Aflevering 9

Het mysterie van de verdwenen bananen

De tijd is eindelijk aangebroken voor Karen. Op het duivelseiland Gual mag ze zich gaan bewijzen tegenover 'één van de zes' die op haar stemden bij de vorige Eilandraad. Met veel zelfvertrouwen gaat ze de strijd aan met Geert. Een simpele proef; ze moeten op een balk gaan staan en degene die dit het langst volhoudt mag blijven. Helaas voor Karen gaat het al snel fout. Ze begint steeds meer en meer te wankelen, terwijl Geert stevig in z'n schoenen blijkt te staan. Niet veel later valt Karen ook daadwerkelijk van de balk af. Ze moet het duivelseiland afstaan aan Geert. Karen trekt zich het verlies erg aan en huilt tranen met tuiten. Dan is het tijd voor haar om te gaan, haar expeditie zit erop.

Op Kelapa zitten nog steeds de overgebleven expeditieleden. Ilona en Björn hebben sinds de samensmelting niet meer met elkaar gesproken. Björn weet dat Ilona wat tegen hem heeft en wil het uitpraten. Hij stapt op Ilona af en vraagt haar hoe hij het weer goed kan maken. Ilona is direct en zegt dat ze Björn na al zijn gelieg niet meer vertrouwt. Björn zegt zijn eigen spel te spelen en vraagt om begrip. Daar hoeft hij bij Ilona niet op te rekenen. Ilona kapt het gesprek af en wil niet meer luisteren naar Björn. Wat later zit ze bij de andere expeditieleden en vertelt ze over haar gesprek met Björn. Haar directheid spreekt de anderen aan. 

Na het gesprek met Ilona neemt Jutta Björn apart. Ze weet dat ze in het begin van de expeditie heeft gezegd dat ze nooit op Björn zou stemmen, omdat ze hem als een ware 'survivor' ziet, maar wil daar nu graag op terug komen. Björn hoort Jutta aan. Jutta vindt dat Björn niet sociaal genoeg is in het team en vindt hem daarom toch niet een echte 'survivor'. Ze zegt het verbond tussen hen beiden op. Björn is erg teleurgesteld in Jutta. Hij vertrouwde haar en dat vertrouwen is beschaamd. Hij ziet Jutta en de andere expeditieleden als een stel koeien. Als er 1 begint te loeien, gaan ze allemaal loeien en dan moeten de koeien gemolken worden, maar Björn laat zich niet melken! Hij is geen koe, maar een individu!

Ryan voelt zich niet helemaal lekker. Hij is al drie dagen ziek en werkt maar weinig in het kamp. Dat valt niet in de smaak bij enkele kampgenoten. Vooral het drietal Robin, Gio en Judge stoort zich eraan. Ze vinden Ryan een watje die niet zich gelijk laat kennen zodra hij zich wat slapjes voelt. Gio heeft in tegenstelling tot Ryan nog genoeg energie en besluit om in een hoge boom te klimmen op kokosnoten te kappen. Vol bewondering kijken de andere kampgenoten toe, iedereen heeft veel respect voor Gio. Behalve Ryan, hij vindt Gio erg onverstandig en denkt dat Gio de stunt alleen maar uithaalt om de held op het eiland te zijn. 12 kokosnoten levert de stunt van Gio op.

Op het duivelseiland Gual besluit Geert 's nachts om zich te meten met de natuurlijke elementen. Hij beweert dat deze natuurlijke elementen iemand gek kunnen maken. In het geluid van de wind en de golven meent Geert stemmen en muziek te horen. Hij besluit zich over te geven aan het natuurlijk evenwicht. Volgens Geert is de enige manier om op Gual te overleven door één te worden met deze natuurlijke elementen.


De eilandbewoners van Kelapa maken zich klaar voor een proef. Deze keer geen fysieke proef, maar een rekensom met Romeinse cijfers. Er staat een foute som die door het verleggen van twee stokjes kan veranderen in een kloppende som. De eilandbewoners kunnen eindelijk eens hun hersentjes laten kraken. Robin, Björn, Gio en Jutta zijn het snelste met de oplossing en gaan verder met de tweede proef. Ze hebben 2 kruiken, 1 met een inhoud van 4 liter en 1 met een inhoud van 3 liter. Ze moeten proberen om precies 2 liter in een van de kruiken te krijgen. Een echte hersenkraker. Gio, Björn en Jutta denken slim te zijn door te gaan schatten. Dat wordt afgekeurd door Ernst-Paul. Robin gaat het langste door, maar komt uiteindelijk wel met de goede oplossing. Hij kan kiezen uit drie stemmen. Een witte (neutrale) stem, een zwarte (extra) stem of een manier om meer voedsel voor het team te vergaren. De symphatieke Robin kiest voor het laatste.

De volgende dag komt er een boot aan met de prijs van Robin. Een Maleisische man brengt voor de expeditieleden bananen mee, maar dat is nog niet alles. Hij heeft zijn aapje meegenomen en dat aapje kan een bijzonder kunstje. Het aapje klimt een boom in en begint er kokosnoten uit te halen. Vol verbazing kijken alle expeditieleden toe hoe het aapje dit doet.De volgende morgen is Gio alweer vroeg wakker. Terwijl de andere kampleden nog slapen gaat hij een kijkje in het kamp nemen. Dan blijkt dat er nog iemand wakker is, Ryan. Gio weet dit niet. Ryan ziet Gio in het kamp met zijn rug naar hem toe en hij ziet een bananenschil in Gio's hand. Ryan ziet Gio stiekem van de bananen eten! Doordat Ryan nogal een zwakke positie in het kamp heeft besluit hij om het gebeurde niet in de groep te gooien. Hij neemt Ilona in vertrouwen en vertelt het verhaal. Ilona is resoluut en gaat de bananen tellen en inderdaad, terwijl er gisteren nog 18 bananen waren, zijn er nu nog maar 16.

Op Gual heeft Geert zich aan zijn eigen belofte gehouden. Hij is nu 'Sjamaan Geert' en heeft zelfs een wet opgesteld voor het eiland Gual. De wet houdt in dat iedereen die op het eiland komt, het eiland krijgt zonder er om te duelleren. De enige voorwaarde die geldt is dat de nieuwe bewoner van Gual zich ook aan die wet moet houden.
Tijdens een maaltijd gooit Ilona de bananenkwestie in de groep. Op verzoek van Ryan vertelt ze niet wat Ryan gezien heeft. Ondanks dat het een erg serieuze zaak is voor Ryan en Ilona doen sommige kampleden er nogal lacherig over en tot overmaat van ramp houdt ook Gio nog eens zijn mond en bekent zijn daad niet. Ryan moet op zijn lip bijten om niet te vertellen dat hij Gio de bananen heeft zien opeten. Toch zwijgt hij, in deze omstandigheden kan hij beter zwijgen. Hij heeft een te zwakke positie in de groep. Als de kok Gio dan ook nog eens bananenkoekjes voor iedereen maakt, is het voorval snel vergeten en heeft Gio wederom zijn positie in het kamp verstevigd.

Ook Björn is zich bewust van zijn zwakke positie en heeft een angstig voorgevoel. Hij denkt te moeten vertrekken op de volgende Eilandraad en besluit om nog een tocht te maken langs de 7 toppen van het eiland. Een zware tocht volgt en Björn schreeuwt het uit als hij de 7de top van het eiland heeft bereikt. 
Dan is het tijd voor de eliminatieproef. Het is een grote wegstreeppuzzel. Ernst-Paul stelt 3 vragen en de antwoorden moeten op een bord met allemaal letters worden gevonden en worden weggestreept. Björn heeft zo zijn eigen tactiek. Hij weet 2 van de 3 antwoorden en streept die weg, hij besluit om niet langer te wachten op het derde antwoord. Als niemand 3 goede antwoorden heeft, maar 2 goede antwoorden, zit hij bij de eerste twee, omdat hij het snelste is. Na een tijdje is iedereen klaar met de proef. Robin is de enige met 3 goede antwoorden, Björn wordt tweede, omdat hij het snelste is met 2 goede antwoorden. Ze moeten tegen elkaar strijden in een tweede proef. Robin denkt er even over om expres de proef te verliezen, omdat hij gelooft dat Björn wel immuniteit kan gebruiken. Toch gaat hij ervoor. Zijn 'lief' is die dag jarig en speciaal voor haar wil hij winnen. Ze moeten onder water duiken en daar met verschillende letters een woord vormen, zo wordt 'tirsj' 'rijst'.  Björn en Robin hebben er allebei moeite mee, vooral met het woord rijst. Uiteindelijk wint Robin met een neuslengte. 

Dan volgt de Eilandraad. Ryan en Björn krijgen elk 4 stemmen, maar omdat Björn in eerdere Eilandraden al meer stemmen tegen heeft gekregen moet hij gaan. Tot grote vreugde van Ilona, die de naam Björn op haar papiertje heeft gezet met maar liefst 3 uitroeptekens. Björn baalt ervan, maar neemt niemand wat kwalijk.

Als ze terug zijn op Kelapa vertelt Ryan aan Jutta dat hij de andere mannen ervan verdenkt een complot te hebben gesloten tegen hem. Jutta gelooft er niet zo in. Ze vindt het wel logisch dat Ryan eruit werd gestemd, omdat hij de laatste tijd nogal ziekjes was.

Roos doet ook aan Björn het aanbod om naar Duivelseiland te gaan. Björn twijfelt geen moment: 'Let's go!'. Vol overtuiging vertrekt hij om Geert te verslaan. Op Duivelseiland is Geert zowel verbaasd als blij om Björn weer terug te zien. Björn vertelt over de gestolen bananen, maar Geert wil het niet eens meer horen. Hij is nu Sjamaan Geert en heeft niks meer te maken met Kelapa. Die avond stelt hij zijn wet aan Björn voor. Hij zegt niet te willen duelleren, maar hoopt dat Björn zich dan ook aan de wet houdt. Als er een nieuwe eilandbewoner komt, moet Björn ook de wet aan diegene voorstellen. Wil Björn niet meewerken aan de wet van Geert dan zal Geert met volle overtuiging duelleren. Zal Björn dit aanbod aannemen?