Aflevering 1

Alle begin is moeilijk

De leiders settelen zich op de eilanden
Eindelijk is het dan zover. Na een jaar wachten begint Expeditie Robinson 2003. Het begint allemaal met het vertrek van de 2 leiders. De 2 leiders worden gedumpt elk op hun eigen eiland en kunnen aan het avontuur beginnen. De 2 leiders zijn vooruit gestuurd om het kamp voor hun mede-kampgenoten klaar te maken. Het is grappig om te zien hoe tegengesteld de 2 leiders zijn. Björn is een echte typische ?survivor-man?, één met de natuur, fysiek sterk en technisch erg handig. Björn is ook een enorme fanatiekeling, zo blijkt.  Fatima daarentegen is een heel ander soort leider. Ze oogt rustig en kalm, maar is niet zo handig als Björn. De verschillen tussen de 2 leiders worden al snel duidelijk. Björn heeft een hele andere instelling dan Fatima. De leidershut is van hem en hij vindt dat de anderen daar dan ook niks mee te maken mogen hebben. Fatima lijkt op haar beurt niet erg blij te zijn met de hut. Ze is bang dat de anderen zich tegen haar zullen keren, omdat zij meer ?luxe? heeft. Björn is op zijn eiland onmiddellijk aan de gang gegaan. Met magnesiumsticks probeert hij zo snel mogelijk een vuur aan gang te krijgen; het duurt niet lang voordat hem dat gelukt is. Op het andere eiland is Fatima hier ook mee begonnen. In eerste instantie tevergeefs; ze heeft veel moeite om het vuur aan te krijgen. Björn is op zoek gegaan naar voedsel en daar lijkt hij ook weinig problemen mee te hebben: met 2 grote bossen rode vruchten komt hij terug naar het kamp. Daarna gaat hij krabbetjes vangen om ?krabbensoep? voor zijn team te maken. Na lang proberen is het ook Fatima gelukt om vuur te maken. Ook zij besluit om op zoek te gaan naar eten, maar zonder resultaat. Ze ziet alleen maar groene bomen en nergens hangen vruchten. Het verschil tussen de 2 leiders wordt nog duidelijker als Björn zegt dat hij het heerlijk vindt, zo in zijn eentje op het eiland, terwijl Fatima niet kan wachten op de anderen.
Een leidersbattle voor voedsel
Gelukkig hoeft Fatima niet lang te wachten, want de volgende dag zullen de kandidaten al arriveren. Helaas voor Fatima is de vloedlijn die dag zo hoog dat haar vuurtje is uitgegaan en daarbij heeft ze ook nog steeds geen eten. Geen leuke begroeting voor haar kampleden. Inmiddels bevinden Ernst-Paul en Roos zich met de andere kandidaten  op een grote zeilboot. De 2 leiders moeten tegen elkaar strijden voor een grote kist  met voedselrantsoenen. De verliezers krijgen een noodrantsoen van rijst. Via aanwijzingen moeten ze een vuurpijl zoeken en die afschieten. Fatima en Björn gaan snel van start, maar daar waar Fatima de eerste aanwijzing snel vindt, blijft Björn achter. Fatima heeft de tweede aanwijzing al als Björn nog naar de eerste aanwijzing aan het graven is. Uiteindelijk heeft Fatima bij de laatste aanwijzing een grote voorsprong. Hier moet ze een touw in het verlengde van een pijl leggen, maar hier heeft ze de grootste moeite mee, zo erg zelfs dat Björn haar inhaalt. Björn haalt als eerste de vuurpijl op en schiet hem op het strand af, vlak voor Fatima.
De kampbewoners arriveren
En zo wordt het erg zwaar voor Fatima. Haar kampleden komen zo aan en ze kan ze helemaal niks aanbieden. Björn heeft gezorgd voor eten, vuur en de grote kist met voedselrantsoen voor zijn kampleden, waar hij uiteraard erg tevreden over is. Op beide eilanden is er verbazing. De vrouwen hadden niet verwacht een mannelijke leider te hebben en de mannen hadden niet verwacht een vrouwelijke leider te hebben. Ook de leiders zijn verbaasd. Björn begint gelijk enthousiast te werken aan een slaaphut voor de dames, af en toe mogen de vrouwen ook wat helpen van Björn. Hij stelt zich gelijk boven de groep, maar zegt tegen de vrouwen dat ze hem voor van alles en nog wat kunnen gebruiken. Fatima pakt het anders aan. Ze vertelt gelijk dat ze pleit voor democratisch leiderschap en dat iedereen moet doen waar hij goed in is. Al snel ontstaat er een eerste conflictje: Geert neemt volgens Ryan teveel het voortouw en dat staat hem niet aan. Hij is van mening dat het veel leuker is als iedereen voor zichzelf bepaalde dingen ontdekt. Ryan en Judge maken een slaapplaats en kunnen hiermee op krediet rekenen van de anderen. Door dit kleine beetje krediet durft Ryan wat van Geert te zeggen. Op Pantai, het vrouweneiland, is Björn inmiddels helemaal de man. Hij heeft een mooie slaapplaats geregeld en de vrouwen zijn blij met het vuur en het voedsel. Toch gaat het vuur uit. Björn vertrouwt zijn magnesiumstick, die hij in eerste instantie voor zichzelf wilde houden, toe aan de vrouwen. Hij laat de vrouwen wat prutsen, maar geeft duidelijk aan dat als het niet lukt, hij het wel wil doen. Uiteindelijk lukt het ze samen. Die avond wordt ?de grote leider? getrakteerd op het grootste stuk meloen.
Een keuze uit persoonlijke spullen
De kampleden hebben allemaal persoonlijke spullen meegenomen. De leiders moeten beslissen welke 5 dingen in het kamp moeten blijven. Björn zegt geen waarde te hechten aan persoonlijke dingen, maar alleen aan ?survivor?-materiaal. Om de vrouwen gunstig te stemmen, is hij nogal soepel; onder andere de make-up tas mag blijven. Fatima kiest ook voor de spullen die handig zijn voor iedereen, zoals de duikbril, een luchtbed en bouillonblokjes. Toch kiest ze ook voor een persoonlijke cadeautje voor Simon. De jonge Simon heeft het zwaar en mist het thuisfront. Hij is dan ook erg blij met zijn persoonlijke cadeautje. Sommige andere mannen, waaronder Judge zijn hier niet blij mee.
Wie wint de evenwichtsproef?
Dan is het tijd voor de volgende proef. De verliezer van de proef moet naar de Eilandraad, waarna één voor van hen het avontuur voortijdig zal zijn afgelopen. De proef is een evenwichtsproef. Het eerste teamlid moet over 5 balken heenlopen. Na elke balk moet hij iemand van het team meenemen. Uiteindelijk moeten ze met vijf personen over de laatste balk heen. De leiders mogen 2 mensen uit het andere team weghalen, waarvan ze denken dat ze te goed zijn voor het spelletje. Björn begint voor zijn team. Hij denkt dat hijzelf het beste is. Ryan biedt zichzelf bij leider Fatima aan om te beginnen. Björn gaat goed van start, daar waar Ryan te water gaat. Björn en de vrouwen nemen al snel de leiding. Na 3 balken komen ze bij een soort klimmuur. Daar halen de mannen de vrouwen weer in. Ze staan nu gelijk. Bij de volgende balken valt Ryan opnieuw en Fatima ook nog een keer. Björns team gaat makkelijk naar het eindpunt toe. Kamp Zuid verliest, met name dankzij Ryan die een ramp op de balken was. Kamp Zuid wint de immuniteitstotem en als klap op de vuurpijl een aantal levende kippen. Kamp Noord moet met lege maag naar de Eilandraad.
Ryan of Simon
Tijdens de eerste ?eilandraad? wordt het nog erg spannend. Ryan lijkt niet erg geliefd bij zijn mede-kampbewoners. Dit heeft hij aan zichzelf te danken. Hij wou graag als eerste van start bij de balken, maar hoogmoed kwam voor de val. Ook Simon is niet erg geliefd. Hij heeft nu al heimwee en misschien waren andere kampbewoners ook niet blij dat Simon als enige een persoonlijk cadeau kreeg. Tijdens het stemmen tellen neemt de spanning toe. Het staat 3-3, helaas voor Simon zijn de laatste 2 stemmen voor hem en moet hij vertrekken.