Mariana Verkerk

Expeditielid Allstars


Mariana Verkerk (Schiedam, 1960) is een Nederlands-Amerikaans model, catwalkcoach, televisiepersoonlijkheid, zakenvrouw en commercieel producent. Ze heeft als model de catwalk belopen voor verschillende ontwerpers, waaronder Michael Kors en Victoria's Secret. Na een succesvolle carrière als model heeft Verkerk meegewerkt aan diverse talentenjachten gericht op modellenwerk, zoals Holland's Next Top Model.

Verkerk is geboren en getogen in Schiedam. Ze begon op 16-jarige leeftijd te werken voor een Amerikaanse rederij. Vier jaar later werd ze benaderd door een modejournalist, die haar overtuigde om naar New York te gaan om een modellen carrière te beginnen. Ze werd destijds echter afgewezen vanwege haar leeftijd. Na een korte onderbreking van een paar maanden, keerde Verkerk terug naar New York om daar een jonge ontwerper tegen het lijf te lopen, die haar vroeg een catwalk voor hem te lopen.

Modellenleven en coaching
Verkerk kreeg een contract aangeboden bij Elite Model Management. Tijdens haar carrière bij dit bureau werkte ze samen met supermodellen als Naomi Campbell, Kate Moss en Tyra Banks. Als model reisde Verkerk de hele wereld over om modeshows te lopen voor onder andere Michael Kors, Bill Blass, Victoria's Secret, Maidenform, Escada, Gloria Vanderbilt en Paloma Picasso. Daarnaast verscheen Verkerk op de cover van verschillende vooraanstaande magazines, zoals Elle, Vogue en Harper's Bazaar. Terwijl haar carrière nog in volle gang was, werd Verkerk gevraagd om de catwalkcoach van Mogull Talent te worden, dat destijds een van de grootste en meest gerespecteerde scoutingbedrijven in de Verenigde Staten was. In 1983 werd Verkerk ook gevraagd om modetalenten klaar te stomen voor het nieuwe evenement Elite Model Look. In de loop der jaren leerde ze tienduizenden mensen hoe ze de catwalk moesten bewandelen.

Televisiewerk
In 2005 werd Verkerk gevraagd om jurylid te worden van het programma Scandinavia's Next Top Model. Al snel volgde de jurydeelname aan de gelijknamige Nederlandse variant van het programma, Holland's Next Top Model. Tijdens de eerste editie was ze gastjurylid, maar de opvolgende vier jaar zat ze in het vaste panel. Daarnaast was ze ook te zien als jury in de twee reeksen van de Benelux. In 2013 deed Verkerk mee als kandidaat in het eerste seizoen van Atlas. Ze viel af in de vijfde aflevering. In 2016 was ze te zien in het programma Jouw Vrouw, Mijn Vrouw VIPS van RTL. Ze ruilde voor haar deelname van huis en haard met realityster Hanny Veerkamp.Expeditie Robinson 2019


Mariana strandde op een vijfde plek in de halve finale tijdens het seizoen van 2019 na een Expeditie vol met aanvaringen met andere deelnemers. Ze was vaak een target, maar ook de ultieme underdog die niet weg te krijgen was. Elke keer kwam ze weer terug als je dacht dat ze weg was. Haar deelname zal zeker vuurwerk opleveren.