Aflevering 12

De schildpad en de kip der kippen

Oneerlijk eten
Franca besluit om de uitdaging aan te nemen. Ze vertrekt naar het Duivelseiland om het duel aan te gaan met de voor haar nog onbekende bewoner van het eiland. Op Kelapa zit Jutta het nog steeds dwars dat Gio soms hapjes uit de pan neemt. Ze praat erover met Robin. Ze vindt het niet eerlijk dat hij zoveel grote happen neemt en wil weten wat Robin hiervan vindt. Robin vindt dat Jutta het probleem niet bij hem moet neerleggen, maar bij Gio zelf. Jutta besluit om Robin?s raad op te volgen en besluit om Gio te confronteren. Gio is blij dat Jutta met het probleem bij hemzelf gekomen is. Hij vindt dat de hele zaak gebaseerd zijn op de leugens van Ryan. Ryan heeft hem proberen zwart te maken en daardoor zijn de geruchten ontstaan. Jutta vergeeft Gio en is blij dat alles nu uitgepraat is. Voor haar is de zaak afgedaan. Ze gaat naar Ilona toe om haar nieuwe mening aan haar voor te leggen. Ilona blijft echter bij haar mening. Door Gio's woedeaanval kan ze hem niet meer vertrouwen en dat vertrouwen zal waarschijnlijk wel nooit meer terugkeren. Desondanks respecteert ze Jutta's mening.
Whos' the last one standing?
Op Gual is Franca inmiddels gearriveerd. Ryan reageert verbaasd: 'Franca??? Jij bent wel de laatste die ik hier verwacht had.' Franca vertelt over het tactische complot van de drie mannen van Kelapa. Ze wil het duel aangaan met Ryan om de gezichten van de finalisten te zien, indien zij terugkomt en het tactische plannetje van de 3 mannen dwarsbomen. Ryan heeft ongeveer dezelfde motivatie. Met een sterke motivatie gaan de 2 het duel aan. Het wordt een superspannend duel. Franca weet vol te houden door te denken aan haar zoontje: 'Vasco, supermamma! Vasco, supermamma!'. Al met al houden ze het anderhalf uur vol. Na dat anderhalf uur moeten ze op 1 voet gaan staan. Dan wordt het voor Franca te veel na 1 uur en 40 minuten valt ze als eerste. Ryan heeft gewonnen! Ryan is supergelukkig, omdat hij nog steeds een kans heeft op de finale, helaas moet Franca gaan.
Ryan is blij. Ze dachten dat ze van hem af waren, maar mooi niet. Hij is er nog steeds bij!
'Ga dood! Ga dood!'
Op Kelapa heeft Robin ontdekt dat er een schildpad vastzit in het visnet. Samen met Jutta en Gio gaan ze proberen om hem te redden. Na een tijdje hebben ze hem losgekregen en hem naar het strand gebracht. De schildpad is helemaal uitgeput. Iedereen hoopt dat de schildpad het zal gaan halen, behalve Judge. Hij hoopt dat het dier sterft. Hij heeft nog steeds enorme honger en hij zal wel een stukje schildpad lusten. Na een tijdje blijkt het weer wat beter te gaan met de schildpad. De schildpad wordt in zee gezet en Gio zwemt nog een stukje mee. De schildpad weet geheel op eigen kracht weer te zwemmen en verdwijnt. 
Oost west, thuis best (maar niet voor iedereen)
Robin en Judge zijn helemaal in hun nopjes op het eiland. Met het oog op de finale herleven ze. Ze weten al bijna zeker dat ze de finale zullen gaan halen en genieten volop van het eiland. Judge zou, als hij alles had geweten, de expeditie zo weer hebben gedaan, hij zou er zelfs geld voor hebben willen geven. Ilona en Gio hebben het echter helemaal gehad op het eiland. Ilona is totaal niet gemotiveerd en wil liever naar huis. Lekker op de bank naar een filmpje kijken. Ook Gio heeft het gehad. Hij mist zijn mamma. Hij heeft voor het eerst in de expeditie een gevoel van heimwee.
Een koekje als beloning
Dan is het weer tijd voor een proef. De 5 kandidaten moeten op een groot bord een soort memoriespelletje spelen. Op het bord liggen allemaal kokertjes met daaronder een koekje. De kandidaten moeten een koker optillen en het koekje eronder opeten. Als ze een koker optillen zonder koekje dan vallen ze af. Gio valt al snel af. Jutta valt als tweede af en ook Judge haalt het niet. Uiteindelijk valt ook Ilona af. Robin moet nog wel het laatste koekje pakken anders moeten de laatste 3 kandidaten het nog een keer spelen. Hij weet echter een koker op te tillen met een koekje eronder.
Björn komt terug op Kelapa
Robin krijgt een bijzondere prijs. Een ex-expeditielid heeft enkele vragen voor hem en Robin mag proberen om wat zaken recht te zetten. Robin is erg benieuwd wie het zal zijn. Geert waarschijnlijk niet, die heeft meer vragen voor zichzelf dan voor Robin, Ryan wil hij niet eens spreken en Björn zal wel geen vragen hebben voor Robin. Toch is het Björn die op Robin zit te wachten. Björn heeft van Franca enkele dingen gehoord en wil opheldering. Waarom heeft Robin Franca eruit gestemd? Robin legt uit dat het een tactische zet was, door de extra stem kon hij een sterk expeditielid eruit zetten dat een geduchte concurrent was. Björn vraagt zich af hoe Robin ooit een waardig persoon als Franca boven 'een Judge' kon verkiezen. Robin legt uit dat hij Judge vanaf dag 1 heeft zien groeien. Eerst was Judge een stadsmens die schrok van rupsen en kikkers, maar Judge is gegroeid door de expeditie heen. Robin vertelt Björn dat nu op Kelapa nog maar 2 mensen genieten van de natuur. Hijzelf en Judge. Björn is tevreden, door Robin?s eerlijkheid blijft Björn bij zijn keuze om op Robin te stemmen in de finale. Björn geeft nog een cadeautje mee aan Robin, dat mag hij pas openmaken bij terugkomst in het kamp.
Robin, de gemaskerde held!
Bij terugkomst op Kelapa maakt Robin zijn cadeautje open. Het is zijn persoonlijk item: z'n zorro-pak! Dolblij trekt Robin het pak aan en het kind in zichzelf komt naar boven. Hij is dolgelukkig met het pak. Ook de andere expeditieleden kunnen er wel om lachen. Robin besluit om van nu af aan het pak ook te dragen bij de eilandraden.


De legendarische 'wat-is-jou-kennis-van-deze-expeditie-proef'
Het is tijd voor de laatste proef die voor de laatste keer zal zorgen voor immuniteit. De kandidaten moeten 6 vragen beantwoorden over de voormalige expeditieleden. 'Wie was er kleuterleidster?' 'Wie was er ooit stylist?' 'Wie wil er na de expeditie een rondreis door Azië maken?' zijn enkele vragen die gesteld worden. Robin, Gio, Jutta en Ilona hebben elk 4 vragen goed en Judge maar 2. Omdat Robin en Ilona het snelste waren, mogen zij door naar de volgende ronde. 
Ilona is er erg gebrand om te winnen. Ze zat er al zo vaak naast dat ze nu weleens winnen. Het is tijd dat er een keer een vrouw gaat winnen. Ilona en Robin krijgen een vraag. Er zijn 3 antwoorden gegeven en zij moeten de juiste eruit pikken. De 3 antwoorden staan op een bordje bij 3 palen, bij de paal met het goede antwoord ligt onder de grond een bord met een nieuwe vraag begraven, zo moeten ze door totdat bij het antwoord waarbij een sleutel begraven ligt. Degene die als eerste met de sleutel een kist openmaakt en de stok die daarin zit in een paal prikt heeft gewonnen. Ilona gaat super van start en ze weet de eerste twee vragen, maar ze denkt dat ze verkeerd zit. Waar zij dacht dat het goede antwoord was, ligt niet een bord met een vraag. Ze gaat dan maar bij de andere 2 paaltjes graven. Robin heeft inmiddels een voorsprong gekregen. Het blijkt dat Ilona wel goed zat, ze had alleen nog niet ver genoeg gegraven om de vraag te zien. Robin weet de proef te winnen en krijgt immuniteit.
De kip der kippen
Na de proef keren de expeditieleden terug op Kelapa. Dan zit Judge opeens een enorme grote kip lopen. Volgens Judge de kip der kippen. Judge probeert de kip te pakken, maar de kip ontglipt. Robin roept de expeditieleden bij elkaar en er wordt een klopjacht georganiseerd. Na 2 uur jagen is er nog geen resultaat. De dames en Gio houden het voor gezien. Judge en Robin beseffen dat iedereen erg gedemotiveerd is. Alleen zij zijn nog 'ware Robinsons'
Ilona en Jutta beseffen dat het voor hen waarschijnlijk opzit. Toch ziet Ilona nog een piepklein kansje, als zij Robin en Judge kunnen overtuigen van het gevaar 'Gio' dan krijgt Gio 2 stemmen en geven Ilona en Jutta Judge 2 stemmen, dan ligt Judge er toch nog uit en gaan zij door naar de finale. Niets is minder waar. Die avond beleggen Robin, Gio en Judge een laatste vergadering. Robin wil het spel weer eerlijk spelen en wil de grootste Robinson zien overleven, voor hem is dat Ilona en niet Jutta. Gio kan het daar niet mee eens zijn. Jutta heeft de ontberingen doorstaan op Timo en weet ook haar mannetje te staan.
4 finalisten en 1 afvaller
Voordat de finale kan beginnen moet er nog 1 iemand afvallen. Robin (met Zorro-pak), Judge en Gio brengen hun tactische stem uit en Ilona en Jutta gaan tegen beter weten in weer voor Judge. Judge krijgt 2 stemmen en het is Ilona die 3 stemmen krijgt. Zij moet het eiland als laatste afvaller verlaten. Jutta, Robin, Judge en Gio spelen de finale. Ilona krijgt van Ernst-Paul de kans om naar Gual te gaan en ze is helemaal verbaasd. Ze had zich echt al helemaal ingesteld op het feit dat de expeditie te einde is. Ze wou al bellen met familie en eten en dan opeens dat aanbod. Zal ze erop ingaan? En wie zal er dan als 5de finalist uit de bus komen, zij of Ryan? En nog belangrijker: 'Wie wordt Robinson 2003?'