Aflevering 10

Storm op komst

Na het vertrek van Björn en het hele bananenmysterie is de rust op Kelapa nog steeds niet terug gekeerd. Het bananenmysterie is weliswaar uitgepraat, maar op de achtergrond speelt het nog zeker een rol. Vooral de spanning tussen Ryan en Gio is nog steeds te voelen in het kamp. Als Ryan tijdens het ontbijt vindt dat zijn etensbakje te klein is en dit omruilt, is Gio gepikeerd. Ook de andere kampgenoten merken dat Ryan het bloed onder de nagels van Gio vandaan haalt. Ondertussen zitten Björn en Geert nog steeds op het Duivelseiland Gual. Björn heeft nagedacht over Geerts aanbod. Geert is bereid Gual vrijwillig te verlaten indien Björn besluit hetzelfde te doen als de volgende eilandbewoner komt. Björn stemt ermee in en dus verdwijnt Geert van het eiland. Björn besluit om te gaan genieten. Ryan heeft na de bananenaffaire nog een puntje van kritiek wat Gio betreft. Hij besluit Gio apart te nemen om er over te praten. Ryan heeft gemerkt dat Gio tijdens het voorproeven van de maaltijden wel erg vaak een hapje neemt. Gio reageert gepikeerd. Hij vind Ryan een sukkelaar, een klein kind en bovendien een barbiepop, omdat Ryan met die kritiek komt. Ryan ziet in dat het gesprek weinig gaat opleveren. Het was zijn bedoeling om een algemeen gesprek met Gio over te hebben, maar dat is niet mogelijk blijkbaar.
Terwijl de problemen op Kelapa lijken toe te nemen is Björn op Gual helemaal in zijn nopjes. Eindelijk beleeft hij zijn eigen 'expeditie Robinson'. Helemaal alleen op een eiland, Björns droom blijkt te zijn uitgekomen. Hij heeft alleen één probleempje. Omdat hij, naar eigen zeggen, zo dom was om in z'n blote kont te willen rondlopen heeft hij zijn kont verbrand. Insmeren dus mensen! Op Kelapa heeft Gio de anderen op de hoogte gesteld van zijn gesprek met Ryan. Gio wil het erbij laten, maar Judge wil het voor zijn vriend opnemen en gaat de discussie met Ryan aan. Ryan vindt het vreemd dat Gio moet proeven, omdat er nauwelijks wat te proeven is aan de karakollen. Judge vindt het nergens op slaan, een kok moet toch proeven hoeveel zout er in het eten moet. Het begint een beetje goedkoop te worden als Ryan door Judge en Gio wordt uitgescholden voor 'mr. Ken in the house'
Schieten op je kampgenoten
Gelukkig staat er een proef te wachten zodat de zaak even kan rusten. De kandidaten moeten met een katapult schieten op rechtopstaande borden waar hun namen op staan. Iedereen heeft 4 borden met zijn naam erop. Er wordt wat afgeschoten en Ryan wordt als een van de eersten doelbewust afgeschoten. Het wordt steeds spannender als er meer namen afvallen. Franca schiet zelfs per ongeluk haar eigen (laatste) bordje neer. Uiteindelijk blijven Robin, Judge en Gio over. Robin schiet Judge eruit en Gio schiet Robin eruit. Gio heeft gewonnen.
Een verrassing voor Franca
Gio heeft een speciale prijs gewonnen. Van twee van de zeven eilandbewoners mag een bekende langskomen. Gio krijgt video's te zien van alle 'bekenden' en moet kiezen welke twee er mogen komen. Hij bekijkt alle video's, maar krijgt het erg moeilijk als hij een zeer goede vriend van hem terugziet. Zijn eerste keuze is dus al snel gemaakt. Zijn beste vriend moet in ieder geval overkomen. Voor de tweede twijfelt hij erg, wordt het het zoontje van Franca of het dochtertje van Judge? Hij kiest uiteindelijk voor het zoontje van Franca, maar besluit om nog niks te vertellen aan Franca. Het moet een verrassing worden. Als Gio weer terug is op Kelapa vertelt hij dat hij een bekende mag laten overkomen. Franca en Judge hebben het er moeilijk mee, stel je voor dat zij een bekende hadden mogen overkomen. De volgende dag bereidt iedereen zich voor om de vriend van Gio te begroeten. Het wordt een innig weerzien tussen de twee vrienden. Gio heeft nog een verrassing voor de anderen. Zij mogen de video's bekijken van hun bekenden. De meeste expeditieleden hebben het er erg moeilijk mee om hun dierbaren weer te zien.

Na het zien van de video's heeft Gio nog een verrassing. Hij vertelt dat er nog iemand langs mag komen. Franca is superblij als zij haar zoontje 'Vasco' weer terug ziet. Ook de broer van Franca is langsgekomen. De gasten krijgen een uitgebreide rondleiding over het eiland en mogen meegenieten van het voedsel. De vriend van Gio staat even raar te kijken als de kampgenoten vertellen dat ze elke dag karakollen eten en dat ze die levend koken. Gio neemt zijn vriend even apart en lucht zijn hart over Ryan. Zijn vriend zegt dat Gio gewoon door moet gaan en zich er niet aan moet storen. Na een tijdje moeten de gasten weer vertrekken. Na een welgemeend 'Ribbbbbbba' van de broer van Franca zijn ze alweer verdwenen.
De storm breekt los
Die avond gaat het helemaal mis op het eiland. Ryan en Ilona praten er de volgende ochtend over in de biechthut. Gio heeft Ryan fysiek bedreigd. Na een discussie over voedsel zou Gio opeens hard op de tafel hebben geslagen en Ryan een 'sukkelaar' genoemd hebben. Hij zette zijn vinger op de neus van Ryan en zei: ?Wacht maar mannetje, als dit afgelopen is, kom ik jou nog wel tegen?. Vervolgens had Gio een pot gepakt en wou die naar Ryans kop smijten. Gelukkig kon Robin ingrijpen en Gio in bedwang houden. Toch slingerde Gio er nog wat dreigementen uit. 'Ik zou dit machete tussen Ryans ribben willen prikken en als dat niet kan, pak ik wel een kokosnoot en sla hem zijn hersens ermee in!' 
Behalve Ryan zelf, zijn ook de dames erg geschrokken van de woede-uitbarsting van Giovani. Samen met Ryan praten ze erover, terwijl Robin, Judge en Gio het er ook over hebben in hun eigen groepje. Robin wil het uitpraten en niet in groepen, maar met elkaar. De hele groep komt bij elkaar en iedereen geeft zijn eigen mening. Zonder dat er iets wordt uitgepraat, wordt er alleen nog maar meer op elkaar gevit. Jutta zou niet hebben gezien dat Ryan zoveel eten uit de pan snoept. Judge vraagt zich af waar Ryan het lef vandaan haalt om Gio van zoiets te beschuldigen, terwijl Ryan inderdaad vindt dat hij het lef had om zijn mening te geven. Het gesprek lost niets op. Het is één grote ellende op Kelapa en niemand lijkt gelukkig. Het enige expeditielid dat nog wel gelukkig lijkt is Björn. Op Gual, het Duivelseiland beleeft Björn de tijd van zijn leven. Voor het eerst in z'n leven heeft hij gekookt en daar is hij erg trots op. Björn vindt het heerlijk om zo in z'n eentje voor zichzelf te moeten zorgen.
Geen stilte na de storm
Na het gesprek is de lucht in het kamp nog niet geklaard. Ryan durft zich niet meer in het kamp te laten zien, zolang Gio er rond loopt. Als Gio naar het visnet is gedoken, gaat hij even in het kamp kijken of er wat te eten voor hem is. Niets is minder waar. Judge heeft geen eten voor Ryan bewaard, omdat hij Ryan niet mag. Ryan besluit om dan maar een stuk kokosnoot voor zichzelf op te eisen. Dit is een reden voor Judge om Ryan zielig te noemen. Hij besluit het persoonlijk te maken, want Ryan is voor hem iemand met nepharen en neptieten. Inmiddels zijn de dames in het kamp ook nog niet bekomen. Ilona en Jutta bespreken het geval 'Gio'. Ze vonden het allesbehalve fijn dat Gio zo agressief werd en willen hem proberen te lozen bij de eilandraad. Ze zien in Ryan niet zoveel kwaad. Wat later melden Jutta en Ilona zich in het kamp. Voor Robin en Judge de kans om de dames te overtuigen dat vriendje Gio niet de boosdoener is, maar Ryan.
 De dames willen niet luisteren. Jutta vindt dat Ryan eerlijk gehandeld heeft en Gio niet zijn zelfbeheersing mocht verliezen. Ook moet ze eerlijk toegeven dat ze hem verdenkt van de bananendiefstal. Robin en Judge staan perplex als blijkt dat hun plannetje is mislukt. Ze zijn bang dat ze nu één voor één door de dames zullen worden weggestemd. Judge jammert dat het geen faire game meer is zo en hij wil wel een faire game. Hij vergeet hierbij even dat hij samen met een paar andere mannen ook de één na de andere heeft weggestemd. Robin en Judge kunnen het zich niet voorstellen dat de dames zo'n lieve en warm persoon als Gio willen wegstemmen (terwijl die nacht ervoor toch heel anders is gebleken.). Er is nog een kans voor zowel Gio als Ryan en dat is de immuniteitsproef. Op Gual heeft Björn een list bedacht voor het volgende expeditielid dat afvalt en naar Gual zal willen gaan. Björn wil hem of haar gaan wijsmaken dat Gual afzien is, geconfronteerd worden met jezelf, een soort van Timo 2. Hij hoopt zo niet te hoeven duelleren voor Gual.
Een toren bouwen om te overleven
De kandidaten moeten voor de immuniteitsproef een toren met blokken maken op een hoopje zand, maar ze moeten ook binnen een bepaalde tijd klaar zijn en dan niet meer bezig zijn met de toren. (Ze mogen niet meer in de buurt van de toren staan om hem tegen te houden). De strijd draait vooral om Ryan en Gio, want een van hun twee zal waarschijnlijk moeten gaan. Gio maakt een mooi torentje, maar die toren waait om. Ryan weet daarna een grote toren te bouwen, maar de toren is zo hoog dat deze ook instort na een windvlaagje. Als Gio een redelijk torentje heeft gebouwd, stopt hij; hij verwacht dat de tijd bijna om is en loopt vast weg van de toren. De gong slaat, de tijd is voorbij. Ryan is nog bezig en verliest dus helaas, terwijl Gio met de hoogste toren de winnaar wordt. Hij wint immuniteit.
Moet Ryan gaan?
Op de eilandraad lijkt het toch nog spannend te worden. Ook al wilden Jutta en Ilona op Gio stemmen, nu gaan ze voor Judge. Als Ryan en Franca ook op Judge stemmen is het Judge die zal moeten vertrekken. Ernst-Paul telt de stemmen. 1 stem voor Robin, 2 stemmen voor Judge en 4 stemmen voor Ryan. Ryan moet helaas gaan. Ryan neemt afscheid van de groep en komt als laatste aan bij Gio. Gio is onsportief en weigert hem echter een hand te geven. Roos neemt Ryan mee en stelt hem voor om naar Gual te gaan om een duel aan te gaan met een voormalig kampgenoot van hem. Ryan neemt de uitdaging voor 100% aan. Zal Björn hem kunnen misleiden?