Ziggo, tienduizend fans zitten klaar voor de finale. De 18 afgevallen kandidaten ook. Soundos kondigt de drie finalisten aan. Steven roast zijn medekandidaten. Dan zien de de laatste dag van de drie finalisten op het eiland.
Ze voelen zich goed, zijn erg blij met de finaleplek. Na een goeie nacht is Jan er klaar voor. Dominique heeft veel energie gekregen van de winst na het verliezen van de eerste twee halve finaleproeven. Gregory wil knallen in de finale. Hij heeft vaker een finale gehad en wil ook deze winnen.
De finale is een lang parcours. Onderweg moeten ze kogels verzamelen. Ze kunnen er 20 verzamelen. Vlak voor het einde moeten er kisten geopend worden waar dieren in zitten. Die dieren moeten geteld worden, de getallen moeten ze onthouden om de corresponderende kokers te pakken. De kokers moeten in een balans gehangen worden. Als de kokers juist zijn klopt het evenwicht en kan de winnaar met de fakkel het vuur ontsteken. Voor iedere 5 kogels hoeft er 1 kist minder geteld te worden.

Het begint met een piramidepuzzel. Een piramide moet schijf voor schijf verplaatst worden naar een ander tafeltje, en een grotere schijf mag niet op een kleinere. Dominique is de eerste die de piramide verplaatst heeft. Maar hij staat op het verkeerde tafeltje…
Terwijl zij opnieuw begint gaan de mannen door, en Gregory heeft als eerste de piramide op het juiste tafeltje staan. Hij gaat naar het volgende onderdeel.
Dat is een touwenparcours. Spinnenwebben, touwbruggen en lianen waar Gregory doorheen en overheen moet zonder de grond te raken.
Jan en Dominique puzzelen nog als Gregory de eerste 2 kogels kan verzamelen. Hij laat er 1 vallen, en bergt de andere goed op.
Jan begrijpt de puzzel nog steeds niet als Dominique ook naar het touwenparcours mag gaan. Gregory komt aan bij het volgende onderdeel, hij moet hengelen naar een doosje met kogels. De doosjes hangen hoog in de boom en bevatten 1, 2 of 3 kogels.

Ook Jan heeft uiteindelijk de puzzel opgelost. Gregory heeft een soort van hengel geknoopt, maar die is niet stevig genoeg. Hij besluit door te rennen, zonder kogels. Terwijl Gregory door de mangrove gaat, klimmen Jan en Dominique in de touwen. Gregory opent de eerste kist. Daar zitten kikkers in, en ze zijn lastig te tellen.
Dominique komt aan bij de plek waar ze een hengel moet knopen. Terwijl ze aan het knopen is komt Jan ook bij dit onderdeel aan. Dominique rent het eerst met haar hengel weg van de knoopplek om te gaan hengelen maar rent zo alle boxjes met kogels voorbij.
Gregory komt bij de tweede kist. Hij telt 12 kreeften en schrijft dit met modder op zijn arm.
Dominique loopt terug om toch te hengelen, en ook Jan kan gaan hengelen. Hij heeft als eerste tien kogels, net eerder dan Dominique. Achter elkaar aan rennen ze naar de kisten.
Gregory heeft als eerste alle benodigde kisten bekeken. Hij rent naar het gesloten hek, waar hij met een haak aan een stok aan de andere kant van het hek een sleutel moet pakken.
Gregory heeft de sleutel nog niet als de andere 2 bij het hek aankomen. Jan heeft als eerste het luik open.
Hij moet 6 kokers pakken met de juiste aantallen. Met zijn 10 kogels mag hij 2 kisten vrijspelen. Hij heeft er maar drie gezien, en rent terug om nog een kist te bekijken. Hij is niet zeker van de kikkers en besluit om 2 kisten te bekijken, om er zeker van te zijn.

Als Jan terugkomt is hij verbaasd dat de andere twee het hek nog niet open hebben. Hij pakt de juiste kokers, zet voor 1 koker zijn kogels in, en hangt laatste kogels aan de balans. Als hij de pin eruit trekt duurt het even maar dan staat de balans stil, in evenwicht. Het juist, en Boer Jan is de winnaar van Expeditie Robinson 2018!