Aflevering 4 & 5 Expeditie Robinson 2021

Overzicht

Aflevering 4 (9 september)

Twee dagen voordat Sieneke wordt weggestemd in Kamp Zuid, zien we het eiland van de tweedekansers, waar Rob vreest voor de consequenties van zijn zwarte stem. De eilandbewoners worstelen met het gebrek aan kokosnoten, bananen en vis. Het eiland is onherbergzaam en het water ijskoud. Gelukkig kan Saar na elf jaar nog steeds vuur maken. Rob houdt zich na het zoutincident wijselijk afzijdig van de wok. Saar heeft ook nog de hint voor voedsel in bezit, die ze besluit met het hele team te delen. Er wordt hard gezocht en de volgende dag vinden ze dan ook een volle pot macaroni. Jayjay kan het niet laten Rob te vragen of het eten niet te zout smaakt.
Dan is het tijd voor de immuniteitsproef, waar ze extra concurrentie krijgen van John, die het duel tegen Eva had gewonnen. Kaj moet echter hard naar hem roepen om John niet aan de proef voorbij te laten lopen. Hij had gehoopt terug naar een van de oorspronkelijke kampen te mogen, maar hij mag direct weer strijden. De kandidaten moeten verschillende obstakels over, waaronder een touwbrug en de beruchte balk, om vier staven te verzamelen. Deze staven moeten zij op elkaar balancerend door een gat krijgen, waardoor een vlag omhoog zwaait. Terwijl Rob iedereen ophoudt bij de touwbrug met de plankjes, is het oud-topsporter Jayjay die Wietse nipt verslaat bij de tafel met de staafjes.
Terug op het eiland voelt John een donkere bui boven zich hangen en doet ie alles om de oudgedienden op Rob te krijgen. Hij vindt het dom als ze Rob erin laten, die volgens hem met zijn scheenbeenblessure toch wel moet opstappen binnenkort. Aan Wietse vraagt John op de man af wie van de twee er nou leuker is.
Tijdens de eilandraad is Rob not amused als John door hem heen praat en zegt dat ie ook gewoon naar huis kan als ie zo’n moeite met de proeven heeft. Voor er wordt gestemd volgt eerst nog de plottwist: Sieneke komt zich bij het kamp voegen, maar is deze eilandraad nog veilig. Iedereen stemt op John, die moet terugkeren naar Eva. “Ik neem ze niks kwalijk.”Aflevering 5 (12 september)

Kamp Noord heeft een beroerde nacht achter de rug. Zelfs Stefano moet toegeven dat ie geen zin heeft om de gangmaker te spelen. Vooral de mannen zijn energieloos door het voedselgebrek. Het eiland is zo kaal en rotsig dat zelfs cheffin Sandra niets kan doen. Annemieke komt huilend terug na een zoektocht naar voedsel.

Op afvallerseiland is Eva volledig in haar element nu ze alleen is. Ze vangt vissen en heeft een stabiel onderkomen gebouwd. Maar lang kan ze niet genieten van haar rust, want John wordt teruggebracht, die zich verbaast over de vis die ze gevangen heeft.

In Kamp Zuid worden er inmiddels bondjes gesmeed. Robbert, die zijn duopartner Sieneke heeft verloren, maakt met Dyantha de afspraak dat ze elkaar trouw zullen blijven. Het pact wordt bezegeld met een ‘sigaretje’ in de biechthut. Ook Jasmine en Jan zullen elkaar beschermen.Stefano en Yuki proberen op Noord met het net vissen te vangen in de koude zee, maar het is reptieldeskundige Sterrin die met haar kennis van beestjes en stenen een krab weet te vangen.

De immuniteitsproef: de kandidaten moeten een voor een op een grote rollende ton in het water gaan staan, die verder zeeinwaarts wordt geleid door voorzichtig een touw te laten vieren. Op het eindpunt moeten er in totaal vijf staven worden gepakt, die alle in een ladder moeten worden geplaatst. Het blijkt nog een hele toer om op de draaiende ton te kunnen blijven staan. Maar door de rustige coaching van Jan is het uiteindelijk een nek-aan-nek-strijd tussen René en Jasper. Jasper is het eerst terug met de laatste staaf, waarmee Zuid wint en Noord naar de eilandraad moet. De zegetocht terug naar kamp Zuid wordt bijgestaan door een meezwemmende groep dolfijnen.

Noord moet beslissen wie er wordt weggestemd. Yuki wil op Annemieke gaan vanwege haar mentale inzinking, maar Stefano heeft zijn eigen inzinking. Hij vindt dat hij de groep tekort heeft gedaan door zijn eigen fanatisme, waardoor hij te weinig oog heeft voor de belangen van de groep. Na zich een tijdje teruggetrokken te hebben, verzamelt hij de groep en vraagt hij hun hem weg te stemmen, zodat hij zijn team niet meer hoeft te hinderen. De rest van het kamp is het hier absoluut niet mee eens, er vallen tranen, maar Stefano houdt voet bij stuk. Op de eilandraad wordt er naar zijn wens geluisterd: hij krijgt alle stemmen. Naar huis hoeft hij echter nog niet. Hij mag zich voegen bij het kamp van de oud-deelnemers.

Discussieer mee: aflevering 4

Discussieer mee: aflevering 5