Aflevering 15

We zien een korte terugblik van de aflevering van vorige week waarin we zien dat Laurie de proef won, en de sterke LoÔza weg wordt gestemd. Het spel gaat verder met de laatste 5 half-finalisten.
Bij iedereen begint die finale nu toch ook wel erg te kriebelen. Er s al zo veel bereikt, maar dat laatste stukje hoort er nu ook wel echt bij. Dominique en Gregory zullen het duel moeten spelen en bereiden zich vast voor. Wat zullen ze moeten doen? Dominique verteld dat ze het best wel spannend vind om tegen Gregory te moeten strijden. Ze vinden een brief, waarin staat dat ze zich naar de arena moeten begeven voor een ultiem duel. De winnaar van dit duel heeft het eerste ticket voor de finale te pakken.
Op winnaarseiland is de sfeer goed. Jan doet zijn ochtendwandeling, Laurie denkt nog even terug, en Steven ligt nog even te tukken om zijn krachten te sparen. En toen.. lag er een brief. Er staat in dat ze de halve finale hebben bereikt, dat ze afscheid moeten nemen van het eiland en ze zich moeten opmaken voor de eerste uitdaging.
Het duel
Het duel begint. Het is een uithoudingsspel. In zithouding met je rug tegen een houten plank aan en dan deze houding zo lang mogelijk aanhouden. Het zal een spannend duel worden. Er wordt afgeteld en het duel begint. Al meteen hebben beide het zwaar en de verzuring slaat meteen toe. Gregory speelt alsof het hem allemaal gemakkelijk af gaat, maar ondertussen is het een zware proef. Bij Dominique haar benen al beginnen te trillen en zich meteen begint af te vragen wat de inspanning waard is als Gregory nog steeds zo steady zit. Beide houden nog best een tijdje vol, maar uiteindelijk zakt toch Dominique als eerste door haar benen heen. De tactiek van Gregory om Dominique te ontregelen heeft duidelijk gewerkt. Gregory is de eerste finalist van Expeditie Robinson 2018. Gregory verteld dat hij er helemaal doorheen zat, en dan baalt Dominique toch wel als een stekker. Dan had ze misschien nog wel heel even kunnen volhouden.
De eerste uitdaging
Ook Laurie, Steven en Jan hebben zich opgemaakt voor het eerste duel. Ze zijn er helemaal klaar voor, maar ook dit zal een uitdaging zijn. Iedereen is een winnaar. Stiekem begint iedereen toch nu wel na te denken over die finale. Nicolette verwelkomt de kandidaten en de spelstellage staat al klaar. Maar, er zal nog een speler bijkomen. De verliezer van het duel zal ook moeten strijden. Dit is Dominique, zoals we die net hebben zien verliezen. Jan, Steven en Laurie geven meteen aan dat ze het heel zwaar gaan krijgen. Het duel wordt nog even kort besproken en daarna legt Nicolette de proef uit. Ze zullen een balk aan een touw moeten vasthouden. Elke keer moeten ze de balk steeds meer laten hangen door het touw bij de volgende knoop vast te pakken. Het doe is om de balk zo lang mogelijk omhoog te houden. Laat je los? Dan valt de balk op een vaas, en breekt die in 1000 stukjes. Degene die dit het langste volhoudt is de tweede finalist. Iedereen heeft zijn eigen tactiek. Eerst links, of toch rechts. Beginnen met je sterke arm, of die toch nog even sparen En, ook belangrijk, gooi je gewicht in de strijd door naar achteren te leunen. Knoop voor knoop houden alle kandidaten het goed vol, en de balken komen steeds lager te liggen. Maar dan, is het toch Laurie die als eerste het touw los laat. Daarna volgt al snel Dominique die het ook niet meer volhoudt als haar arm totaal verkrampt. Daarna volgt ook Steven al snel, als hij zijn arm niet meer goed gestrekt kan houden. Jan wint de eerste uitdaging, en is de tweede finalist van Expeditie Robinson 2018!
Op finalisteneiland
Gregory spendeert zijn tijd alleen op het eiland, maar omdat Jan het eerste duel heeft gewonnen komt ook hij hier nu aan. Hij loopt stilletjes naar Gregory toe doe heel verbaasd en blij is dat Jan hem komt vergezellen. Er heerst een euforisch gevoel bij beide.
De proef
Dť mogelijkheid om de derde finaleplek te veroveren. Laurie, Steven en Dominique staan met hun handen vast geknoopt aan een stellage vast. En dit is nog maar het begin van de proef, want er volgt een hele reeks aan opdrachten. Van het losmaken van de handen, tot het zoeken van een vuurstick en het uiteindelijk het maken van vuur en het aansteken van de token. Wie dit als eerste voor elkaar heeft, is de derde finalist. Het stoeien met de knoop begint. Het lijkt onmogelijk en de kandidaten zien niet hoe het werkt. Dennis moet hier en daar een hint geven en dan is het uiteindelijk Laurie die als eerste los is. Ze rent naar het mes en heeft daar ook supersnel het touw doorgesneden waardoor ze een lekkere voorsprong heeft. Snel naar het bootje op zoek naar de boei met de buurstick. Het bootje varen blijkt nog een uitdaging als ze helemaal de verkeerde kart op drijft. Ondertussen heeft ook Dominique zich los kunnen krijgen van de knoop en rent snel weg. Dan, heeft Steven het ook door en kan zich als derde los maken van de stellage. Ondertussen is Laurie aangekomen bij de boei en kan gaan duiken naar de vuurstick. De kist is snel gevonden, maar nog niet zo gemakkelijk open te krijgen. Dominique komt er ook aan en ook Steven zit ondertussen in een bootje en weet wel hoe hij deze goed moet peddelen. Van de voorsprong van Laurie is ondertussen niks meer over, maar toch heeft ze de vuurstick als eerst te pakken. Steven heeft ondertussen moeite om zijn adem in te houden en Dominique stormt met haar bootje overal overheen. Ook Steven en Dominique krijgen de kist niet open en beginnen gefrustreerd te worden. Uiteindelijk is het toch Dominique die het als eerste lukt en ze begint snel terug te zwemmen, vlak voordat het Steven ook is gelukt. Laurie kan ondertussen beginnen met vuur maken, iets wat ze goed kan. Ze begint, en hop, het vuur is zo klaar. De finale komt zo wel heel erg dichtbij. Snel het vuur opbouwen zodat ook het touw doorbrandt. De rest komt ook aangesneld, omdat ook zij weten dat Laurie goed is in vuur maken. Dominique en later ook Steven komen aan en hebben beide ook super snel een brandend vuur. Het wordt weer spannend. Iedereen heeft vuur, maar de touwtjes zijn nog niet doorgebrand. Steven begint in te lopen. Het gaat tussen Laurie en Steven. En dan tegen alle verwachtingen in is het toch het touw van Dominique wat als eerste vlam vat (terwijl ze het kleinste vuur had) en wat doorbrand. Ze pakt de fakkel en gaat er vandoor. Al snel gaat ook het touw van Steven door en die zet de achtervolging in. Laurie blijft geÔrriteerd achter en begrijpt er niks van. Gelukkig is haar touw nu ook snel door zodat ze verder kan. Met zijn drieŽn rent iedereen de berg op maar Dominique blijft de eerste, en kan de token als eerste in vuur en vlam zetten. Dominique is de derde finalist en heeft ook een euforisch gevoel. De rest baalt, maar Steven zegt dat hij van waardige tegenspelers heeft verloren,e Laurie zegt dat het niet als verlies voelt.
Op finalisteneiland
Op finalisteneiland voegt ook Dominique zich bij de rest van de finalisten. Ze heeft een kistje met een feestmaal meegenomen. Het stroomt van de regen, zo kan het toch nog een goede avond worden. Men maakt zich op.. voor de finale van volgende week.