Aflevering 11

De mannen of de vrouwen?

Björn wil blijven!
Ryan gaat op weg naar Gual. Björn wacht af wie er gaat komen. Hij wil eigenlijk niet weg en bedenkt een list om zijn tegenstander te ontmoedigen. Als Ryan aankomt begint hij meteen te klagen. Er is geen eten op Gual en hij heeft zich kapot verveeld. Ryan kan maar beter naar huis gaan en Björn achterlaten op Gual. Helaas voor Björn heeft Ryan zijn trucje door en besluit hij het duel aan te gaan. Björn baalt als een stekker.

Rust op Kelapa?
De overgebleven bewoners keren terug op Kelapa. Zal de rust terugkeren nu Ryan de expeditie heeft moeten verlaten? De dames nemen het Giovani kwalijk dat hij Ryan geen hand heeft gegeven. Robin en Judge steunen uiteraard Giovani. Op aanraden van huispsycholoog Robin besluit Gio de groep toe te spreken. Doel hiervan is de dames op zijn hand te krijgen. Hij biedt zijn excuses aan voor zijn uitval naar Ryan. Met name Ilona is niet overtuigd. De dames accepteren zijn excuses, maar het onderling vertrouwen is weg. Ze besluiten dat ze er maar het beste van moeten maken.

De Robinsonproef
Uiteraard hopen de bewoners op een voedselprijs. Judge loopt te watertanden bij de gedachte aan kipnuggets. Eerst de proef dan maar?het blijkt dit keer te gaan om een strategische proef. Iedere kandidaat komt op de hoek van een veld met tegels te staan. Het is de bedoeling dat iedereen om en om een stap maakt naar een andere (aansluitende) tegel. De vorige tegel wordt dan omgedraaid. Degene die aan het einde de meeste tegels heeft kunnen omdraaien wint het spel. Het spel blijkt moeilijker dan gedacht. Een aantal mensen laat zich meteen insluiten, waardoor ze niet meer verder kunnen stappen en afvallen. Uiteindelijk wint Giovani. Ze hebben geld gewonnen voor een voedselveiling. Giovani 1000 Ringit, Robin 800, Franca 600 en Judge, Ilona en Jutta alledrie 400 Riggit. Het bieden kan beginnen. De milkshake gaat voor 150 Ringit naar Gio. De chocolademousse voor 100 naar Robin. Dan komt er een kaasplankje op tafel, dat voor 300 Ringit naar Ilona gaat. Franca koopt twee gebakjes voor 300. Dan komt de droom van Judge; kipnuggets. Helaas voor hem koopt Robin ze voor 450 Ringit. Giovani koopt nog een bordje mozzarella met parmaham voor 450 en Robin investeert 50 Ringit in een videocamera die hij één dag mag gebruiken. Dan komt het laatste item op tafel; een bordje spek en ei. Judge en Jutta hebben beide nog niets gehad. Ze delen het laatste bordjes voedsel voor 400 Ringit.

Het duel op Gual
Ryan besluit om te gaan voor de proef op de evenwichtsbalk. Beiden gaan zo stevig mogelijk staan. Het duurt lang. Björn vraagt op een gegeven moment aan Ryan of hij hem het niet gunt om te blijven. Ryan wil echter graag winnen en uiteindelijk gebeurt dit ook. Björn moet Gual en dus de expeditie verlaten. Huilend neemt hij afscheid en vertrekt, een tevreden Ryan achterlatend. Hij amuseert zich wel en broedt al op een comeback

Weer terug op Kelapa baalt Judge ervan dat hij geen kipnuggets heeft gekregen. Zijn half bordje spek en ei vond hij maar niets. De dames vinden het belachelijk dat Judge zo zeurt.
Robin speelt wat met zijn camera. Iedereen wordt op band gezet. Als ze zichzelf terug zien schrikken dat ze zo mager zijn geworden.
De mannen praten over de komende Eilandraad. Deze kon wel eens cruciaal zijn; aangezien de mannen en de vrouwen twee fronten vormen is het belangrijk wie de meerderheid op het eiland heeft.
Judge zondert zich wat af van de anderen. Onder het mom van het zoeken naar kokosnoten stroopt hij het eiland af. Hij vindt wat kokosnoten, waarvan hij er zelf eerst een aantal opeet. Hij moet tenslotte wat aansterken voor de immuniteitsproef.

De immuniteitsproef
Iedere kandidaat moet een waterleiding bouwen. Ze krijgen zes onderdelen, waarvan er vier in de juiste volgorde moeten worden geplaatst om het geheel te laten functioneren. Vervolgens moeten ze er water doorgieten totdat er aan het einde een bordje omklapt. Robin wint de proef. Judge is bang dat hij nu weg moet.
Robin krijgt het aanbod om zijn immuniteit in te ruilen voor een extra stem. Hij mag er nog over nadenken totdat de Eilandraad echt begint. Judge zijn humeur klaart meteen weer op, want hij gaat er zonder slag of stoot vanuit dat Robin zijn immuniteit opgeeft.

Terug op het eiland geniet Robin van zijn macht. In feite is hij nu degene die beslist wie er door gaan. Hij heeft een rekensom gemaakt en is tot de conclusie gekomen dat hij 66% kans heeft op de eindoverwinning.
Giovani maakt zijn beroemde bananenkoekjes. Jutta observeert hem tijdens het koken en ontdekt dat Gio nog steeds uit de pan snoept. Ze lucht haar hart bij Franca, die belooft met Gio te zullen gaan praten.
Robin is nog steeds vooruit aan het denken. Hij is bang voor Franca in de finale en dicht haar grote kansen op de eindoverwinning toe. Daarom moet Franca weg. Hij bespreekt dit met de andere mannen. Gio wil niet meedoen, hij vindt Franca een aardige vrouw.
Franca bespreekt de bananenkwestie met Robin. Wat hij uit het gesprek concludeert zal doorslaggevend zijn voor de Eilandraad.

De Eilandraad
Robin besluit zijn immuniteit in te ruilen voor een extra stem. De dames zien de bui al hangen. Ilona en Jutta denken beiden dat ze weg moeten. Tot hun stomme verbazing moet Franca weg, met 4 stemmen tegen. Judge krijgt de overige drie stemmen. Een emotioneel afscheid volgt.

Ook Franca krijgt het aanbod om naar Gual te reizen. Wat zal ze doen?