nederlanders geven toe dat ze krap zitten 'qua stemmen'. Eenmaal terug op het eiland neemt Loza, Gregory apart. Gregory geeft toe dat hij op Nienke heeft gestemd en niet op Robin. Loza wil graag op n lijn zitten met Gregory, hij houdt zijn verhaal expres vaag door te zeggen dat hij eerst Dominique eruit wil stemmen en daarna pas Robin. Loza voelt dat er iets niet in de haak is....
De proef
Loza beseft dat ze deze proef moet winnen! Kamp onbekend wil pers dat Loza deze proef niet wint. Voordat de proef begint wil Gregrory van Laurie weten of hij gevaar loopt wanneer Loza immuniteit wint. Laurie gaat overleggen met Robin. Robin laat erg duidelijk merken dat hij Jan heel erg graag in de expeditie wil houden omdat hij veel respect voor hem heeft. Laurie is het hier niet mee eens omdat Gregory meer stemmen heeft.

Bij de proef moeten de kandidaten zo lang mogelijk in een hellende constructie blijven staan. Jan ligt als eerste in het water, gevolgd door Laurie en Robin. Gregory en Loza blijven over. Na een spannende strijd kan Gregory het langste in de constructie blijven staan omdat Loza's voet wegglipt. Gregory wint immuniteit en mag naar winnaarseiland met spek en eieren!
Stormachtige nacht
Jan, Robin en Laurie overleggen over het aantal stemmen dat ze moeten inzetten. Jan en Robin besluiten elk 3 stemmen in te gaan zetten. Laurie gaat 1 stem inzetten. Op deze manier hopen ze Loza weg te spelen.
De nacht verloopt ontzettend onrustig. Het stormachtige weer in combinatie met de aanstaande eilandraad zorgt voor onrust. Steven stelt aan Gregory voor om hem uit te dagen, omdat Dominique minder stemmen heeft. In het basiskamp hoopt boer Jan de volgende eilandraden te overleven doordat hij niet zoveel opvalt.
Messen uitdelen
Steven en Gregory gaan hun duel spelen. Een duel dat eigenlijk geen duel is, want Steven ontvouwt zijn meesterplan. Hij wil het duel opzettelijk verliezen om met zijn vele stemmen Loza en Robin weg te stemmen op de aankomende 2 eilandraden. Eerst Loza dan Robin. Dan mag Robin alleen geen immuniteit winnen op de balkproef van aankomende week. Steven laat zijn staaf expres vallen en verliest het duel. Gregory en Dominique zijn zo zeker van de halve finale.
Eilandraad
Steven komt terug bij de rest op de eilandraad. Iedereen gaat ervanuit dat Loza degene is die het spel moet verlaten. Steven vertelt op de eilandraad dat hij het duel heeft verloren omdat zijn blessure erger aan het worden is. De stemmen worden uitgebracht en geteld. 7 stemmen voor Robin (allemaal van Loza) en 7 stemmen op Loza (van kamp onbekend). De stemmen van Steven gaan dus de doorslag geven......

De 15e, 16e en 17e stem die zijn voor Robin! Hij is verrassend genoeg degene die terug naar Nederland moet. Loza kan het niet geloven! En Robin en de andere onbekenden nemen hun verlies erg sportief op!