Allevering 8

Trouble in paradise?

Duivelseiland
Na alle commotie op de Eilandraad besluit Karen om te gaan survivallen op Duivelseiland. Het eiland blijkt Gual te heten. Er staat een hut op en een biechtcamera. Verder is er een beperkt rantsoen. Karen blijkt geen spullen bij zich te hebben. Ze was er zo zeker van dat ze zou blijven, dat ze met een lege rugzak naar de Eilandraad was gegaan. Dat pakte dus wat anders uit dan verwacht.

Terug naar de orde van de dag
Op Kelapa is Ilona teleurgesteld dat Karen weg is. Ze mist haar beste vriendin, haar maatje. Ze had absoluut niet verwacht dat Karen zou moeten gaan en ze vermoedt een complot van de zes die op haar gestemd hebben. De groep ontkent dit in alle toonaarden, maar brengt wel het ?slaapprobleem? weer ter tafel. Ilona vindt het allemaal maar onzin en besluit gewoon op haar eigen plekje te blijven slapen, hoewel ze wel bang is het koud te gaan hebben, nu ze niemand meer heeft om tegenaan te kruipen.
De spullen van Karen zullen worden opgehaald. Ilona verzamelt deze. Karen hield tijdens de expeditie een dagboek bij. Ilona schrijft hier een stukje in als afscheid. Ook een aantal anderen hebben een boodschap voor Karen geschreven.
Jutta is erg geschrokken van de reactie van Ilona op het vertrek van Karen. Daardoor heeft ze slecht geslapen. Ze praat erover met Ilona. Ilona beschouwt met name Björn als de boosdoener; volgens haar is hij de aanstichter van het complot tegen Karen. Ze haat hem.

Als Karen de boodschap van Ilona leest is ze ontroerd. Een heel andere reactie roept de boodschap van Björn op. Hij heeft geschreven: ?Game, set en match over.? Ze is woest.

De Robinsonproef
De proef van deze week is een evenwichtsproef. Dit is moeilijker dan het lijkt, want door de honger is het evenwichtsgevoel van de kandidaten aardig aangetast. Ze moeten achtereenvolgens op vier paaltjes balanceren, van laag naar hoog. Jutta, Giovani en Judge houden het aardig lang vol. Uiteindelijk valt Jutta en dus spelen Judge en Giovani de finale. De winnaar hiervan mag zich de eigenaar van een paar heerlijke traktaties noemen.
Het finale spel bestaat uit het balanceren op een zo hoog mogelijk stapel met blokken, die de kandidaten zelf moeten bouwen, zonder eraf te vallen. De torens worden hoger en hoger, totdat uiteindelijk Judge valt. Gio heeft dus gewonnen, maar hij gaat door met het bouwen van zijn toren. Hij wil het record van 15 blokken opstapelen verbreken. Dit lukt hem ook nog! De prijs loont in ieder geval de moeite. Een paar lekkere boterhammen met chocoladepasta en pindakaas en een bord nasi. Dit laatste schenkt hij aan Judge. Beiden smullen van de prijs.

Toch weer een leider op het eiland?
Na deze heroïsche zegen is Giovani ?the man? van het eiland. Hij kookt en hij bepaalt de rantsoenering. De rest van het team gaat daarmee akkoord. Behalve Geert dan, maar zijn gemopper levert geen resultaat op. Giovani wil de rijst minderen. Hij wil deze bewaren voor noodgevallen. Ze hebben tenslotte ook nog het visnet en dat moet nu maar eens eindelijk geplaatst worden. Geert en Ryan zijn degenen die dit moeten doen, maar volgens Giovani treuzelen ze hier gewoon mee.
Intussen breekt een mooie dag aan voor Franca; ze is jarig! Haar teamgenoten willen haar verrassen, iedereen heeft een cadeautje voor haar gemaakt. Ze is erg ontroerd hierdoor. Het zijn cadeaus waar door de makers hun ziel en zaligheid in is gelegd. Iets beters kun je je toch niet wensen van je vrienden?
Eindelijk wordt dan toch het visnet uitgezet. Geert neemt hierbij de leiding, maar Giovani moet toch zijn zegje weer doen. Hij vindt dat Geert niet moet pretenderen alles te weten. Hij is survivalleider in de Ardennen, de tropen dat is toch wel andere koek! Uiteraard leidt een en ander tot irritatie bij Geert.
Tijdens het uitzetten van het net heeft Franca pech; ze krijgt ruzie met een zee-egel. Ze heeft tientallen steken in haar hand en haar voet. Doordat ze een reactie heeft op het gif, wordt haar hand helemaal stijf. Volgens dokter Jutta is dit niet gevaarlijk, alleen lastig en pijnlijk.
Björn zondert zich intussen nog steeds af. Hij zwerft in z?n eentje rond op het eiland, op zoek naar voedsel. Hij beseft dat hij zich op deze manier onmisbaar moet maken binnen de groep. Van zijn sociale kwaliteiten moet hij het immers niet echt hebben. Zijn tomeloze inzet wordt op een bepaalde manier wel gewaardeerd door zijn teamgenoten.

Het leven op Gual is intussen vooral traag. Karen merkt dat ze haar tempo aanpast. Alles duurt veel langer, eten koken...

De immuniteitsproef
Er moet een stormbaan gelopen worden. De mannen tegen de mannen, de vrouwen tegen de vrouwen. De snelste man moet in een finale tegen de snelste vrouw strijden. Giovani en Ilona winnen. Franca heeft last van haar hand en Björn bakt er helemaal niets van. Hij voelt zich verzwakt door al zijn inspanningen.
Gio was dertig seconden sneller dan Ilona bij de eerste bestorming. Ilona mag daarom met een voorsprong van dertig seconden aan de stormbaan beginnen. In eerste instantie lijkt het onbegonnen werk voor Giovani, maar met behulp van zijn ijzeren wil weet hij toch nog nipt te winnen. Hij mag de immuniteitsketting dragen bij de volgende Eilandraad.

Moeilijke momenten voor de mannen
Weer terug op het Kelapa stort Björn zijn hart uit bij Robin. Hij is teleurgesteld over zijn falen bij de immuniteitsproef. Hij wijt dit aan zijn inspanningen om voedsel te verzamelen voor de groep. Dit zou wel eens kunnen kloppen, maar Robin wijst hem erop dat het zijn eigen keuze is om zich meer in te spannen dan de anderen. Björn vraagt ook om feedback bij Jutta en Franca. De dames reageren niet al te enthousiast, maar Björn neemt er genoegen mee.
Robin is erg populair in het team. Hij is vrolijk en opgeruimd van aard. Maar ook hij heeft een verborgen agenda; hij wil namelijk winnen. Daarvoor gebruikt hij alle mogelijke middelen, dus ook zijn charmes.
Het visnet wordt gecheckt. Een paar kleinere vissen zijn in de val gezwommen. Een lekker maaltje in het vooruitzicht dus.

Geert zit niet lekker in zijn vel. Hij is jaloers op het contact tussen Giovani en Robin. Hij vraagt aan de anderen of ze hem weg willen stemmen bij de volgende Eilandraad. Als het zo doorgaat is hij bang voor een anticlimax. Dit blijkt echter allemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn. Ilona wil beslist haar stem niet aan Geert geven, die bewaart ze liever voor iemand die het echt verdient volgens haar; Björn. Een aantal mannen, onder andere Judge en Giovani, vindt het belachelijk. Ze vinden Geert een opgever en zo zitten zij zelf niet in elkaar.

Karen zit op Gual te wachten op bezoek. Ze is erg benieuwd wie er komt en ze is vastbesloten het duel te gaan winnen.

De Eilandraad
Na alle gesteggel gaat Geert dan uiteindelijk toch weg met meerderheid van stemmen. Als hij het aanbod krijgt om naar Duivelseiland te gaan, hoeft hij zich echter niet lang te bedenken. Dit is de echte Robinsonproef!
Op Duivelseiland aangekomen verwelkomt Karen hem niet echt van harte. Ze is nog steeds boos en accepteert de verklaringen van Geert niet. Ze is vastbesloten het duel te gaan winnen...