Quotes aflevering 1

 

Maxim en Sergio zijn de oudsten, en worden dus kampleiders. Zijn strijden tegen elkaar voor een schatkaart voor een sleutel.

Sergio: "Plots geeft Eddy zo'n magnesiumstick. Die ken ik alleen van zien hangen."

De andere 14 kandidaten krijgen een hoeveelheid voedsel, die ze direct mee mogen eten, maar ook mee mogen nemen naar het kamp. Ze steggelen er wat over.

Saar: "Ik merk dat Lange Frans heel fanatiek is, en dat hij daarom zijn mening wil doordrukken."
Frans: "Het democratische proces is niet de meest geschikte vorm van zelfbestuur in dit geval."

Sergio leest de opdrachtbrief, hij moet vuur maken. "Ik heb dat wel eens gezien in natuurfilms. En ik dacht, als zij dat kunnen, dan kan ik dat ook."

Maxim is op zoek naar de brief."Ik zag een kist, en daar zat de brief niet in. Toen kreeg ik last van tunnelvisie."

Sergio krijgt geen vuur, en probeert dan maar om een tak van zijn hut in brand te steken. Dat lukt niet. "Dat stelt me dan ook ergens wel weer gerust, hij is brandveilig."
Evy ontvangt de andere kandidaten op de boot en geeft ze een rugzak. Eén daarvan heeft een dubbele bodem, met daaronder een gouden immuniteitsmunt, die één keer ingezet kan worden op een Eilandraad.

Sergio heeft het moeilijk met het vuurmaken, en moedigt zichzelf aan. "Komaaaaaan Sergio, janet!"
En dan heeft hij vuur! Hij steekt het aan in de pan, en zet een wok met water erop, zodat de onderste pan luchtdicht wordt afgesloten. "Alsjeblieft niet uitgaan he!"

Maxim heeft veel tijd verdaan met het zoeken naar de brief en het vuur maken, en wil dan snel door. Als de zegels van de brief zijn, kan hij de aanwijzing daaronder volgen op zoek naar de sleutel. Die ligt in een hol tussen de rotsen. "Ik moet haast maken."

De andere 14 kandidaten proberen elkaar te polsen, ze vragen zich af wie de immuniteitsmunt zou hebben.
Maxim zoekt tussen de rotsen. "Ik zie het niet, ik zie het niet."
Ook Sergio zoekt. "Er zijn wel duizend-en-één mogelijkheden!" Dan vindt Sergio als eerste de sleutel, en ook Maxim vlak daarna. Ze varen ieder met een klein bootje weer naar de vissersboot.
Sergio: "Ik had het gevoel dat ik er te lang over had gedaan. Het zou moeten lukken als mijn tegenstrever ook zo'n klungel is als ik."
Maxim komt bij Eddy aan. "Ik kijk of Sergio er al staat, of ie er al is geweest." Maar nee, Maxim heeft de proef gewonnen.
Sergio: "Ik ben een slechte verliezer. Maar had ik alles nu huphuptsjaktsjak gedaan en was ik nog tweede geworden, dan had ik dat nog veel erger gevonden."
Iwein wil al een cracker eten, maar iedereen denkt er anders over hoe ze het gaan verdelen. Kim: "Zoveel mensen, zoveel meningen, en dat over een cracker. Dat kan wat worden straks."
Maar de crackers worden verdeeld en opgegeten. Iwein: "Ik vond dat al een heel avontuur. Veel avontuurlijker moet het voor mij niet worden."

Maxim heeft een deel van een schatkaart gewonnen, het team heeft het andere deel. Met die schatkaart kunnen ze eten vinden.

Sergio: "Ik ga leiden op mijn intuïtie. Ik denk dat als zij straks aankomen en ik heb geen vuur, dat ik de flair heb, dat zij dan vuur gaan maken en totaal niet boos zijn op mij. Dat zal mijn sterkste punt zijn."

De volgende ochtend moeten de 14 kandidaten zich verzamelen op het dek in zwemkleding. Iwein: "Ik ga toch niet zwemmen van hier naar het eiland. Dat is te ver."
Maxim brengt de nacht alleen op het eiland door. "Eerst hoor je de zee, en dat is leuk. Maar dan hoor je geritsel. En niet dat ik bang ben, maar ik heb wel af en toe geluid gemaakt. Dan weten de dieren in ieder geval dat ik daar ben."

Evy komt bij de kandidaten, en deelt de kampindelingen mee. De Nederlandse mannen en de Vlaamse vrouwen gaan naar Kamp Noord
Saar: "Dat was in eerste instantie wel even schrikken. Want de Nederlandse mannen zijn allemaal minstens één meter negentig en fysiek sterk. En ik wil de Belgische mannen niet afvallen, maar die zijn wel kleiner en fysiek minder sterk. Dus dat was wel even een ding."

De kampen strijden tegen elkaar voor een mand met voedsel.
Iwein: "Wij Belgische mannen, wij wisten direct onder elkaar, wij zijn niet de sterksten. Maar we hadden wel Bitches from Hell, namelijk the Dutch Girls."

Het zijn man-tegen-man gevechten, waarbij een zandzak moet worden opgegraven en naar het eindpunt moet worden gebracht. Alles is geoorloofd. Nienke: "Dat vechten is zo niets voor mij."
Het eerste gevecht gaat tussen John en Antony. Antony: "John is een sportman. Dus dat is vechten voor je leven."
Kamp Noord wint, en Frans roept tegen het andere team: "Ga naar huis!" Saar: "Pardon?"

Dan moeten er 4 dames tegen elkaar. Kim pakt Martine vast en roept tegen Regina: "Zoeken!" Regina vindt de zak en gaat naar de plek waar hij gedropt moet worden. "Hij was zwaarder dan ik dacht, en dan vlak voor de finish nog plonk." Maar ondanks haar val wint toch Kamp Zuid.

Het volgende gevecht gaat tussen Sugar en Iwein, en Frans en Sebastiaan. Kim: "Ik ging helemaal stuk toen Iwein zo vol met zijn gewicht whop erboven op ging. Dat was zo'n mooi gezicht." Iwein: "Die man die smeet mij er gewoon af. En ik moet eerlijk zeggen, toen ik op mijn rug lag kon ik alleen maar naar lucht happen."
Sebastiaan weet de zak naar Frans te gooien en die sprint ermee naar de finish. Daar stak hij in triomf zijn middelvinger op naar het andere kamp.

Dan moet Saar tegen Zsofi. Zsofi vindt de zak, en als Saar hem wil afpakken gaat ze er met haar volle gewicht vol op liggen. Zsofi: "Ik ben fysiek niet zo'n heel sterke maar ik kan wel doorzetten." Saar: "Voor mij als klein vrouwtje was het best wel pittig." Maar toch wint Saar: "Ik was heel erg blij met die 2-2 stand."
Stephanie en Nienke gaan het laatste gevecht aan. Stephanie: "Mijn omgeving begon spontaan te lachen toen ik zei dat ik aan Expeditie Robinson ging meedoen. Ik ben een stadsmus."
Nienke: "Ik ben niet een uitermate sportief iemand. Puzzelen ligt me wel. De fysieke proeven, dat wordt interessant."

Stephanie: "Ze weegt wel twee keer zoveel als ik he, ik kon haar gewicht niet meer aan." Nienke: "Ik zal het nooit zomaar opgeven." Kruipend gaat Nienke met zandzak naar de finish, maar Stephanie kan haar niet tegenhouden. Kamp Zuid wint! Zij krijgen het eten, en beide kampen krijgen een kaart.

Kim: "Wat ik wel mooi vond was dat die Lange eerst zo riep van 'ga naar huis, ga naar huis' en aan het einde was het heeeel stil."

Kamp Zuid komt bij het eiland aan en zien iemand staan. "Dat is Sergio, haha, dat wordt lachen!" Regina: "Toen we bij het eiland kwamen en Sergio zagen staan, dacht ik, oh mijn God, nog zo'n clown, daar hebben we er al één van."
Kamp Noord ontmoet Maxim: "Ik ben tot kampleider gekozen, wat dat ook mag inhouden."
De kaart van het team wordt over de kaart van Maxim gelegd, en Kamp Noord vindt zo al snel ook wat voedsel.

Sergio vertelt Kamp Zuid dat hij leider is. Saar: "Hmmm, wat betekent dat? Sergio: Dat is gewoon dat ik jullie hier moet corrigeren." Het team gaat een kamp bouwen, maar Sergio drijft ondertussen wat in zee. "Ik weet dat ik immuniteit heb, dus ik heb zoiets van, of ik hier nu de hele dag in zee lig, ze kunnen mij er in eerste instantie toch niet uitstemmen."

Maxim neemt het leiderschap goed op zich, iedereen luistert naar hem, op Frans na. "Ik vind dat de hut niet op de goede plek staat. Het water komt bijna aan de bedjes, dus daar heb je geen kut aan." Hij geeft alleen commentaar in plaats van mee te werken. Maxim: "Kom maar met een oplossing in plaats van dit alleen maar de grond in te knallen." Frans: "De oplossing is niet hier bouwen." Maxim blijft bij het besluit, want dat is als groep genomen. Frans: "Als ik iets zeg en er wordt niet geluisterd, dan ga ik lekker mijn eigen ding doen."
In Kamp Zuid balen de Nederlandse dames een beetje van de kampindeling. De mannen gaan even op zoek naar eten, maar komen met niets terug. Sugar: "Dat is echt kut. Ik bedoel klote. Excuseer." De andere mannen vertellen dat Sugar een aap wou vangen. Sugar: "Ik vind dat jammer, ik zag hem zo springen."
Regina: "Misschien moeten we beginnen met vis te vangen."

Ze beginnen aan de mand met voedsel, appels worden uitgedeeld. Saar: "Aah, ik word hier echt gelukkig van."

Met Stephanie gaat het de derde dag van de expeditie al heel slecht. "Ik denk dat ik niet tegen de hitte kan." Martine: "Nog nooit in zo'n warm land geweest?" Martine probeert iedereen een beetje te helpen als het slecht met ze gaat. "Een beetje te pamperen, dat is ook wel fijn."
Maxim en Sergio krijgen buiten het zicht van de anderen een geheime opdracht. Ze moeten bepalen wie de sterkste en wie de zwakste persoon is. Sergio vindt Regina de sterkste en Kim de zwakste. Maxim heeft geen idee.

Wat de Expeditieleden niet weten, is dat er nog een VIP onderweg is. Dennis wordt uit een helikopter gedropt en begint de Expeditie helemaal alleen.