Overzicht aflevering 12

Aflevering 12

Ja, daar zijn we weer met een nieuwe aflevering. Nummertje twaalf alweer. Fien is weggestemd, een breuk in de familie! Yvette en Akwasi hebben nu geen regeltante meer, ze moeten plotseling alles zelf doen. En dat vinden ze moeilijk, ze missen tante Fien wel. Opa Tim en oma Mariana zijn ook niet de gezelligste, dus stelen ze stiekem wat bananen uit de voorraad. Snel mond leegeten voordat opa en oma terug in het kamp zijn!

Eva en Eva staan op een tweesplitsing, zoals ze het zelf verwoorden: ofwel sluiten ze zich aan bij neefje en nichtje Akwasi en Yvette, ofwel bij opa en oma Tim en Mariana. Wat is wijsheid? Tim is toch wel heel sterk, menen ze, dus het liefst zien ze hem er als eerst uitvliegen. En wat denken Hugo en Shary-An ervan? Die zijn nog aan het theeleuten met hun nieuwe citroengras.Tijd voor de proef! De kandidaten moeten een sommetje oplossen. De cijfers hebben ze al, maar waar zijn de rekentekens? Die liggen in een groot net dat over een best wel mooie rivier heen is gespannen. Dus ze moeten allemaal hun zakjes met rekentekens uit het net vissen. Maar op welke plek in de rekensom moet welk teken? Het antwoord op die vraag staat op een ronddraaiende balk aan de overkant van de rivier, dus ze moeten ook nog een paar keer die rivier oversteken, klauterend over dat net.

En dan de volgorde van al die tekens onthouden. En ze op de juiste plek in de rekensom leggen. En dan nog gaan rekenen. En meneer Van Dale blijft maar op antwoord wachten, maar niemand luistert naar zijn regels. Amai, wat een proef! Oké, Tim ligt al snel voorop, Akwasi gaat ook lekker, Eva C. volgt met een hijgende Yvette in haar nek. Eva K. komt daarachteraan en Mariana doet ook mee. Een spannende wedstrijd, maar uiteindelijk blijkt Eva C. het best de rekenregels te kunnen negeren, zij wint!Eva neemt haar naamgenoot mee naar winnaarseiland, samen met brieven van thuis. Daar op winnaarseiland gaan ze met Hugo en Shary-An rondjes dansen op het strand, want yay, brieven van thuis! Dat levert uiteraard emotionele televisie op. De meiden bespreken de eilandraad: Tim moet naar huis. Hugo wil dat niet en wordt dan ook niet bij het gesprek betrokken. Dat vindt Hugo echter niet zo leuk: ze hadden toch een bondje? Hij vertrouwt het zaakje niet.

Gesterkt door de inhoud van de brief gaan de drie winnaars een proef spelen: ze moeten de tijd inschatten terwijl ze op een blok ijs staan en een blok ijs in hun handen hebben. De winnaar bepaalt wie van de andere twee met Eva K. meegaat terug naar het basiskamp. Hugo is de beste en raakt niet verlamd door de kou van een ijsblok. Hij houdt Eva C. en stuurt Shary-An weg.Tim voelt de bui hangen: hij vreest dat hij pleite is. Hij probeert een wanhoopsbondje te sluiten met Akwasivette om Mariana weg te stemmen en die twee gaan ermee akkoord, zeggen ze. Op de eilandraad krijgen de vier van het basiskamp de kans om hun familiebrief te lezen! Maar: dan verliezen ze wel hun stemrecht voor die avond. Dus wat kies je? Yvette heeft het er het moeilijkst mee en barst in tranen uit, maar uiteindelijk gaat zij, net als al de rest, voor haar stem.

Alle lieve, persoonlijke brieven worden door een wreed vuur verteerd. Iedereen gaat stemmen en Tim krijgt bijna alle stemmen tegen zich. Helaas, de overlever heeft het deze keer niet overleefd. En Mariana is weer een ronde verder. Volgende week gaan we memory spelen!