Aflevering 6

Wie haalt de samensmelting?

De dagelijkse beslommeringen tijdens een expeditie
Op kamp Zuid zijn de bewoners erg verzwakt door de nog steeds voortdurende honger. Ze vrezen het moeilijk te krijgen na de samensmelting. Om hier enigszins aan tegemoet te komen krijgen beide teams een visnet. Vol goede moed wordt het net uitgezet. Ze hopen op een grote vangst. Helaas voor de kampleden lijken de vissen de wateren rond Timo te mijden. Een schamele vangst is het gevolg.

Eric is nog steeds ernstig ziek, hij heeft hevige buikpijn en kan nog steeds niet naar de wc. Hij is bang zijn gezondheid blijvend te beschadigen als hij nog langer in de expeditie blijft. Hij besluit op te stappen. Ryan is hier niet heel erg rouwig om, hij is nu tenminste één tegenstem kwijt.
Geert besluit op zijn beurt om nu ?het beest in zichzelf los te laten?. Qua tactiek kiest hij eieren voor zijn geld en gaat hij toenadering zoeken bij Ryan. Ryan vindt het allemaal best. Geert wil na de samensmelting het liefst zo snel mogelijk van Giovani af.
Geert probeert hetzelfde spelletje bij Robin, maar die trekt daar niet zo aan. Vervolgens probeert hij de hele groep achter zich te krijgen. Als ?verzwakten? moeten ze volgens hem samenwerken tegen de rest.

Op Pantai zorgt het plaatsen van het visnet voor de zoveelste spanningen tussen de teamleden. De anderen vinden dat Björn zich te veel met alles bemoeit. Hijzelf vreest de samensmelting en het feit dat hij dan zijn immuniteit kwijt is. Hij verwacht bij de eerste stemronde eruit te vliegen. Intussen is de visvangst op Pantai gigantisch! De ene na de andere grote vis wordt uit het water gehaald. Kok Giovani kan zich helemaal uitleven en eindelijk zijn kookkunsten tentoonstellen.
Gio en Judge zijn bang dat de anderen een complot aan het smeden zijn; een spelletje spelen. Hij houdt daar helemaal niet van, zegt hij.

Duel tussen de leiders
De beide leiders worden opgeroepen voor een duel. Ze moeten onderdelen van een kubus opduiken en deze als een soort puzzel in elkaar zetten. Björn ziet de bui al hangen. Hij is niet goed in duiken. Geert komt inderdaad op een flinke voorsprong bij het duiken, maar Björn haalt zijn achterstand in bij het puzzelen. Hij wint de proef. Geert baalt als een stekker; zijn teamgenoten hebben hoge verwachtingen van hem. Ze berusten echter in het verlies van hun leider en proberen hem nog wat op te beuren.
De prijs voor Björn is een overdadig diner en een overnachting in een luxueus hotel. Vooral het vooruitzicht om zijn haar eens lekker te kunnen wassen maakt hem erg blij. Dan blijkt dat hij twee kampgenoten mag uitnodigen. De prijs blijkt een tactisch element te bevatten. Op deze manier kan hij proberen een aantal teamgenoten voor zich te winnen om zo zijn positie voor na de samensmelting te versterken. Na enig beraad kiest Björn Gio en Franca uit om hem te vergezellen. Als deze mededeling Pantai bereikt baalt Judge als een stekker. Franca griezelt bij het idee dat ze de nacht met Björn moet doorbrengen. Björn gaat er op zijn beurt vanuit dat hij een goede keuze heeft gemaakt. Ze eten een lekkere dikke steak met friet, terwijl Björn een charme-offensief start bij zijn mee-eters. Het lijkt te werken. Ze brengen de nacht door in een heerlijk zacht bed.
Ondertussen is bij de achterblijvers op Pantai een hels noodweer losgebarsten?

Op Zuid is het nog steeds honger, honger, honger wat de klok slaat. Vanwege de honger slapen de teamleden ook nog eens slecht, waardoor ze zich nog slapper gaan voelen. Robin begint zich vreemd te gedragen. Tot hilariteit, maar ook wel tot bezorgdheid van de anderen begint hij steeds vreemder te praten. Het lijkt bijna wel of hij hallucineert. Hij zondert zich af van de groep.
Als Björn, Giovani en Franca terugkomen op Pantai, willen Ilona en Judge weten hoe het geweest is. Björn weet zich geen raad en trekt zich terug. Om het een beetje goed te maken met Judge en Ilona besluit hij de laatste kip te slachten. Voor Ilona, die geen kip eet, is er een extra portie vis. Zijn poging werkt niet echt, maar het eten is tenminste lekker.

De eliminatieproef
De laatste cruciale proef voor de samensmelting blijkt een zware fysieke proef. De teamleden moeten een hindernisparcours afleggen om vijf stokken te bemachtigen. Wie het eerst de vijf stokken aan de overkant heeft, heeft de proef gewonnen. De eerste kandidaat voor Zuid is Robin. Hij valt keihard op zijn hoofd. Dizzy en wel brengt hij de eerste stok terug. Het is duidelijk te merken dat de leden van kamp Zuid erg verzwakt zijn. Kamp Noord wint dan ook de proef, tot grote teleurstelling van hun collega?s op Zuid. De winnaars zijn in een euforisch stemming; ze mogen allemaal mee naar de samensmelting. Björn heeft hiermee zijn positie iets weten te verstevigen.

De Eilandraad
Terug op Timo lijkt Robin nu echt door te draaien. Hij praat wartaal en lijkt waanbeelden te hebben. Zijn kampgenoten maken zich zorgen. Hoe moet dat na de samensmelting? Is het wel handig om Robin mee te nemen?
Als er uiteindelijk gestemd is, blijken Karin, Ryan en Jutta allemaal één stem te hebben. Robin heeft er twee. Omdat Eric al vrijwillig vertrokken is, hoeft er niemand naar huis. Robin krijgt een extra stem voor de volgende stemronde. Ze mogen allemaal door naar de samensmelting?