Verslag aflevering 10

Tranen van geluk en teleurstelling

We krijgen goeder getrouw eerst een kleine samenvatting te zien van de vorige aflevering.
De 4 stemmen die Kurt kreeg bij de vorige eilandraad zitten hem dwars en gaat praten met Marcel en Jeroen.  Hij vraagt zich af wat de motivatie is van diegene die op hem gestemd hebben. Het drietal bespreekt de rol van Dennis en Esmeralda. Ze zijn het erover eens dat zijn tactiek waarschijnlijk berust om de sterkere kandidaten naar huis te stemmen.   Marjolein maakt zich minder druk om haar tegenstemmen. Desondanks de teleurstelling over de onderwaardering dat hij krijgt van zijn kampgenoten, zet Kurt nog een varanenval op.
Igor zondert zich af met Marjolein om te mediteren als voorbereiding voor de proef. Hij neemt net zoals Marjolein de dingen hoe ze komen en is niet wraakzuchtig ingesteld.
Bij het duel neemt Marjolein het initiatief om als eerste een blok strategisch te plaatsen. Intussen op het kamp vangt Marcel enkele vissen en samen met Rita zorgt hij voor het eten. Op de proef zijn we inmiddels enkele blokken verder en plaatst Igor zijn blok voor slechts 2/3 op de andere. Voorzichtig plaatst Marjolein haar blok waarop het voor Kurt redelijk moeilijk wordt, maar ook na de plaatsing van zijn blok blijft de toren overeind, tegen de verwachting van Marjolein en Igor in. Kurt vreest echter dat Igor nu in de fout zal gaan…
Igor plaatst zijn blok en ook deze blijft staan, maar wanneer hij een stap terug zet zakt de toren in elkaar. Igor moet de Expeditie verlaten

Evi denkt dat Igor best nog een tijdje verder had willen doorgaan in de expeditie.  Igor vertelt dat indien hij die kans kreeg, hij ze zeker met beide handen zou aannemen. Hij heeft intens genoten en dat ze dit avontuur hem niet meer kunnen afnemen.  Hij had volgens zichzelf de grootste band met het eiland.
Kurt en Marjolein komen terug aan op het eiland en krijgen een warm onthaal. Dennis vindt dat diegene met de meeste stemmen is vertrokken, het eerlijkste. Aan de val, die Kurt voor het vertrek van het duel heeft opgezet, hangt een varaan vast. Deze wordt onmiddellijk geslacht en klaargemaakt. Dennis vindt van zichzelf dat hij gegroeid is in de expeditie en is ervan overtuigd dat hij het alleen op een eiland ook best zou kunnen redden.

Er is post. Marina leest de brief voor. Op de top van de heuvel hangen 6 vlaggen 3 witte en 3 zwarte die de ploegindelingen maakt voor de volgende immuniteitsproef... De eerste 6 die een vlag kunnen bemachtigen spelen de proef.  Dus 1 persoon blijft achter bij Marina. Na het voorlezen van de brief gaat Marjolein er als een speer vandoor... De rest volgt onmiddellijk. Iedereen met uitzondering van Marcel en Rita haalt Marjolein in. Esmeralda is als eerste boven en trekt een zwarte vlag, Kurt, Jeroen en Dennis gaan voor wit, Marjolein en Marcel nemen de 2 overgebleven zwarte vlaggen. Rita heeft er geen en mag de proef niet meespelen.
Esmeralda, Dennis en Marcel blijven na de inspanning nog ff napraten over Marjolein. Haar gebrek aan inzet in het kamp en gezeur over lichamelijke kwaaltjes zijn stof voor hun gesprek. Esmeralda kan er niet bij dat ze ondanks die kwaaltjes telkens behoorlijk weet te presteren bij de proeven, alsook net na het voorlezen van de opdracht als een haas de heuvel opsprint. Rita krijgt bij de 3 wel een pluim voor inzet en vrolijkheid.

Rita denkt vaak aan thuis maar is niet van plan dit tegen de andere eilandbewoners te zeggen omdat ze zo lang mogelijk in het spel wil blijven.

Bij aankomst voor de proef, krijgen ze van Evi te horen dat ze een brief kunnen winnen van het thuisfront. Iedereen wil deze dan ook in handen krijgen. De proef bestaat uit 2 delen: In team moet men een kist met behulp van balkjes naar een platform verplaatsen om deze vast te klikken aan een haak die via een katrol het bovenste deel van de kist optakelen moet. Er komt een puzzelconstructie vrij waar men een touw met een sleutel moet bekomen. Deze sleutel past op een hangslot. Het team dat als eerste het slot opendoet gaat verder met het tweede deel van de proef: Individueel moet men een weg onder een bamboehek graven, vervolgens staat er een evenwichtsbalk te wachten. De eerste die over de eindmeet weet te komen wint immuniteit en alsook de post van thuis.
Het startschot valt en Jeroen , Kurt en Dennis nemen al snel de leiding.  Bij het andere team gaat het niet zo snel. Marjolein is niet zo sterk als Marcel en de kist komt al snel schuin te staan. De 3 mannen takelen de kist omhoog. Het andere team is slechts halfweg... Esmeralda neemt over van Marjolein en sleurt deze kist samen met Marcel vrij vlot op het platform en starten ook met het optrekken van de kist. De Mannen zijn inmiddels al een tijdje bezig met de puzzel. Marcel, Esmeralda en Marjolein beginnen ook aan de puzzel en slagen erin het touw enkele seconden voor de mannen vrij te maken, beide teams stormen naar het hangslot.

Esmeralda opent als eerste het deurtje en haar team gaat direct verder met het 2 de deel van de proef. Alle 3 beginnen ze te graven alsof hun leven ervan afhangt. Marjolein probeert als eerste onder het hek te kruipen maar komt vast te zitten. Esmeralda en Marcel proberen zich vervolgens ook eronderdoor te wringen.

Esmeralda weet zich als eerste uit te graven en gaat door naar de evenwichtsbalk. Door de inspanningen van de vorige delen van de proef staat ze werkelijk op trillende benen en moet zich enkele keren herpakken bij het begin van de balk maar gaat er in 1 keer over en springt voorbij de eindmeet. Ze wint immuniteit en haar brief, maar moet ook nog een keuze maken wie ze vervolgens nog gelukkig kan maken. De brieven die ze weigert worden ter plekke verbrand. Ze kiest vlot voor de brief van Marina, wijst de brieven van Marjolein en Rita af. De brieven van Jeroen, Dennis en Kurt mag ze even apart houden maar kiest uiteindelijk voor Dennis.  De teleurstelling bij de verbrande brieven is heel groot.
Bij aankomst van het kamp worden Marina en Rita verzocht om even te gaan zitten en worden op de hoogte gebracht van wat ze allemaal hebben meegemaakt hebben na de proef. Esmeralda vertelt Rita de ze niet voor haar en Jeroen heeft gekozen heeft omwille van hun prijs naar Kuala Lumpur.  Marina krijgt te horen dat ze wel voor haar heeft gekozen, uit veronderstelling dat er voor niet leuks meer te wachten staat en ontvangt haar kaartje. Traantjes van emoties vloeien rijkelijk wanneer de brieven gelezen worden. Door al de commotie is de immuniteitsketting niet uitgereikt geweest. Jeroen neemt deze taak op zich met een humoristische toets.   

Marjolein en Rita overlopen voor zichzelf de stand van zaken qua hun eigen positie in de groep en welke tactiek ze het beste kunnen hanteren om verder te gaan.  Esmeralda vraagt uitleg aan Marjolein aangaande haar plotse energieboost bij proeven ondanks ze aangeeft erg verzwakt te zijn.  Marjolein is zelf verbaast dat ze die energie kan opbrengen  en dat ze door de adrenaline waarschijnlijk deze energie heeft maar merkt ook dat het steeds mindert want bij de vorige immuniteitsproef was ze volgens zichzelf helemaal leeg. Ze zou het vreselijk  vinden indien dit als tactiek zou worden beschouwd.
Op de eilandraad wordt er onmiddellijk gestemd. De uitkomst: Geen stemmen voor Dennis en Marcel. Kurt en Jeroen krijgen er 3. Rita 4 en Marjolein heeft er 6. Eddy maakt nog even een praatje met Marjolein en Jeroen. Voor Marjolein is de uitkomst niet echt een verrassing. Jeroen vertelt Eddy dat hij met de sterkste door wil gaan en denkt dat anderen die filosofie niet hebben en liever met vriendje of vriendinnetje wil doorgaan ongeacht inbreng in het kamp of prestaties bij de proeven.

Eddy haalt een urne tevoorschijn en laat enkele namen zien van de partners van de kandidaten behalve van Marina. Eddy trekt een naam uit de urne. Deze persoon is de inzet is van de volgende proef in de vorm van een ontmoeting, maar de naam wordt echter kenbaar gemaakt op de proef zelf. De groep neemt vervolgens afscheid van Rita en Marjolein die direct na de eilandraad het duel gaan spelen…