Aflevering 1

D*N


Expeditie Robinson viert zijn twintigjarige bestaan met dit nieuwe uitbundige seizoen. Twintig BN’ers worden midden in de nacht gewekt. Ze worden vervoerd naar een strand met een heerlijk ontbijt. Er ligt een briefje bij, waarop de start van de Expeditie wordt aangekondigd. Ze mogen van hun laatste echt ontbijt genieten. De kandidaten van dit seizoen zijn:

- Dionne Slagter (Youtuber)
- Anita Heilker (Zangeres)
- Shary-an Nivillac (Popzangeres)
- Mariana Verkerk (Model, scout, televisiepersoonlijkheid, zakenvrouw)
- Eva Cleven (DJ en radio presentatrice)
- Eva Koreman  (Radio DJ)
- Fien Vermeulen (Tv presentatrice en radio DJ)
- Yvette Broch (Handbalster)
- Kim Kötter (Ondernemer, presentatrice en influencer)
- Berdien Stenberg (Fluitiste)

- Frank van der Lende (Radio presentator)
- Jaap van Deurzen (Verslaggever)
- Kelvin Boerma (Youtuber)
- Rob Geus (Kok en presentator)
- Thomas Berge (Zanger)
- Tim Coronel (Autocoureur)
- Rijk Hofman (Youtuber en presentator)
- Hugo Kennis (Kok, presentator en acteur)
- Akwasi Owusu Ansah (Rapper, schrijver en acteur)
- Roy Donders (Stylist en volkszanger)Kaj kondigt aan dat de proef gaat beginnen. Eva K. gaat zelf gelijk kampen proberen in te delen maar Kaj vervolgd zijn bericht met een teamindeling. Team rood zijn Shary-An, Thomas, Roy en Eva K. Team blauw zijn Kim, Tim, Mariana en Kalvijn. Team groen is Jaap, Akwasi, Yvette en Fien. Team wit is Rijk, Eva C., Berdien en Rob. Het laatste team is geel en heeft Hugo, Anita, Dionne en Frank. Fatima en Carlos staan van een afstandje mee te kijken.Bij de proef zien we twee grote X-en. Deze staan symbool voor het twintigste seizoen. De teams moeten een poot van de X claimen door deze in brand te steken. Er worden drie teamleden vastgebonden. De beste zwemmer uit ieder team zal een sleutel moeten bemachtigen waarmee diegene zijn team kan bevrijden. Daarna zwemt het gehele team richting een wok. Daar zit droog hout in wat ze aan het vaste land moeten brengen door te balanceren. Als het ze niet lukt dan moeten ze naar het strand waar kisten staan met droog hout die ze moeten losdraaien. Uiteraard hebben ze ook een vuurstick nodig. Deze hangt zo hoog dat ze deze moeten bemachtigen door een menselijke piramide te maken. Vervolgens kunnen ze vuur maken. Wanneer het touw doorbrand kunnen ze een poot van de X claimen. Maar er is meer. De eerste poot van de X die wordt geclaimd is twee extra stemmen waard voor het hele team, de tweede poot van de X is nog één stem waard. Het laatste team wat aankomt zal verbannen worden naar Duivels eiland. Wat dat betekend weten we niet.


 
De proef begint. De beste zwemmers zijn: Kelvin, Hugo, Eva K, Yvette en Eva C.  Kelvin is als eerste terug en team blauw gaat er vandoor. Hugo krijgt het slot niet open waardoor Yvette en Team groen als tweede weg gaan. Akwasi raakt in paniek wanneer hij moet zwemmen, hij heeft nog maar net zijn diploma. Fien helpt hem om tot rust te komen. Team geel beslist bij de wok dat als het één keer mis gaat ze gelijk naar het strand te gaan. Ze hebben met vrij weinig moeite de vuurstick te pakken aangezien Frank al 2 meter is. Team groen valt ook het water in, Jaap bezeert zich hierbij. Ook team blauw valt en gaat naar het strand. Ze tillen Kim omhoog die de vuurstick pakt. Groen zorgt dat Yvette omhoog komt die bang is dat ze niet opgevangen wordt. De overige twee teams hebben de balansproef gehaald en gaan ook richting het vuur maken. Alle teams staan hier intussen.

Team blauw heeft als eerste het touw doorgebrand en komt als eerste aan. Ze verdienen twee stemmen. Team geel gaat als tweede en  verdient ook twee stemmen. Team groen volgt en bezegelt één extra stem. Team rood en wit strijden om de laatste plek. Beide teams hebben te weinig hout voor het vuur en moeten de kist nog los draaien. Uiteindelijk is het team rood die als vierde aankomt. Team wit wordt naar Duivels eiland gestuurd. Tijdens de bekendmaking valt Berdien flauw, maar ze maakt het goed en is op het eiland weer terug bij haar team. Team blauw en rood vormen samen kamp Noord, team geel en groen vormen nu samen kamp Zuid.Team Noord begint chaotisch doordat iedereen door elkaar praat wanneer het gaat over een hut bouwen. Mariana heeft het gelijk gehad en vind dat ze genegeerd wordt. Kim en Shary-an hebben ook een kleine aanvaring. Shary-an heeft moeite met de mensen die aanwezig zijn. Kamp Zuid begint met meer rust. Dan komen Carlos en Fatima aan op kamp noord en zuid. Ze hebben een taart bij zich voor de kampleden. Ze zijn er ook voor hulp. Carlos geeft kamp zuid instructies over vuur, het maken van een hut en eten zoeken. Fatima geeft aan dat je tactisch moet spelen en geeft Shary-an advies over dominante mensen.Volgende week zien we dat iemand van Duivelseiland een plaats in de samensmelting kan bemachtigen. Tot volgende week!