Aflevering 4

Revolutie in de kampen!

Snake for dinner
Dag 13 breekt aan. De dagen zijn lang en troosteloos voor Kamp Zuid. Er is nog steeds weinig eten te vinden op het eiland, maar eindelijk lijkt er verandering aan te komen. Geert komt oog in oog te staan met een slang. Vastbesloten om het dier te vangen en op te eten, slaat Geert toe. Na 2 pogingen lukt het hem. In het kamp wordt de slang als 'de kalkoen bij kerst' onthaald. Hoe anders is het op Kamp Noord, Björn en de vrouwen hebben al veel proeven gewonnen en de dames zijn kieskeurig geworden. Er wordt een blikje opengemaakt, waarin 'witte bonen' blijken te zitten. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Op Kamp Zuid zit iedereen te smullen van de slang. Na lang wachten hebben ze eindelijk eens echt wat te eten.
Kampwissel
In beide kampen is er een bericht van Expeditie Robinson gekomen. Kamp Zuid wordt uitgenodigd om naar Kamp Noord te vertrekken om kennis te maken met leider Björn, terwijl de dames mogen rekenen op een bezoekje aan Fatima. In de kampen wordt verschillend gereageerd. Karen is blij toe, ze is weleens toe om eens flink af te zien en eens echt te voelen hoe het is om als 'Robinson' te leven. Ilona is ook blij, maar om een andere reden. Ze is Björn meer dan zat en wil graag bij hem weg. De jongens zijn niet blij met het vertrek. Ondanks dat er geen eten is, vinden ze het erg moeilijk om Fatima achter laten. Fatima zelf vind het erg zwaar om haar jongens te zien vertrekken. Giovani heeft nog een extra reden, waarom hij niet graag wil gaan. Hij houdt niet zo van verrassingen en al helemaal niet als hij naar Björn moet. Hij is bang dat het niet zal gaan klikken tussen de twee. Bij de proeven was er al sprake van enige vijandschap tussen de twee en volgens Giovani is Björn nogal autoritair, iets waar Giovani een gruwelijke hekel aan heeft. Het afscheid in beide kampen is emotioneel zwaar. Zowel Fatima als Björn moet huilen. Björn vertelt 'zijn meisjes' dat hij graag naar de samensmelting wil en het liefste met hun. Zij zullen altijd Kamp Noord voor hem blijven. De mannen betekenen niks voor hem en zullen dat ook nooit gaan doen.' Toch slooft Björn zich erg uit om een welkomstmaaltijd te maken voor de mannen. Op Timo baalt Fatima ervan dat haar mannen verdwenen zijn, toch probeert ze zichzelf op te peppen en begroet de dames vrolijk. Gelukkig hebben de dames nog wat eten voor Fatima meegenomen.
Ook Björn verwelkomt de mannen vrolijk. Zijn welkomstmaaltijd slaat aan bij de mannen, maar Björn voelt dat er meer nodig is om krediet op te bouwen bij de mannen.
Hij laat alle mooie plekjes van het eiland aan de mannen zien en behalve dat lucht hij zijn hart, hij is blij met de komst van de mannen. Fatima valt in de smaak bij de andere vrouwen, maar andersom is dat niet geheel het geval. Fatima voelt zich alleen, haar mannen zijn weg en heeft het gevoel dat ze op een verjaardag is, waarbij ze niemand kent. Björn is wel blij met zijn nieuwe vriendjes. Anders dan de vrouwen zijn zij wel bereidt om te werken. Björn vertelt de mannen dat de vrouwen veel luier waren dan hun en het liefst de hele dag maar in zee zaten. De mannen vinden het niet erg om te werken, zij zijn allang blij dat ze eindelijk weer een beetje normaal kunnen eten. Björn doet er alles aan om het vertrouwen van de mannen te winnen en besluit zelfs die nacht om zijn leidershut op te geven en samen met de mannen te gaan slapen.
De nieuwe kampen worden ingedeeld
De leiders Fatima en Björn krijgen een nieuwe opdracht. Zij moeten hun nieuwe kampgenoten indelen. Bovenaan degene die ze als hun grootste concurrent zien voor de titel 'Robinson 2003'. Björn zet Giovani bovenaan. In korte tijd lijkt Giovani al maatjes te zijn geworden met Björn, maar niet zonder reden. Björn wil graag zijn concurrenten te vriend houden. Onderaan zet hij Judge, omdat hij een stadsmens is, is hij volgens Björn geen 'Survivor'. Fatima zet bovenaan haar lijstje 'Jutta'. Een opvallende keuze, want in een soortgelijke opdracht zette leider Björn Jutta onderaan. Nogmaals blijkt het verschil tussen de twee leiders. Onderaan haar lijstje zet Fatima Karen, ze denkt dat Karen niet het doel heeft om het spel te winnen, maar om te genieten van het leven op het eiland. Ernst-Paul en Roos delen de kandidaten mee dat deze lijstjes de basis vormen voor de nieuwe kampen, de bovenste en de onderste van het lijstje worden de nieuwe kampgenoten van de leiders en voor de rest wordt het kamp aangevuld met de kampleden, die een leider al had. Kamp Zuid bestaat nu uit: Fatima, Geert, Karen, Ryan, Robin, Jutta en Eric terwijl Kamp Noord bestaat uit: Björn, Ilona, Judge, Franca, Giovani en Eva. Niet iedereen is even blij met de indeling vooral in Kamp Noord, zijn de dames niet echt blij dat ze opnieuw bij Björn zijn ingedeeld, vooral Ilona is Björn meer dan zat. Het liefst zou ze Björn nooit weer willen zien. Judge is wel dolbij dat hij in Kamp Noord zit. Hij mag naar het eiland met genoeg voedsel!
De Vuurproef
Lang hebben de twee nieuwe kampen niet om aan elkaar te wennen. Er staat een nieuwe proef op het spel. Er moeten 3x vuur worden gemaakt, waarmee een touw die iets boven de grond hangt moet worden doorgebrand, als dit drie keer is gebeurd, ontstaat er een vuurteken. Björn en Eva strijden tegen Geert en Fatima. Björn en Geert gaan allebei aan de gang met een eigen tactiek. Waar Björn op het eiland altijd 'de vuurmeester' was, mislukt zijn tactiek nu. Geert heeft weinig moeite met de eerste twee touwtjes. Björn?s tactiek stort samen met zijn 'vuurtje' in en hij moet opnieuw beginnen. Uiteindelijk lukt het hem nog om het eerste touwtje door te branden, maar Geert en Fatima zijn sneller en winnen de proef. Björn toont zich een goede verliezer en feliciteert het andere team. Iedereen, ook Kamp Noord zijn blij dat Kamp Zuid eindelijk een proef heeft gewonnen. Eindelijk is het ze gelukt en krijgen ze een feestmaaltijd aangeboden met als hoofdgerecht een dikke vis.
'Lui' betekent 'niet lui' maar......
Na de proef keren de twee kampen terug naar hun eilanden. Op Kamp Noord wordt Björn door de dames tot de orde geroepen. Ze hebben gehoord van de mannen dat Björn hen lui heeft genoemd. Björn probeert aan de dames uit te leggen, dat hij dat niet heeft gezegd. De dames waren wel degelijk belangrijk voor het kamp. Ze deden alleen hun eigen ding zoals 'koken'.... Toch zijn de dames niet tevreden met de uitleg van Björn. Björn wil een eerlijk antwoord van Giovani of hij de vrouwen ooit lui heeft genoemd en heeft gezegd dat de vrouwen niks deden. Giovanni doet wat hem gevraagd wordt en beaamd dat Björn dat gezegd heeft. Kamp Zuid is begonnen met de voorbereidingen voor het feestmaal. Geert gaat de vis bereiden in een heuse zandoven, terwijl de anderen het kamp versieren. Alleen Fatima houdt zich wat afwezig. Ze lijkt niet op haar gemak en wil er niet over praten. Meer dan gissen kunnen haar kampgenoten niet doen. Björn probeert in een laatste poging aan Ilona, Franca en Eva uit te leggen dat hij niet bedoelde dat hij ze lui vond, maar dat ze dat in een ander opzicht moeten zien, hij doet er alles aan om het woord 'lui' een andere betekenis te geven, tevergeefs. Vooral Ilona kan Björn niet meer luchten en zien en is hem helemaal zat. Die nacht komt Björn alweer terug op zijn besluit om in het kamp zelf te slapen. De muggen prikken zijn benen lek en hij is ze helemaal beu. Mister Robinson kan de verdagingen van de natuur niet aan en trekt zich weer terug in zijn hut. De volgende ochtend komt er bezoek op Kamp Zuid. De dokter komt langs omdat Fatima aangegeven heeft zich niet goed te voelen. Er wordt besloten dat Fatima mee moet voor verder onderzoek. Het afscheid valt zwaar in de groep. Op deze manier afscheid nemen van hun sympathieke leider is niet makkelijk. 
Goed nieuws en de eliminatieproef
Ondanks Fatima's vertrek moeten de twee kampen zich weer klaarmaken voor een nieuwe eliminatieproef. Voordat de proef begint vertelt Ernst-Paul dat hij bij de dokter is geweest. Fatima blijkt in blijde verwachting te zijn. Iedereen is blij voor haar. Met het goede nieuws nog in hun lijf moeten ze dan toch aan de proef beginnen. Het is een soort race waarbij kandidaten met handboeien aan een paal vastzitten. De starter moet zichzelf met paal en al naar de tweede kandidaat begeven waar ze elkaar kunnen bevrijden en dan samen op weg naar de anderen. De spanning is om te snijden als de teams toch wel heel dicht bij elkaar komen. Uiteindelijk weet het team van Björn toch te winnen. Kamp Zuid dat ook al leiderloos is geworden vandaag moet naar de eilandraad.
De eilandraad
Gelukkig hoeft er voor Kamp Zuid niet nog iemand te verdwijnen uit het kamp. Degene die vandaag de meeste tegenstemmen krijgt, krijgt in de volgende eilandraad een extra tegenstem. Met 4 stemmen is het Eric die deze extra tegenstem verdient. Het blijkt dat hij heeft aangegeven fysiek niet meer zo sterk te zijn. Voor Kamp Zuid zal er een nieuw dilemma de kop op steken, wie wordt de nieuwe leider.
Baby Robinson
Ondertussen is Fatima in een ziekenhuis onderzocht en krijgt ze een echo te zien van haar baby. Vol verbazing kijkt ze toe, terwijl ze niet kan geloven dat dat in haar buik zit. Het wordt nog gekker als ze hoort dat ze al zo'n 4 maanden zwanger is. In het afscheidsinterview zegt Fatima toe dat de baby weleens de naam 'Tymo' kan krijgen, vernoemd naar het eiland waar zij heeft gezeten.