Overzicht aflevering 14

 

Akwasi mist Fien en Yvette. Hij blijft alleen achter van het trio dat heel graag samen de finale had willen spelen. Op finalisteneiland verzamelen Eva Cleven en Hugo kokosnoten en citrusvruchten. Ze hebben het naar hun zin. In het basiskamp krijgen Akwasi en Mariana een verrassing. Ze mogen genieten van een videoboodschap van het thuisfront. Achter de schermen gaat het tactische spelletje uiteraard door. Het kamp twijfelt of Akwasi één of twee extra stemmen heeft. Shary-An en Eva Koreman rommelen in zijn spullen en ontdekken dat Akwasi nog één extra stem heeft.
De laatste immuniteitsproef is een reis door de Robinsongeschiedenis. Elke kandidaat zal een toren moeten betreden en zal moeten proberen om van de onderste verdieping naar de bovenste verdieping te geraken. Op het laagste of eerste niveau zitten ze allemaal vast in een kooi waar ze met een bamboestok een ring moeten pakken om zo vrij te komen en door te kunnen gaan naar het tweede niveau. Op dat tweede niveau staat het bekende tasjesspel te wachten. Kunnen ze de knopen losmaken en doorgaan naar het derde niveau? Op dat niveau wacht de omgedraaide puzzel. Op het vierde en voorlaatste niveau moeten ze met pijltjes naar twee doelwitten schieten. Als dit lukt, kunnen ze door naar het vijfde en laatste niveau. Daar moeten ze met een vlag zwaaien. Wie dit als eerste doet, wint immuniteit en een ticket naar de halve finale.
Eva Koreman is als eerste door naar niveau twee nadat ze met de bamboestok de ring te pakken wist te krijgen. Mariana probeert even vals te spelen door de bamboe in de ring te leggen in plaats van op een houten paaltje maar ze wordt door Nicolette teruggefloten. Akwasi gaat als tweede door naar niveau twee. Eva Koreman vindt de knoop onlogisch want je moet hem ergens dubbel doorheen duwen maar het lukt haar en ze gaat als eerste naar niveau drie. Mariana gaat als derde naar niveau twee en Shary-An als vierde. Op niveau drie staat de puzzeldoolhof die voor de kandidaten niet te zien is: ze moeten onthouden langs welke weg ze de stok door de puzzel jagen. Mariana probeert op niveau twee het touw door te bijten maar dit mag niet. Shary-An gaat als tweede naar niveau drie, Akwasi als derde, Mariana als vierde. Shary-An bereikt als eerste niveau vier. Hoe moeten de pijltjes er ook alweer in? Shary-An raakt een plaatje en er verschijnt een getal. Mariana gaat als tweede naar niveau vier, Eva Koreman als derde. Shary-An heeft het tweede getal en gaat door naar niveau vijf. Ze probeert de vlag uit de koker te halen maar dit lukt niet! De vlag moet nog losgedraaid worden. Mariana speelt ondertussen het eerste getal vrij en ook Eva Koreman volgt. Dan bevrijdt Shary-An de vlag en zwaait ermee: zij wint!
Ze gaat naar finalisteneiland met ijskoude witte wijn. Eva Cleven, Shary-An en Hugo genieten van de wijn terwijl Shary-An vertelt over de immuniteitsproef. Even later moet dit drietal ook weer aan de bak: ze moeten een puzzel maken van het Robinsonlogo. Wie de puzzel als laatste maakt, gaat naar de eilandraad. De kandidaten mogen zelf kiezen waar ze zich positioneren. Shary-An wil tactisch in het midden staan om zowel bij Hugo als Eva Cleven af te kunnen kijken. Ook Eva Cleven kijkt af en toe af. Het is echter Hugo die wint! Hij blijft al zeker op finalisteneiland. De tweede persoon die de puzzel afmaakt, is Eva Cleven. Zij mag ook blijven waardoor Shary-An naar de eilandraad moet.
Op de eilandraad kan het weer verschillende richtingen uitgaan. Akwasi wil met Eva Koreman op Mariana stemmen terwijl Mariana met Eva Koreman en Shary-An op Akwasi zouden stemmen. Ze brengen hun stem uit. De stemmen komen tevoorschijn: Akwasi – Akwasi – Mariana – Mariana – Akwasi – Akwasi – Akwasi. Akwasi moet het spel net voor de halve finale verlaten.