Aflevering 3

Van honger tot ergernis en andersom

Op Pantai nemen de ergernissen toe. Met name Esther en Ilona lijken zich het meest aan Björn te ergeren. Björn doet een poging het onderwerp aan te snijden, met slechts als resultaat dat Esther tegen hem uitvalt. De discussie duurt voort, helaas zonder oplossing tot gevolg. De sfeer is zo langzaam aan ver te zoeken en zo?n beetje alle dames beginnen zich aan hun leider te storen. Zeker als het hard regent en de dames buiten liggen te rillen onder hun regencapes en Björn hoog en droog in zijn leiderhut ligt te pitten. Volgens Björn komt het allemaal door Esther.
Op Timo is het alleen nog honger wat de klok slaat. Giovani maakt zich ernstige zorgen. Hij is bang dat hij het niet meer lang kan volhouden zonder eten. De immer optimistisch Robin stelt voor om wat mieren te gaan vangen. Hoe dan ook, besloten wordt dat het beetje rijst dat er nog is gerantsoeneerd blijft. Ook Eric is sterk verzwakt en survival-king Geert ziet het ook niet meer zitten.
Beide leiders krijgen post. De eerste ambtstermijn van hun leiderschap is voorbij. Ze moeten de manier waarop ze leiding hebben gegeven evalueren en dan beslissen of ze een tweede termijn aanvaarden.
Fatima vindt dat ze heeft gefaald op het gebied van het eten, maar is tevreden over haar acties op sociaal gebied. Ze besluit om haar tweede ambtstermijn als leider te aanvaarden. Als ze dit vertelt aan haar teamgenoten krijgt ze een hartelijk applaus.
Ook Björn evalueert zichzelf. Op sociaal gebied heeft hij het niet goed gedaan geeft hij toe, maar hij vindt zichzelf toch een goede Robinson omdat hij zich op het gebied van overleven van zijn beste kant heeft laten zien. Hij blijft dus leider, hetgeen bij de dames niet erg veel enthousiasme ontlokt. Jutta is de enige die nog een goed woordje voor hem over heeft en hem ook openlijk steunt.
De leiders krijgen de opdracht om hun teamleden te rangschikken naar de mate waarin ze op hen vertrouwen. Fatima plaatst Robin op de eerste plaats en Ryan, tot zijn verrassing, op de laatste plaats. Ze geeft aan dat ze twijfelt of ze hem wel helemaal kan vertrouwen, of hij wel zichzelf is. Ryan is hier boos over, maar laat dat in de groep niet merken.
Björn zet Jutta op de eerste plaats en, hoe kan het ook anders, Esther op de laatste plaats.
Voor de uithoudingsproef moeten de leider en de meest betrouwbare persoon zich zo lang mogelijk vastklampen aan een hangende boomstam. Het team waarvan als eerste beide kandidaten loslaten, heeft verloren. Uiteraard hopen Fatima en haar mannen dat ze nu eindelijk iets te eten zullen winnen.
Helaas voor kamp Zuid verliezen ze weer. Björn en zijn team kunnen zich gaan opmaken voor een leuke verrassing, Fatima en haar team mogen zich verheugen op ?iets minder leuks?.
De mannen zijn zwaar teleurgesteld over het verlies. Zelfs Fatima de Optimistische weet even niet meer waar ze het moet zoeken. Met name Giovani heeft het moeilijk. Hij uit dit in agressief gedrag naar zijn kampgenoten. Met name Geert moet het ontgelden. Geert en Ryan besluiten op expeditie te gaan. Geert wil proberen Ryan zo ver te krijgen dat hij op Giovani stemt mochten ze naar de Eilandraad moeten gaan. Hij heeft juist Ryan uitgekozen omdat deze nog niet zeker van zijn positie is. Geert wil het spel strategisch gaan spelen.
Tantalus, Murphy en Björn....
Er is weer post. De prijs van de uithoudingsproef wordt een ware Tantalus-kwelling voor Fatima en Robin. Zij moeten een barbecue gaan klaarmaken voor kamp Noord. Kijken, ruiken maar niet aankomen is het devies. Alleen als ze zich kunnen beheersen mogen ze aan het einde van de maaltijd een koker openmaken. De inhoud blijft vooralsnog geheim. De opgetutte dames en heer van kamp noord geniet met volle teugen van het eten. Ze proppen zo veel mogelijk naar binnen om er maar weer even tegen te kunnen. De drank vloeit ook rijkelijk en de dames worden aardig giechelig. Dan komt het moment suprème; een grote chocoladetaart als dessert. Fatima blijft er zowat in, maar ze zwicht niet. Uiteindelijk vertrekt Björn moe maar voldaan met zijn meisjes naar Pantai en mogen Fatima en Robin de koker openmaken. Als beloning mogen ze het overgebleven eten meenemen naar Timo. Te gek natuurlijk! Met een paar biefstukjes, een ananas en wat rijst vertrekken ze. Ze worden in euforie ontvangen. Judge is tot tranen geroerd als hij het grootste stuk vlees krijgt omdat hij het zo moeilijk had vandaag.
Na deze onverwachte meevaller blijft het op Timo tegenzitten. Die nacht is het erg koud en nat weer. De kampleden bevriezen zowat en krijgen daardoor weinig slaap. De volgende ochtend wordt besloten om wat extra rijst te koken om het moreel wat op te krikken. De wet van Murphy blijkt maar weer eens te kloppen want de rijst brandt aan. Dit leidt tot hevige frustraties bij de kampleden.

De storm van afgelopen nacht is aan Pantai voorbij gegaan. Björn geeft zich weer over aan zijn obsessie, eten zoeken. De dames worden zo langzamerhand gek van hem. Ze vinden dat ze eten genoeg hebben. Wanneer Björn een enorm theater maakt van het vangen en opeten van een piepklein hagedisje is voor Esther de maat vol. De zoveelste confrontatie volgt. Esther begint zich ernstige zorgen te maken over de eliminatieproef
De eliminatieproef
Voor de eliminatieproef zijn een aantal ?Maleise lekkernijen? klaargezet. De leiders mogen er telkens één openmaken en moeten dan iemand van hun team aanwijzen om ?de lekkernij? binnen de tijd op te eten. De eerste twee items zijn een gedroogde kikker en 3 gedroogde torretjes. Deze moeten achtereenvolgens door Eric en Franca en door Judge en Esther worden opgegeten. De stand is dan 1-2 voor de vrouwen. Het volgende item is een taartje. Fatima en Ilona krijgen de eer om dit op te mogen eten, echter hierna blijkt dat ook nog een groot stuk taart opgegeten moet worden. Voor Ilona is het te veel. Ze krijgt het grote stuk, machtige taart niet verwerkt en staat kokhalzend te slikken. De stand hierna dan ook 2-2. Het volgende item, 3 gedroogde duizendpoten, worden door Ryan en Karen zonder problemen verwerkt; 3-3. Ook de laatste ?delicatesse? lijkt er, misschien ietwat vreemd, in te gaan als de spreekwoordelijke koek.
Het is 4-4.
Voor de finale moeten de leiders iemand van het andere team aanwijzen om 3 levende larven op te eten. Fatima kiest Ilona en Björn kiest voor Eric. Ilona staat kokhalzend naar de larven te kijken, terwijl Eric met zichtbare tegenzin aan zijn eerste larve begint. Nummer twee eet hij ook op. Ilona heeft nog niet bewogen, ondanks de felle aanmoedigingen van leider Björn. Robin maakt het er voor Ilona niet beter op door te doen alsof hij moet kokhalzen. Esther kan het niet meer aanzien en besluit Ilona weg te halen bij het bakje met larven. Kamp Zuid heeft gewonnen, kamp Noord moet naar de Eilandraad.
De eilandraad!
Na de eliminatieproef stort Ilona in. Ze vindt dat ze de groep heeft laten zitten. Ze moeten haar maar wegstemmen. De dames vinden dit onzin. Na al deze emoties moet er toch nog gestemd worden. Na telling van de stemmen blijken Franca, Karen, Eva, Ilona en Jutta allemaal één stem te hebben. Esther heeft er twee. De extra stem van de vorige Eilandraad blijkt niet meer nodig. Esther heeft de eer aan zichzelf gehouden door Karen te vragen op haar te stemmen. Nadat ze afscheid heeft genomen van de dames (en niet van Björn) vertrekt ze redelijk opgelucht huiswaarts?