Quotes aflevering 3

 

Er wordt teruggekeken naar wat we in de vorige aflevering zagen. In Kamp Zuid hebben de vrouwen allemaal gestemd op Iwein, en de mannen allemaal op Kim. De vrouwen verwijten de mannen een stemafspraak te hebben gemaakt. Saar: "Als je dingen afspreekt dan is het een ander verhaal dan wanneer je allemaal vanuit jezelf stemt."

Sergio denkt er echter het zijne van: "Natuurlijk hebben die ook afgesproken."

Iwein legt het voor de camera uit: "Volgens de meisjes stem je op degene die het zwakst is op het eiland of zo. Maar je hebt 3 aspecten van Robinson. Het eiland, de games, en het psychologische aspect dat tot uiting komt bij de Eilandraad. En zodra ik besefte dat het games of het Eiland niet echt mijn ding is, wist ik dat ik het anders moest aanpakken."
In Kamp Noord bespreken Sebastiaan en John de leiderspositie van Maxim. Sebastiaan: "Of er een leider is of niet maakt me niet uit, alles gaat wel zoals het gaat. Maar hij heeft immuniteit, en dus kan hij net zo goed op zijn luie kont gaan zitten. Ik wil weten hoelang hij die immuniteit nog heeft."

Dennis heeft het wel gezien op zijn eilandje alleen. "Maar het gaat. Ik zet mijn hoofd maar op één doel, en dat is een echte Robinson worden."

Maxim is verslapt, voelt zich echt niet lekker. "Maar ik ga niet lopen klagen, dus het gaat hartstikke goed."

Sergio blijft in Kamp Zuid maar zingen. Kim: "Soms denk ik echt, man houd je kop. Stel je voor dat je alleen op een eiland zit met Sergio, dan word je echt gek!" Ook Saar heeft er genoeg van: "Op dat soort momenten denk ik echt, gast, huh!" en ze slaat zichzelf tegen het hoofd.
Sebastiaan spreekt Maxim aan: "Kun jij niet eens checken of wij van leiderschap zouden kunnen wisselen?" Maxim: "Waarom zou ik dat doen, ik ben toch een geboren leider? Maar ik voel wel aan mijn stoelpoten gezaagd worden."
John: "Wij vinden dat wij meer natuurlijke leiders zijn."

Martine ziet het nog anders: "Als je alleen maar delegeert en voor de rest geen K L O T E N uitvreet, dan vind ik dat je je rol als kapitein niet verdiend."
Ze heeft de tas van Maxim stiekem doorzocht om te zien of er inderdaad een immuniteitsamulet in zat. Ze vindt niets. "Dat was een erg goeie move van mezelf."
Sebastiaan vraagt aan Maxim om zijn amulet te laten zien. Hij pakt hem zo uit zijn tas. Martine: "Spijtig, hij heeft zijn immuniteit. Maar als ik dan John of Sebastiaan zie, dan denk ik, hang die amulet in godsnaam om iemand anders zijn nek."
De proef komt eraan. Regina: "Iwein heeft voor een tweedeling gezorgd. Het enige wat ik kan doen om te voorkomen dat er iemand van ons weg moet, is zorgen dat we die proef winnen, en daar zal ik alles voor doen."
Maar het is de eetproef. "Dat is het ergste ergste ergste ergste wat ik vind."

Kim: "Waarom doen we dit eigenlijk, we zijn eigenlijk een stel mongolen dat we dit doen."

De leiders mogen bepalen wie van het andere kamp het gerecht moet eten. Er zijn in totaal zeven gerechten. Naast het vermijden van een Eilandraad is de prijs een visnet. Sebastiaan: "Een visnet is koning!"

Sergio kiest voor het eerste gerecht, wormpjes, voor Martine. "Die zal waarschijnlijk vegetariër zijn, slaatjes, tomaatjes." Maar Martine verslaat Iwein in no time. "Ik zat mis, Martine de wormvreetster."
Kim en Zsofi moeten een hanepoot afkluiven. Kim: "Het was zo vies. Maar aan de andere kant, ik heb een week niet goed gegeten, dus alles wat ik naar binnen kan werken ga ik gewoon nemen." En Kim won. "Toen dacht ik echt, lekker voor je."

Het volgende gerecht zijn koeienhersenen. Sergio: "Dat ga ik geven aan wie het kan gebruiken, dus Maxim." Maxim stopt het zo in zijn mond en slikt het weg, en verslaat zo Sergio.

Daarna volgt een taartje. Saar: "Ik denk, dit is geen gewone taart, je wordt over alles wel paranoia. Maar het was gewoon een heerlijk taartje." Sugar is de gelukkige die hem mag eten. "Ik zie die taart in mijn hand, en ik denk, hmm, dat gaat wel passen in mijn mond." En inderdaad, Sugar wint dit met gemak. Tatiana krijgt het taartje niet weg en spuugt wat uit. John: "En ik keek of het nog eetbaar was. Zo desperate ben ik gewoon."
Het volgende gerecht waren ingewanden uit de zee. John: "Dat is niets voor mij, dus ik dacht, ik ga bluffen, kom maar, kom maar." Maar Sergio doorziet hem en hij moet er toch aan. Evy wijst John erop dat hij de slok water in zijn mond moet wegwerken. "Was te proberen, er was niets over gezegd." Nienke wint deze ronde, en John moet overgeven.
Maxim daarover: "Hij dreigt te populair te worden, ik vind het goed dat hij nou een keer op zijn bek gaat."

Sebastiaan verslaat vervolgens Saar bij het eten van een taaie koeienlong. "We stonden voordat ik begon 3-2 achter, en nu staan we 3-3. Dat is echte een supergevoel, als een kind zo blij."

De laatste en beslissende ronde. Sergio wil John kiezen maar overlegt met de groep, en het wordt Zsofi. Regina is haar tegenstander: "Ik zie die vissenogen en ik denk, dat moet wel gaan lukken." Maar het lukt niet, Zsofi wint, en Kamp Noord wint daarmee het visnet. Kamp Zuid moet naar de Eilandraad.
Bij terugkomst op het eiland ziet Kamp Zuid dat apen de hut hebben vernield. Het dak moet hersteld worden want er komt slecht weer aan. Sergio houdt zich afzijdig. Nienke spreekt hem erop aan dat hij niet meewerkt. Sergio: "Ik ben naar hier gekomen om aan het programma mee te doen. En niet om van 's morgens tot 's avonds vallen te zetten. Ik vind dat er ook andere dingen moeten zijn. En daarmee bedoel ik louter en alleen amusement. Als ik daar zelf niet voor zorg, dan vind ik dat niet terug. Dat plezier."
Nienke: "Ik kan me voorstellen dat je hier vakantie wilt hebben, en het gezellig wilt hebben en leuk, maar het is hier gewoon niet leuk en het is hier niet zo gezellig. En we moeten ontzettend hard werken met zijn allen willen we enigszins normaal kunnen overleven hier."

De discussie valt bij Sergio verkeerd en hij lucht zijn hart bij Iwein en Anthony: "Dat strontwijf he, dat begint me mijn kloten uit te hangen. Sorry."
Iwein ziet het anders: "Maar heb je niet door hoe ze nu aan het spelen zijn? Zal ik het zeggen? Ze spelen het nu zo dat wij op verschillende mensen gaan stemmen. Dat is gewoon psychologie en dat is heel slim van ze." Sergio: "Iwein, ze zijn tienduizend keer slimmer dan wij."
Anthony werkt zo nu en dan wel hard mee, en heeft zichzelf een taak toegeëigend: "Ik ben officieel gedoopt tot Fireman. Hoera voor Anthony, Anthony heeft een functie gekregen. Dit is uiterst belangrijk hier op zo'n roteiland."

Dennis zit nog steeds alleen. "Daar zit je dan, in het vuur te staren. Het gaat toch wel heel anders dan in Nederland." Hij wil graag naar een eiland met andere kandidaten toe. "Ik wil wel graag die koppies zien als ik straks aan kom lopen. Hoi, ik ben er ook nog" zegt hij al zwaaiend.

Sergio gaat met Anthony in gesprek. "Heel belangrijk zijn de vrouwen. Ze bespelen je goed. Vandaar dat ik zeg, ik moet Anthony even bij mij halen. Overleven wil zeggen, het is jij of ik. Principes of eerlijkheid of noem maar op zijn nu helemaal niet aan de orde. Eigenlijk is er maar één onder ons die een echte overlever is en dat is Kim." En daarom gaan de mannen dus op haar stemmen. Anthony: "Ik volg. Ze zullen ons vervloeken."
Sugar heeft het zwaar. "Deze spieren moeten eten hebben. Expeditie Robinson, je hebt het goed voor elkaar. Dat wij af moeten zien, dat is goed gelukt."

Maxim vindt het saai worden in Kamp Noord. "Het zijn allemaal heel harmonieuze mensen, en daarom is er de sfeer van een bejaardentehuis. En dat terwijl ik de oudste ben. Ik ben aan het zoeken naar een conflict, dat komt wel goed."
Hij gaat met John steggelen over het leiderschap en de bijbehorende immuniteit. John wil dat hij dat opgeeft, maar Maxim zegt dat hij dat altijd nog zelf beslist. Ze irriteren zich aan elkaar, maar Maxim is er blij mee: "Yes, eindelijk gebeurt er eens wat."

Op de Eilandraad vraagt Eddy aan Sergio wat een kampleider moet doen. "De taken verdelen en dan kijken of hij zelf ook nog iets moet doen." Dan vraagt Eddy of hij zichzelf een goeie leider vindt. "Neuh." Nienke: "Ik denk dat Sergio het vrij goed omschreven heeft. En ik denk dat het ook wel mooi zou zijn als een kampleider zelf een goed voorbeeld stelt af en toe, of initiatieven neemt." Sergio: "Ik probeer het gewoon te timen, de wedstrijd is nog maar net bezig. En ik kan natuurlijk profiteren van mijn immuniteit."
Eddy vraagt Iwein en Kim of ze bang zijn voor een herhaling van de stemmen van vorige week. Iwein zegt "ik hoop van niet, ik voel me steeds beter worden." Ook Kim hoopt van niet, maar als ze gaat zal ze met opgeheven hoofd vertrekken.

Er wordt gestemd. Niemand zet een immuniteitsmunt in. De eerste twee stemmen zijn voor Kim, de derde is voor Sugar. Vervolgens is er voor beiden een stem. De zesde is voor Sugar. De zevende voor Iwein en de laatste stem is voor Kim. Zij moet vertrekken en neemt afscheid van de andere Nederlandse dames.

Op de terugweg zijn Saar, Regina en Nienke in mineur. Sergio: "Ze is niet overleden he." Nienke geeft aan echt geen zin te hebben om er nu over te praten. Sergio is het gezeur van Nienke tegen hem zat. "Jongens toch, het is net mijn bomma. Doe dit, doe dat."
Saar is zwaar gefrustreerd, ze vindt het heel oneerlijk wat er net is gebeurd. "Helemaal als je ziet hoe de Nederlandse vrouwen gewoon de billen uit hun broek hebben gewerkt, het hele kamp hebben opgebouwd. Ik vind het gewoon hartstikke klote, en ik denk echt dat die Belgische mannen er niets van begrijpen."

Maar dan komt Evy, ze kondigt aan dat er veel gaat veranderen, en ze neemt de immuniteitsketting van Sergio af. Ook Maxim moet zijn ketting inleveren bij Eddy. Vanaf nu stopt de immuniteit, er zijn geen leiders meer. Iedereen moet al zijn spullen pakken, want niet iedereen zal terugkeren naar dit eiland.

Dennis vindt een brief dat hij zich eindelijk bij de anderen gaat voegen. "Jeeeeuj." In de volgende aflevering zien we hoe er gestreden wordt voor een nieuwe kampindeling, met Dennis erbij.