Overzicht aflevering 15

 

Op finalisteneiland praten Hugo en Eva Cleven over vanalles en nog wat. Ze vragen zich af wat er die dag in het spel te gebeuren staat. Wat het ook is, het gebeurt zeer waarschijnlijk in de regen die naar beneden gutst. In het basiskamp zijn Mariana, Eva Koreman en Shary-An blij dat ze in de halve finale staan.

Hugo en Eva C krijgen op finalisteneiland een brief. Ze moeten een duel spelen: de winnaar krijgt een ticket naar de finale, de verliezer strijdt tegen de kandidaten van het basiskamp. Wat moeten ze doen? Op de bodem van de zee staat een kist met puzzelstukken. Ze moeten de kist opduiken en aan land de puzzel maken. Wie dit als eerste doet, wint. Hugo vertrekt als een gek. Hij komt als eerste bij de boei maar het duiken is moeilijker. Na drie keer proberen, gaat de pin los voor Hugo. Even later volgt ook Eva C met haar koker.
Op het strand moeten ze de puzzel maken op een beweeglijk plateau. Als de puzzel in elkaar valt, moeten ze opnieuw beginnen. Ze moeten een leesbaar woord maken van boven naar onder. Als de puzzel drie seconden staat, is het spel gewonnen. Hugo begint als eerste aan de puzzel maar veel voorsprong op Eva C heeft hij niet. Wanneer hij vijf blokjes heeft, valt de toren om. Ook de blokjes van Eva C duiken naar beneden. Ze gaat op haar knieën zitten om zo dichter bij de blokken te zijn. Zo wordt het echter wel moeilijk om de bovenste blokken te plaatsen. Bij Hugo vallen de blokken weer, dan bij Eva C, dan weer bij Hugo. Uiteindelijk blijft de blokkentoren drie seconden staan. Hugo wint!

In het basiskamp arriveert een brief. Het is tijd om de halve finale te spelen! De kandidaten zien vier plankjes: één voor ieder van hen en één voor Eva C die mee gaat spelen. Kaj vertelt hen dat één van hen de tweede finalist gaat worden. Mariana is wat verbaasd: slechts één van hen? Ze staan voor een eenvoudige maar een zware proef: ze moeten in een hoek van 90 graden gaan zitten. De winnares is de tweede finalist. De kandidaten gaan in de focus. Eva C rijdt mentaal van haar huis naar haar werk, Eva K zingt mentaal een lied, Shary-An herhaalt voor zichzelf ‘ik kan het, ik doe het en ik ga ervoor’. Mariana vindt dat ze wel lekker zit. De kuiten van Eva K beginnen veel sneller dan haar eigen verwachting te trillen. Even later en na een dikke drie minuten in het spel ligt ze eruit. Na een zestal minuten moet ook Mariana zich gewonnen geven. Na een kwartier beginnen ook de benen van Eva C te trillen. Na 16 minuten en 41 seconden is het echter Shary-An die het niet meer houdt. Eva C is de tweede finalist!
Eva K, Mariana en Shary-An hebben nog een laatste kans. Shary-An hoopt niet dat het een puzzel of een rekensom is. Ze worden alle drie ondersteboven aan een X gehangen. Ze moeten zichzelf losmaken, naar een vlaggetje in het zand lopen, de kist opgraven die onder het vlaggetje ligt, dan naar de puzzel gaan waar ze de Romeinse getallen van laag naar hoog moeten inpassen en vervolgens de som oplossen om een cijfercode te bekomen. Met de juiste cijfercode kunnen ze een kist openmaken waarin een vuurstick zit. Die stick hebben ze nodig om een eindje verder vuur te maken. Als dat lukt, moeten ze een fakkel in het vuur dippen en boven naar de grote X-en rennen waar Hugo en Eva C bij een nog niet brandende wok staan te wachten. Wie de wok als eerste in brand steekt, wordt de derde finalist.
De proef begint! Mariana heeft haar handen snel vrij. De kandidaten kunnen zichzelf omdraaien en hun benen bevrijden. Eva K loopt als eerste naar de vlag. Snel vindt ze de kist en loopt met de kist naar de som. De druk is enorm hoog. Hoe zaten die Romeinse cijfers ook alweer? Mariana is als tweede los, dan volgt Shary-An. De eerste poging van Eva K bij de som is fout. Mariana arriveert als tweede bij de som, Shary-An komt als derde aan. De voorsprong van Eva K is ondertussen helemaal weg! Even later lopen zowel Eva K als Mariana na de juiste code naar het volgende onderdeel. Al snel moet Mariana terugkomen: ze is haar vuurstick vergeten. Shary-An staat nog altijd bij de puzzel. Rekenen vindt ze echt niet leuk. Eva K en Mariana proberen vuur te maken om hun fakkel aan te steken. De wind is soms een echte spelbreker en waait het vuur af en toe uit. Een tijdje later loopt ook Shary-An naar de wokken. Mariana krijgt geen vuur aan, Shary-An en Eva K hebben wel vuur. Het touw van Shary-An schiet los! Even later kan ook Eva K met haar fakkel vertrekken en de achtervolging inzetten! De voorsprong van Shary-An is echter te groot. Ze geraakt als eerste bij de wok en steekt hem aan. Ze is de derde finalist! Het belooft een spannende finale tussen Eva C, Shary-An en Hugo te worden!