Aflevering 2

De messen worden geslepen.....

Na de Eilandraad is Ryan nogal van zijn stuk. Volgens hem was de afspraak dat iedereen op Simon zou stemmen. Hij heeft drie stemmen gekregen en vindt dat niet eerlijk. Een gesprek met de hele groep lost niet echt iets op. Van een echte afspraak was volgens de anderen geen spraken. Fatima voert een lang individueel gesprek met Ryan. Hierna heeft ze wat meer begrip voor zijn situatie. Omdat hij het gevoel heeft dat hij zijn positie in de groep wat moet versterken is Ryan met Giovanni op expeditie geweest. Ze komen terug met een aantal bamboepalen, een visnet en wat rode vruchten. Het visnet willen ze gebruiken om eindelijk wat eten te verschalken. Judge neemt het op zich om het net te prepareren. Van de palen bouwen ze een vlot om mee naar de mangroves te varen. Misschien dat daar iets eetbaars te vinden is. Onderling zijn ze het niet eens over de zin hiervan. Met name Geert, de survivalexpert, verzet zich tegen het idee. Hij vindt dat hiermee onnodig energie verspild wordt. Energie die ze hard nodig hebben voor andere dingen, zoals de proeven. Erik is het met hem eens.
Er is post.
Beide leiders hebben post ontvangen. Ze moeten een lijst maken van de leden van hun team. Het criterium is karaktersterkte. De sterkste komt bovenaan, de zwakste onderaan. Björn gaat vooral uit van de wil om over ?lijken? te gaan. Zijn volgorde wordt Karen, Franca, Ilona, Eva, Esther en Marlieke. Jutta sluit de gelederen. Björn vindt haar veel te aardig en te sociaal. Wanneer hij de lijst aan ?zijn meisjes? laat zien is met name Jutta teleurgesteld. Zij herkent zich niet in het beeld dat Björn van haar schetst.
In kamp Zuid kijkt Fatima naar heel andere eigenschappen. Zij zet Robin bovenaan omdat hij vrolijk is en veel gevoel voor humor heeft. ?Schatje? Eric komt als laatste, maar Fatima verzekert hem ervan dat hij ook waarde voor de groep heeft. Ryan zet ze op de tweede plek, omdat ze vindt dat hij dit nodig heeft om zijn positie in de groep te verstevigen. Ryan heeft duidelijk punten gescoord bij Fatima.
De uithoudingsproef!
Bij de uithoudingsproef komt de aap uit mouw. De leiders moeten met hun ?zwakste? teamgenoot de opdracht vervullen. Iets wat vooral Jutta een enorme ?drive? geeft om van de opdracht een succes te maken. Ze wil bewijzen dat over doorzettingsvermogen beschikt. De kandidaten worden per paar met één hand aan een touw gebonden, de arm steekt gestrekt in de lucht. Het touw is verbonden met een emmer water. Als één van beiden de arm laat zakken vallen beide emmers naar beneden. Het koppel waarvan de emmers het langst blijven staan heeft de proef gewonnen. De winnaars verdienen een ontdekkingstocht naar het andere eiland. Daar mogen ze vijf dingen meenemen die ze kunnen gebruiken voor hun eigen kamp. Er staat heel wat op het spel, vooral voor kamp Zuid waar de gezichtjes steeds holler worden.
Een kwartier na het starten van de proef is er nog niets gebeurd. Hier en daar wordt wat gekreund, maar de armen steken nog fier in de lucht. Na een half uur idem, maar het gekreun wordt iets luider. Om een en ander iets te versnellen mogen ze op het teken van Roos hun arm niet meer ondersteunen met hun andere arm. Nu wordt het echt zwaar. Uiteindelijk is het Fatima die als eerste haar arm laat zakken. Ze krijgt letterlijk en figuurlijk een koude douche. Kamp Noord heeft weer gezegevierd.
Jutta en Björn mogen met vijf minuten voorsprong vertrekken naar Timo. Enthousiast springen ze aan wal om hun zoektocht te beginnen. Björn is vooral gefixeerd op het vinden van nog meer eten. Jutta zoekt naar dingen die het comfort wat kunnen verhogen. Ze wil de luchtmatrassen meenemen, zodat Esther wat beter kan slapen. Op een gegeven moment komt Björn tot de conclusie dat er gewoon geen eten is op Timo. Nadat hij ook in alle rugzakken heeft gekeken besluiten ze de twee luchtbedden, de snorkel, het visnet en de bouillonblokjes mee te nemen. Jutta heeft wroeging. Er is al niets te eten en nu nemen ze ook nog het visnet en de bouillonblokjes mee. Ze wil in ieder geval een bouillonblokje achterlaten. Björn vindt dit maar onzin, maar laat zich toch overhalen. Net op tijd varen ze weg met de buit. Als de mannen en Fatima aankomen zijn ze vreselijk teleurgesteld. Vooral Judge heeft het moeilijk. Al zijn inspanningen met het net zijn voor niets geweest. Leider Fatima weet de groep wat op te beuren.
De vlotexpeditie.
Nadat ze de proef met de emmers verloren hebben en dus het visnet kwijt zijn, besluiten ze om het er toch maar op te wagen. Besloten wordt dat niet iedereen mee kan gaan. Fatima wil heel graag mee, maar besluit toch haar plaats af te staan aan de mannen. Ze vindt dat een goede leider niet altijd overal bij hoeft te zijn. Ryan, Giovanni, Geert en Judge vertrekken met het vlot. Al gauw blijkt het varen ermee nogal tegen te vallen. Er staat een sterke stroming en door het voedselgebrek zijn ze toch wat verzwakt. Eenmaal aangekomen bij de mangroves trekken ze vol goede moed het vlot op de kant. Ze proberen in het laagstaande water roggen te vinden. Helaas zwemt er op één verdwaalde rog na, weinig eetbaars rond. Dan maar op het land kijken. Tot hun teleurstelling is er helemaal niets te vinden. Of toch? Nadat Giovanni als een volleerde Tarzan in een palmboom is geklommen hebben ze in ieder geval een paar kokosnoten. Hoeven ze tenminste niet helemaal met lege handen naar de anderen terug te gaan. Uiteindelijk komen ze volledig uitgeput en gedesillusioneerd terug in het kamp. Leider Fatima besluit één kokosnoot ?te slachten? om het moreel een beetje op te krikken.
Björn en Esther.
Op het vrouweneiland beginnen er langzaam wat strubbelingen te komen tussen Björn en de dames. Björn werkt en de dames genieten van hun ?vakantie?. Althans, dat is de versie van Björn. Vooral tussen Esther en Björn beginnen de zaken steeds meer te escaleren. Esther vindt Björn een egoïst en Björn vindt Esther een storende factor. Ze kibbelen wat af over van alles en nog wat. Björn heeft het gehad met Esther. Hij broedt op een plan om van haar af te komen. Het lijkt hem het beste om de eliminatieproef te verliezen, zodat ze naar de eilandraad moeten. Esther kan dan weggestemd worden.
Het wordt er allemaal niet beter op als Björn besluit dat er een kip geslacht moet worden om wat energie te krijgen voor de proef. Esther en Ilona zijn het hier niet mee eens. Ze vinden het niet nodig om de kippen te slachten, zolang er voldoende ander voedsel voorradig is. Uiteraard krijgt de grote leider gelijk en wordt met de hulp van Marlieke een van de kippetjes geslacht. De beide tegenstanders eten niet mee en nemen alleen maar rijst. Het komt alweer tot een conflict tussen Esther en Björn als blijkt dat de laatste besloten heeft de rijst te rantsoeneren, zonder dit met ?zijn meisjes? te overleggen. Voor Björn is het duidelijk; Esther moet naar huis.
Wie moet er naar de eilandraad?
Voor de opdracht worden beide groepen levend begraven. Ze moeten zichzelf uitgraven. Eenmaal weer boven de grond staan ze in een kooi. Met een soort hengel moet ze vier sleutels naar binnen hengelen. Hiermee kunnen ze een luik aan de bovenkant van de kooi openen. De groep die als eerste op het dak van de kooi staat heeft de immuniteitstotem gewonnen. De anderen moeten naar de Eilandraad. Björn speelt het spel strategisch, hij wil immers het liefst verliezen zodat hij Esther kan dumpen. Na een spannend duel wint tot groot genoegen van Björn het team van Fatima. Het team van Björn gaat naar de Eilandraad.
Heimwee!
Helaas voor Björn gooit Marlieke roet in het eten. Ze heeft erge last van heimwee en vindt maar moeilijk aansluiting bij de rest van de dames. Ze bespreekt dit met de dames, terwijl Björn een schoonheidsslaapje doet. De dames vinden dat ze maar naar huis moet gaan als het echt niet anders kan. Als Björn weer wakker is wordt hij van het nieuws op de hoogte gebracht. Hij is er fel tegen en vindt dat Marlieke nog minstens een week moet blijven. Dit is de druppel voor Esther. Ze valt fel uit tegen Björn. Als Björn zijn zin krijgt is dit de laatste keer geweest dat ze ruzie hebben.
Eenmaal bij de Eilandraad geeft Marlieke aan dat ze graag naar huis wil. Zij verlaat de groep. De anderen moeten toch stemmen. Er hoeft niemand naar huis, maar degene met de meeste stemmen krijgt een extra stem voor de volgende Eilandraad. Verrassend genoeg (?) eindigen er drie dames op eerste plaats. Jutta, Franca en Esther hebben alle drie twee stemmen gekregen. Helaas voor Esther mag leider Björn nu beslissen aan wie hij de extra stem geeft. Hij denkt lang en diep na, maar, niet echt verrassend, kiest hij voor Esther. Hoelang gaat dit nog goed???