Aflevering 12 & 13 Expeditie Robinson 2021

Overzicht

Aflevering 12 (7 oktober)

Voordat Jasper zijn revanche kan nemen op Kamp Noord, gaan we terug in de tijd. Op tweede kans eiland keren Do, Anouk, Saar en Loiza terug, zonder afvaller uit de reguliere expeditie. Sterrin baalt, dit is niet goed voor haar positie. Het is immers ‘Last in First Out’. De dames realiseren zich; als ze weer in groepsverband moeten strijden, en ze verliezen, ligt één van hen eruit.

En die kans is er zomaar, want er moet in inderdaad weer in teamverband gestreden worden. Iedereen moet individueel een evenwichtsbalk over, twee emmers water vullen en die aan de andere kant leeggooien in een waterbak. Is de bak vol gaat een vlag omhoog. Val je van de balk, moet je terug naar het begin. De kandidaat die als eerste klaar is, wint een voedselpakket. Het team van wie de 4 vlaggen als eerst omhoog gaan winnen immuniteit, de rest moet naar de eilandraad.

De dames lijken favoriet, maar niets is minder waar. Do en vooral Loiza vallen regelmatig van de balk. JayJay is als eerste klaar en wint het voedselpakket. Ook Wietze gaat goed en is als tweede klaar. Maar Sterrin heeft het lastig. En uiteindelijk is de laatste deelnemer van het team bepalend. Loek is als derde klaar. Het damesteam moet nu vol aan de bak. Do heeft zichzelf herpakt en is als volgende klaar, tegelijk met Anouk. Saar, Loiza en Sterrin gaan gelijk op. Als een soort mental coach pept JayJay Sterrin op om door te gaan. En het helpt. Sterrin haar bak is vol, en samen met de mannen wint ze immuniteit. Het damesteam moet naar de eilandraad.

De sfeer is even terneergeslagen, maar uiteindelijk besluiten ze ter afleiding lekker met het gewonnen eten te gaan koken. De kandidaten gaan met een gevuld maagje naar bed, de volgende dag zal er pas iemand weg moeten. Anouk besluit op de nieuwe dag een tactische zet uit te voeren en neemt Loiza in vertrouwen. Ze wil Do (die een immuniteitsring heeft) verrassen en zonder haar medeweten op haar stemmen. Loiza weet nog niet of ze daarin meegaat. Anouk bespreekt hetzelfde met Saar. De rest van de kandidaten houden zich met andere dingen bezig. Wietze en Loek halen een (helaas leeg) visnet uit ijskoud water, terwijl JayJay en Sterrin op expeditie gaan.

Dan is het tijd voor de eilandraad. Wellicht wel de spannendste tot nu toe. Er moet gesneden worden in eigen vlees. De dames gaan stemmen. Anouk stemt op Do, van de rest zien we niks. Do zet haar immuniteitsring … NIET in. De eerste stem is voor Anouk, de tweede voor Do. De derde stem is voor Anouk, en de laatste uiteindelijk ook. Ze baalt, ze vindt het geen terechte keuze. ‘Waarschijnlijk vonden ze me te sterk’. Maar ook voor Anouk is er nog een herkansing. Ze mag naar afvallerseiland. Samen met Jasper uit Kamp Noord. Een kans op wraak.  Maar maximaal één van hen zal uiteindelijk maar kans hebben op wraak. Maar daarover meer in de volgende aflevering.Aflevering 13 (10 oktober)

Anouk en Jasper komen aan op afvallerseiland, waar ze Jasmine en Rob ontmoeten. Jasper vertelt over zijn bijzondere exit. In Kamp Noord is Annemiek verbaasd dat ze niks wist van het plot tegen Jasper. Jan verexcuseert is dat hij haar niet kon inlichten. ‘We moesten heel snel schakelen’. In Kamp Zuid genieten ze van de gewonnen eitjes, om zo goed aan te sterken voor de nieuwe eliminatieproef. Ondertussen schrikken Anouk en Jasper zich rot, als blijkt dat John ‘de eilandopzichter’ de Bever ook nog op afvallerseiland zit. Jasper leest daarna de brief voor die ze meegenomen hebben. Anouk en hij moeten onderling een duel spelen, de winnaar keer terug naar afvallerseiland, de verliezer moet naar huis.

Ook Kamp Noord en Zuid gaan battelen, maar dan voor immuniteit, in een soort ‘Apenkooien voor volwassen’. Ze moeten als team via allerlei obstakels van plateau naar plateau. Valt er iemand in het water, moeten ze allemaal terug naar het vorige plateau. Het team dat als eerste met 5 man op het eind 3 seconden op een piepklein plateau blijft staan, wint, en hoeft niet naar de eilandraad.

Het eerste onderdeel is slingeren aan een touw. Bij Kamp Zuid gaat het goed, maar bij Kamp Noord weet Sylvana maar niet de overkant te halen. Hierdoor moeten Jan en Defano steeds terug naar het begin. Kamp Zuid is al bij het laatste onderdeel als Jan via een trucje Sylvana eindelijk op het volgende plateau weet te krijgen. Als laatste moet Kamp Zuid via een evenwichtsbalk naar het smalle plateau. De eerste poging mislukt, omdat René van de balk afvalt, maar in de tweede poging weten ze allemaal over te steken én 3 seconden te blijven staan. Kamp Zuid wint!

Direct bij terugkeer op het eiland beginnen Jan en Defano te overleggen over wie nu weg te stemmen. Dan is het tijd voor de proef tussen Anouk en Jasper. Ze krijgen een cijferpuzzel, met blokken van nrs 1 t/m 8. De opvolgende cijfers mogen elkaar op geen enkele manier raken. Jasper heeft vooraf alle oude Expeditie Robinson puzzels uit zijn hoofd geleerd, maar deze kent hij niet. En hij ziet het niet. Ook Anouk heeft moeite met de puzzel. Meerdere keren wordt haar antwoord fout gerekend. Maar uiteindelijk heeft ze hem. Dus mag zij terug naar afvallerseiland, en zit voor Jasper Expeditie Robinson erop.

Een doorbraak op Kamp Noord: er is een vis gevangen! Klein maar fijn, en het team geniet ervan. Na het eten went Annemiek zich tot Jan en Defano, aangezien ze voelt dat haar lot in hun handen ligt. De heren zijn gevoelig voor haar argumenten. Op Kamp Zuid hebben ze andere problemen; hun voedselvoorraad is bijna op. Dyantha denkt dat de samensmelting nabij is. Maar als ze nu alles op eten, en er komt nog een immuniteitsproef, moeten ze die op een lege maag spelen. Dat is geen optie. Op Kamp Noord went Jan zich tot Sandra. Hij zegt dat het plan is om Sylvana weg te stemmen. Sandra komt in opstand. Ze wil niet dat haar maatje op één proef wordt afgerekend.

Op afvallerseiland moeten de oude bewoners even wennen aan Anouk, die de regie op het eiland lijkt te willen overnemen. Ze weten niet zo wat ze daarmee aan moeten. Op Zuid zien Yuki en René de samensmelting al helemaal zitten. Ze voelen zich thuis in hun nieuwe kamp, maar ook nog verbonden met hun oude maatjes Sandra en Sylvana. Als die de eilandraad overleven en ook de samensmelting halen, zitten ze wel goed. Sylvana is ‘not amused’ als ze hoort dat de heren haar willen wegstemmen. Ze heeft vorige week een enorm risico genomen door mee te stemmen op Jasper, als die zijn immuniteitsring had ingezet, had zij eruit gelegen. Voor wat hoort wat. Jan en Defano beginnen weer te twijfelen.

Op de eilandraad zien we wat de heren besloten hebben. De keuze is uiteindelijk toch op Annemiek gevallen. Kamp Noord neemt afscheid van hun ‘vuurkoningin’. Maar ook voor Annemiek is het spel nog niet voorbij. Ze wordt ingelicht over het tweede kans eiland, en mag met de afvaller van die eilandraad naar afvallerseiland. De koeien redden zich nog wel even, dus Annemiek blijft!

Met wie ze naar afvallerseiland gaat zien we in aflevering 14. En de weg daarna toe belooft vuurwerk te worden. Donderdag meer!

Discussieer mee: aflevering 12

Discussieer mee: aflevering 13