John de Bever

Expeditielid 2021


In juli 1979 werd De Bever op veertienjarige leeftijd als zanger ontdekt door Pierre Kartner tijdens een optreden op de Nijmeegse Vierdaagse. Het nummer Als ik later eens trouw, dat Kartner voor hem schreef, bereikte in maart 1980 de tipparade. Er volgden nog drie singles en een elpee. Hierna besloot De Bever voorlopig te stoppen met zijn zangcarrière en zich toe te gaan leggen op het voetbal.

De Bever verwierf hierna faam als zaalvoetballer, onder andere bij de toenmalige topclub Bunga Melati uit Tilburg. In de winterstop van het seizoen 1992-1993 maakte hij de overstap naar het veldvoetbal door een contract te tekenen bij Dordrecht'90. Onder leiding van trainer-coach Han Berger maakte hij zijn debuut voor die club op 13 januari 1993 in de thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk (0-1). Zijn carrière in het Nederlands betaald voetbal bleef beperkt tot een half seizoen, waarin hij slechts tot vijf wedstrijden kwam. Hij viel bij Dordrecht'90 vooral op door extravagant gedrag, zo nam hij een medespeler in dienst als privéchauffeur.

In 2006 keerde De Bever als zanger weer terug uit de anonimiteit, door het duet Toen kwam jij op te nemen met Anny Schilder. Hij scoorde 32 Single Top 100-hits.

In januari 2011 scoort De Bever een unieke en bijzondere dubbele hitnotering in de Single Top 100 met de single Ik heb maling aan wat mensen zeggen en de B-kant Kleine leugenaar die beide individueel een notering opleverden in de Single Top 100.

In 2014 was De Bever een van de 24 kandidaten die meededen aan het 3e seizoen van de Nederlandse uitvoering van het tv-spelprogramma Fort Boyard. De Bever is een vaste gast tijdens het Mega Piraten Festijn, waar hij sinds november 2014 optreedt. Sinds 2013 was hij ook regelmatig te zien in het voetbalpraatprogramma Voetbal Inside op RTL 7.

Het album Dat is de liefde, dat hij met Marianne Weber in 2015 opnam, ging meer dan 10.000 keer over de toonbank. Hij maakte ook een voetbalhit met Jan Smit.

In 2016 scoorde hij een hit met het nummer Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht, waarmee De Bever uitgroeide tot een cultheld in de Nederlandse amateurvoetbalcultuur. De plaat werd een veel gedraaid nummer in voetbalkantines en -kleedkamers. Op 20 september 2016 kreeg De Bever voor zijn hit een Buma NL Award en een Gouden Award voor de verkoop van meer dan 20.000 exemplaren. Ook is het nummer via YouTube meer dan 20 miljoen keer beluisterd. Een jaar later werd het nummer een anthem voor de voetbalsters van het Nederlands vrouwenvoetbalelftal tijdens het EK Vrouwen 2017 in eigen land. Door het grote succes van de Oranje Leeuwinnen kwam De Bever landelijk in de schijnwerpers, wat vele mediaoptredens van de zanger tot gevolg had. Tevens liet De Bever een speciale voetbaltekst schrijven op het originele nummer. Hij voerde het nummer live uit bij de huldiging van de Leeuwinnen in Utrecht.

In november 2016 coverde De Bever de single Daar in dat kleine café aan de haven van Pierre Kartner. In de videoclip is een hoofdrol weggelegd voor zijn ontdekker.

In 2020 ontving Veronica Inside de Gouden RadioRing. Presentator Wilfred Genee had daarvoor flink campagne gevoerd om de prijs te winnen. Zo nam hij samen met De Bever het nummer Jij krijgt die ring niet van mij cadeau op. Dat nummer werd al zo'n 150.000 keer bekeken op YouTube.

In december 2020 bracht De Bever op verzoek van Energiedirect.nl het nummer Kerst wordt altijd weer gevierd uit. Tevens uitgebracht in een PSV-versie.


bron: omroepbrabant.nl, wikipedia

Discussieer mee