Aflevering 7 (De samenvoeging)

Eenheid in het team

Eindelijk van dat rot-eiland af
Nu de samensmelting in zicht is slepen de leden van kamp Zuid zich er naar toe. Ze zijn lichamelijk uitgeput door het voortdurende gebrek aan voedsel. Met name Robin heeft het moeilijk. De leden van kamp Zuid zijn bang om een slecht figuur te slaan ten opzichte van kamp Noord. Ze hopen dat hun nieuwe teamleden een beetje begrip op kunnen brengen voor hun verzwakte conditie.
De naderende samensmelting zorgt ook voor een moment van bezinning. Iedereen filosofeert over wat de toekomst zal brengen. Giovani is al strategisch bezig. Hij hoopt dat hij het beheer over de voedselvoorraad in handen kan krijgen. Daarmee verwacht hij een bepaalde vorm van macht te verwerven.
De samensmelting
Dan is er post. Terwijl de kampleden ervoor moeten zorgen dat de eilanden zo worden achtergelaten als ze deze gevonden hebben, krijgen Geert en Björn hun laatste opdracht als leiders. Ze moeten voor de groep uit reizen om de samensmelting voor te bereiden. Ze worden met een boot naar een havenstadje gebracht. Hier krijgen ze geld om inkopen te doen voor een samensmeltingsfeestje. De mannen leven zich helemaal uit. Björn staat verbaasd van zijn eigen koopdrang. Ze kopen allerlei lekkere dingen; mayonaise, friet, chocoladetaart en nog veel meer calorieënbommen. Ze hebben de grootste lol samen.
Met alle boodschappen vertrekken ze naar het eiland dat de komende weken hun nieuwe thuis zal worden; Kelapa. Met z?n tweeën bereiden ze een groots samensmeltingsfeest voor. Als de anderen arriveren kunnen ze hun ogen niet geloven. Ze mogen voor één keer zo veel eten als ze opkunnen. Het wordt een ware vreetorgie, die overigens voor sommigen nog maar net op tijd komt.
Zo veel eten valt trouwens nog niet mee als je het zo lang met weinig hebt moeten doen. Het vele en vette eten ligt bij een aantal wat zwaar op de maag, met buikpijn als gevolg. Toch hebben ze een geweldige avond. Zeker als er nog muziek blijkt te zijn ook. Nou ja, ze mogen zelf zingen; karaoke! Björn vindt het allemaal maar niks. Hij trekt zich in z?n eentje terug en gaat slapen. Daardoor mist hij het moment suprème, de chocoladetaart. Ze laten zich nog één keer helemaal gaan en rollen dan tevreden naar hun provisorische slaapplaatsen.
De fundamenten voor de toekomst
De volgende dag vinden ze tussen de resten van hun schranspartij instructies voor de bouw van het nieuwe kamp. Eerst moeten ze op zoek naar de juiste plaats. Björn neemt hierbij de leiding, tot ergernis van sommige anderen. Ze vinden dat hij te weinig rekening houdt met hun mening.
Eenmaal aangekomen op de nieuwe ?campsite? vinden ze hun survivalkit; een kist met meel, rijst en olie. Aangezien het nieuwe kamp nog in z?n geheel moet worden gebouwd, beginnen Ryan en Geert meteen aan te pakken. Björn zondert zich weer af en zoekt voornamelijk klussen die hij in z?n eentje kan klaren. Hij voelt zich verstoten door de groep.
Karen en Ilona zonderen zich ook min of meer af van de groep, althans dat is de mening van de groep. Ze maken een slaapplaats voor zichzelf, afgezonderd van het kamp. Geert en Ryan ergeren zich hier mateloos aan. Ze vinden dat door het gedrag van Karen en Ilona het team nou niet bepaalde een sterkere band krijgt.Giovani neemt de leiding met betrekking tot de keuken en het beheren van de voedselvoorraden. De rantsoenering staat al gelijk ter discussie. De ex-Zuid leden willen graag een extra portie rijst om wat aan te sterken. Giovani is ertegen. Hij vindt dat ze de avond ervoor al genoeg hebben gegeten en hij wil de rijst bewaren voor echt slechte tijden. Niemand durft echt tegen de mening van Giovani in te gaan, dus ze eten wat de pot schaft. Dit is trouwens wel erg lekker. Complimenten voor de kok!

De immuniteitsproef
Nu de groepen zijn samengevoegd veranderen de regels van de immuniteitsproef een beetje. Ieder teamlid kan voor zichzelf immuniteit winnen. Dat betekent dat hij of zij in de komende Eilandraad geen stemmen tegen kan krijgen. Björn vreest de Eilandraad en hij gaat alles op alles zetten om de immuniteitsproef te winnen.
De proef is op zich simpel, wie het langste onder water kan blijven wint immuniteit. Uiteindelijk wint Ryan, hij blijft maar liefst 2 minuten en 45 seconden onder water.
Weer terug op Kelapa blijft Björn zich als een bezetene inzetten in het belang van het kamp. Hij haalt hout, kokosnoten en sleept wat af. Dit blijft niet onopgemerkt bij Giovani en Robin, ze zijn onder de indruk. Minder onder de indruk zijn Ilona en Karen, zij kunnen Björn nog steeds niet luchten of zien. Wat ze niet in de gaten hebben is dat de ergernis over hen, en dan met name Karen, ook toeneemt. Hen wordt verweten zich te gedragen alsof ze op vakantie zijn. De dames zijn zich hier onbewust van.
De Eilandraad
In eerste instantie lijkt het spannend te worden, maar de uitslag is verrassend. Karen moet weg met maar liefst 6 stemmen tegen. Ze is hierover zwaar teleurgesteld en loopt weg zonder afscheid te nemen. Ze vermoedt een complot.
Karen krijgt echter nog een kans om terug in de wedstrijd te komen. Ze kan ervoor kiezen om alleen naar een afgelegen eiland te gaan; Duivelseiland. Ze moet daar in haar eentje zien te overleven. Iedere volgende afvaller zal hetzelfde aanbod krijgen. Ze zullen als afvallers met elkaar moeten duelleren. De uiteindelijke winnaar mag door naar de finale en maakt dus nog een kans op de eindoverwinning. Wat zal Karen doen?