Aflevering 5

De strijd om het leiderschap

De leiderpositie staat ter discussie
In Kamp Zuid breekt een nieuwe dag aan. De herindeling heeft ervoor gezorgd dat in Kamp Zuid Judge en Giovanni geruild zijn voor Jutta en Karen. Vooral Ryan lijkt erg blij met de komst van de twee dames. Hij verwent en knuffelt de dames. Ook de dames genieten volop van Ryans aandacht. Op Pantai besluit Giovani een expeditie met de vrouwen te leiden. Het ziet er naar uit dat hij de nieuwe leidersfiguur in de groep wordt. Björn laat hem zijn gang gaan en besluit om samen met Judge in het kamp achter te blijven.
Ondertussen hebben de mannen van Zuid het over Ryan en zijn gevoos met de vrouwen. Robin, Geert en Eric zijn er niet blij mee dat Ryan zo aanpapt met de vrouwen en denken dat hij het alleen maar doet om zijn positie veiliger te stellen. Zij besluiten met zijn drieën om de volgende Eilandraad Ryan van het eiland af te stemmen. Op het andere eiland komen Gio, Eva, Franca en Ilona terug van de expeditie, tot verbazing van Björn en Judge, die nog niks in het kamp hebben gedaan. Björn probeert zich er nog uit te redden, maar die poging maakt het alleen nog maar erger voor hem. Vooral Ilona en Gio zijn niet onder de indruk. Ryan is in het andere kamp niet te spreken over Robin. Volgens Ryan was er afgesproken dat ze op Eric zouden stemmen en Robin heeft zich daar niet aan gehouden. Robin zegt van geen afspraak te weten, maar Eric en Geert maken van de situatie gebruik om Ryan op zijn agressieve gedrag te wijzen.
Hard tegen hard: Björn vs. Giovani
Er komt post aan in het kamp van Björn. De tweede ambtstermijn van Björn is afgelopen en iemand mag Björn uitdagen voor een duel om het leiderschap. Gio werpt zichzelf op. Hij is al een beetje de natuurlijke leider geworden en wil de uitdaging aangaan. Ilona wil kost wat kost Björn van het eiland afhebben en ondanks dat ze zelf leider wil worden, geeft ze Gio de kans. Ze denkt dat hij meer kans maakt tegen Björn. Ook de anderen stemmen in met Gio als uitdager. Björn, die later van het nieuws hoort, lijkt niet erg blij met het nieuws. Zijn positie in de groep wankelt en zonder zijn immuniteit verwacht hij niet de samensmelting te halen. Ook op Timo komt het bericht binnen dat er een nieuwe leider gekozen moet worden. Ryan biedt zichzelf aan. Hij voelt zich sterk en denk dat hij het aankan. Jutta staat hem bij, zij vindt Ryan een natuurlijke leider. Geert, Robin en Eric zijn hier niet zo blij mee. Hun plannetje om Ryan weg te krijgen lijkt te mislukken. Robin geeft een overtuigend pleidooi voor Geert als leider en weet de vrouwen en zelfs Ryan om te praten. Unaniem wordt Geert tot leider gekozen.
Gio en Björn vertrekken voor de leidersproef. Ze moeten op een klein paaltje staan en met een hand leunen tegen een grotere paal. Degene die het eerst valt, heeft verloren. Gio en Björn bewijzen zich als ware strijders. Ze houden het allebei heel lang vol. Dan moeten ze overstappen naar een ander paaltje, dat iets verder weg staat. Het wordt nog moeilijker om het evenwicht te bewaren, maar er staat veel op het spel. Beide mannen gaan tot het uiterste. Uiteindelijk is het dan nog Gio die het niet meer vol houdt. Hij heeft verloren en Björn blijft de leider. In Kamp Noord zijn de vrouwen niet blij met het nieuws dat Björn gewonnen heeft. Er ontstaat zelfs een discussie. Björn wordt verweten dat hij helemaal geen leider wil zijn, maar dat het draait om de immuniteit. Door de jaloezie van de anderen, komt Björn nog zwaarder onder vuur te liggen. Björn doet zijn beklag in de biechtstoel.
De 'nieuwe' leiders moeten zichzelf bewijzen
Gelukkig krijgt Björn die dag gelijk al weer een kans om zichzelf te bewijzen. Hij moet tegen Geert strijden in een heuse leidersbattle. Ze moeten proberen om zo snel mogelijk 6 touwen door te snijden, waardoor de tegenstander in het water valt. Het blijkt een zware proef te worden; na 3 touwen te hebben gehad, krijgt zowel Geert als Björn het zwaar. Een moment denkt Geert aan opgeven, maar hij gaat ervoor en aangemoedigd door zijn team weet hij te winnen. Björn valt in het water, maar is het er niet mee eens. Hij vindt dat hij benadeeld is, omdat hij die morgen al een proef heeft gehad tegenover Giovani, een proef die loodzwaar was. Ernst-Paul zegt tegen Björn dat dat de keuze van het team zelf was, ze hadden ook zelf een leider kunnen kiezen. Een leidersbattle was in dat geval niet nodig geweest. Björn stemt daarmee in. Het team van Geert krijgt een mooie prijs. Ze krijgen 20 minuten om te bellen met het thuisfront.
Happy Birthday Judge!
Na de proef besluit Judge op het eiland Pantai om gelijk weer zijn bed op te zoeken en de rest van de dag te gaan liggen. Judge heeft het zwaar, hij heeft nog weinig energie. De anderen willen het niet zien. Ze vinden Judge een leuke jongen, maar als hij niks doet in het kamp, dan hebben ze weinig aan hem. Op Timo heeft een andere man het erg zwaar. Eric heeft darmproblemen. Hij is al een aantal dagen niet meer naar het toilet geweest en daardoor is zijn eetlust helemaal verdwenen. Doordat hij geen eten binnenkrijgt verzwakt Eric zienderogen. Dokter Jutta onderzoekt hem en constateert dat Eric een darmverstopping heeft. Eric twijfelt of hij nog langer moet doorgaan.
De volgende dag is de verjaardag van Judge en dat moet gevierd worden. Björn besluit om speciaal voor deze dag de kalkoen onderhanden te nemen. Voor de kalkoen is het letterlijk: 'Judgement Day'. Ondanks alle inspanning van de anderen is Judge niet blij met de situatie. Hij mist de verjaardagen zoals hij die kende in zijn thuisfront. De feestjes met de familie en alles erop en eraan en daar kan zelfs geen kalkoen tegenop. Het team van Geert heeft de beschikking gekregen over een mobiele telefoon. Geert bijt de spits af, het kost hem veel moeite om het droog te houden. Ook de anderen krijgen de kans om wat te bellen, Jutta mag als laatste bellen, maar als er nog 3 minuten op de klok staan, grijpt Ernst-Paul in. Hij stelt Team Zuid voor een dilemma. Staan ze hun laatste 3 minuten af aan de jarige Judge of houden ze de minuten zelf. Lang hoeft het team niet te twijfelen. Judge krijgt zijn minuten. Op Pantai komt Ernst-Paul het nieuws brengen. Dolgelukkig belt Judge met zijn familie. Waar zijn verjaardag eerst nog zijn slechtste verjaardag ooit was, is het nu zijn mooiste verjaardag ooit. Een heel nieuw soort energie stroomt door zijn lijf!
Judge faalt voor Noord
Een nieuwe eliminatieproef staat te wachten. De proef bestaat uit een estafetterace in het water, maar er moet 5 tegen 5 gespeeld worden. In elk kamp kan er 1 iemand niet meedoen. In Kamp Zuid wordt dat Eric. Omdat hij zo verzwakt is, lijkt hem dat slimmer. Kamp Noord wil graag dat Judge aan de kant blijft, maar Judge is het daar niet mee eens. Voor hem is het ook Expeditie Robinson en de proeven horen daarbij. Leider Björn cijfert zichzelf weg. De race gaat aardig gelijk op, waar Geert een kleine voorsprong heeft, haalt Gio hem in. Uiteindelijk weet Ilona, met een kleine voorsprong Judge aan te tikken, die daardoor een redelijke voorsprong heeft op directe tegenstander Robin. Judge faalt jammerlijk, Robin blijkt veel harder te kunnen zwemmen en weet redelijk makkelijk Judge te verslaan.
Bij de terugkomst in het kamp wordt Judge zijn falen niet in dank afgenomen. Vooral voormalig maatje Gio gaat aardig tekeer tegen hem. Volgens Gio doen ze alles voor hem, Judge krijgt zelfs extra grote porties en Gio baalt ervan dat hij er niks voor terug krijgt. Judge baalt ervan dat zijn vriend Gio hem afvalt. Hij kon er gewoon niks meer van maken in de proef.


Het verbond van de mannen
De volgende dag is alles weer koek en ei tussen Gio en Judge. Zij lijken weer dikke vrienden. De vrouwen in het kamp vertrouwen het zaakje niet helemaal en vrezen ervoor dat de drie mannen een complot hebben gesmeed. Björn wordt op het matje geroepen en hiermee geconfronteerd. Björn stelt de vrouwen gerust; zijn hart ligt bij de vrouwen en hij zal nooit een van de vrouwen wegstemmen. De vrouwen zijn tevreden en denken dat Björn is omgepraat. Zelf zouden ze nooit een complot beginnen. Dat vinden ze niet erg fair. Wel valt op dat alledrie dezelfde ideeën hebben over de rol van Judge in het kamp en hebben ze alledrie hetzelfde idee om op Judge te stemmen.
Eva moet weg!
Dan is het weer tijd voor de Eilandraad. Behalve Björn vreest iedereen voor zijn positie. Björn baalt hiervan en wil zelf ook eens voelen hoe het nou echt is om zo'n Eilandraad mee te maken. Hij beschouwt zijn immuniteit als een straf. Na de Eilandraad worden de stemmen geteld. Het gaat gelijk op, Judge 1, Eva 1, Judge 2, Eva 2, Judge 3 en uiteindelijk ook Eva 3. Björn zal zijn woord tegenover de vrouwen niet houden. Hij, als leider, moet beslissen wie er moet gaan: Eva of Judge. Hij stemt Eva eruit, omdat hij denkt dat het spel te hard gaat worden voor Eva. In het afscheidsinterview vertelt Eva dat ze wist dat de mannen een complot hadden gesmeed. Ze vindt het niet erg om naar huis te gaan, want na haar verblijf op het eiland beseft ze pas hoe fijn ze het thuis heeft.