Ferry Doedens

Expeditielid Allstars


Ferry Doedens (Drachten, 17 juni 1990) is een Nederlands acteur, zanger, erotisch model en presentator. Hij kreeg bij het grote publiek vooral naamsbekendheid door zijn rol als Lucas Sanders in de soaps Goede tijden, slechte tijden en Nieuwe Tijden. Hij nam als zanger deel aan Idols IV.

Hij heeft een oudere broer en een oudere zus. Zijn vader was eigenaar van een speelgoedwinkel in Drachten. Doedens bracht zijn jeugd door in Drachten en volgde het vmbo. Op vijftienjarige leeftijd speelde hij een figurantenrol in de musical Pietje Bell en speelde hij hoofdrollen in diverse lokale musicalproducties van theater De Lawei. Na de middelbare school ging Doedens de mbo-opleiding Kunst, Theater en Media volgen aan de Noorderpoort in Groningen.

Doedens werd bekend door zijn prestaties als levend standbeeld. Zo deed hij dit op de Peije Dei in Drachten en won hij in 2006 de Nederlandse kampioenschappen in Arnhem. In diezelfde periode begon Doedens zich ook te ontwikkelen als zanger. In 2007 wist hij bij de laatste 18 kandidaten van Idols 4 te komen. Doedens verwierf hiermee wat bekendheid en werd niet veel later door Marco Verhagen benaderd voor de nieuwe boyband IDSF. Samen met Ivar Oosterloo, Davy Oonincx en Sonny Sinay nam hij de clip Sinner op. De clip werd uitgezonden op TMF maar werd geen succes. In het voorjaar van 2009 werd Doedens gecast voor de rol van het homoseksuele personage Lucas Sanders in de dagelijkse soapserie Goede tijden, slechte tijden. Tijdens zijn kennismakingsinterview zei Doedens dat hij zelf geen homoseksueel is. Echter in 2013 geeft Doedens zelf aan dat hij homoseksueel is maar ook een meisjesidool. Met zijn rol in de dagelijkse soap levert Doedens een bijdrage aan de homo-emancipatie. De relatie tussen zijn personage Lucas en dat van Edwin, gespeeld door Raynor Arkenbout, was onder de afkorting Ludwin ook populair bij buitenlandse fans. De bedscène tussen beide personages resulteerde in vele tweets op socialmediasite Twitter. Hiervoor ontving hij in 2011 de mede door homowebsite Gay.nl ingestelde Gay Media Award.

Door zijn werk voor Goede tijden, slechte tijden werd Doedens gevraagd voor andere programma's. In 2011 presenteerde hij eenmalig het jeugdprogramma Kids Top 20 en speelde hij een gastrol in twee afleveringen van de miniserie Gooische Frieten. Ook was hij samen met collega's Ferri Somogyi, Mark van Eeuwen en Ruud Feltkamp een team in de remake van het televisieprogramma Fort Boyard. Het team behaalde de overwinning en Doedens werd uitgeroepen tot de fanatiekste speler.

Vanwege zijn achtergrond met muziek werd Doedens gevraagd als de alternate van Jim Bakkum in de musical Wicked, met enige regelmaat was hij in de musical te zien. Tijdens de speciale Wicked-aflevering van GTST op 29 juni 2012 was Doedens samen met zijn collega's Chantal Janzen en Jim Bakkum in de serie te zien. In de zomer van 2012 had Doedens opnames voor de jeugdserie De Vier van Westwijk van de AVRO. In het najaar van 2012 was hij hierin samen met onder andere Tygo Gernandt te zien. Doedens kreeg in 2014 een gastrol in de Amerikaanse soap The Bold and the Beautiful.


Endemol ontsloeg Doedens in juli 2015 uit Goede tijden, slechte tijden. Als reden hiervoor werd opgegeven dat hij meerdere keren productionele afspraken niet nakwam en daardoor opnames van de serie in het gedrang kwamen. Daarna werd bekend dat kort voor zijn ontslag bij de soapserie Doedens' management hem aan de kant had gezet. Op 20 juli gaf Doedens toe aan RTL Boulevard een drugsprobleem te hebben.

Tijdens de zomerstop van GTST in 2016, daarna via Videoland, was er een spin-off van de serie op de televisie te zien, Nieuwe Tijden genaamd. Hierin hervatte Doedens de rol van Lucas Sanders. In het najaar van 2016 keerde hij vervolgens een jaar na zijn ontslag in die rol terug in GTST. Doedens werd in juni 2020 voor de tweede maal ontslagen bij GTST. Een aantal weken ervoor werd Doedens al op non-actief gesteld vanwege het niet opvolgen van de maatregelen rondom de coronacrisis in Nederland.

In 2019 was Doedens als presentator te zien van Temptation Gossip.
Eind 2020 werd bekend dat Doedens onder het pseudoniem Ferdinand Diego softporno aan is gaan bieden tegen betaling via het OnlyFans platform.Expeditie Robinson 2014


Ferry stond in zijn seizoen (2014) bekend om zijn vele gevloek tijdens de expeditie. Hij behaalde de finale, waar hij verloor van Kay. Zal het hem dit keer wel lukken om Kay te verslaan?