Aflevering 13

Wil de echte Robinson 2003 opstaan?

Wie is de vijfde finalist?
Ilona krijgt de keuze om naar Gual te gaan, en zo nog de mogelijkheid om in de expeditie te blijven. Alhoewel Ilona al helemaal zin had om het thuisfront te bellen, besluit ze toch de uitdaging aan te nemen. Met de boot wordt ze naar Gual gebracht waar Ryan haar opwacht. Ilona gaat er voor, want ze wil de gezichten van de 4 overgebleven kandidaten wel eens zien. Natuurlijk is dit ook voor Ryan, die ondertussen al 8 dagen op het duivelseiland bevindt, de motivatie om te winnen.
Ondertussen kijken de 4 overgebleven expeditieleden trots terug op de afgelopen periode. Gio is blij met de levenslessen die hij eruit heeft gehaald. Hij is normaal gesproken erg op zichzelf. Jutta's doel was rust vinden en meer confronteren met zichzelf. Robin's doel om in de eindfinale te zitten komt steeds dichterbij.
Ryan en Ilona staan samen op de evenwichtsbalk om te duelleren voor de 5e plaats. Ilona wankelt al eventjes?
Ondertussen gaat Robin oefenen voor de balkproef in de finale. Judge probeert het ook een keer, maar het is meer lachen dan oefenen.
Na 1 uur staan Ryan en Ilona nog steeds op de balk en moeten ze op 1 been verder duelleren. De wind speelt op en Ilona ziet haar voet blauw worden en wit uitslaan. Ze wankelt met haar been, maar ondertussen staan ze er al bijna 1,5 uur.
De 4 overgebleven deelnemers gaan naar de evenwichtsproef. Bij aankomst wordt hen verteld over het bestaan van Gual. Jutta ziet het dat er een indringer in hun groepje komt. Robin heeft geen zin om Ryan terug te zien. Gio vindt het een mooie wending, maar heeft een dubbel gevoel ivm Ryan. De boot met de 5e persoon nadert de kandidaten. Judge denkt Geert te zien. Maar het is?..Ilona.
Na 1,5 uur heeft Ryan zijn evenwicht verloren, maar desondanks is hij trots op zichzelf.  Het is een super geweest en dit afscheid kan dat niet verpesten.

Sterven op de balk
De 4 overgebleven kandidaten vinden het geweldig dat Ilona terug is. Ze gaan beginnen aan de evenwichtsproef. De eerste 2 die het evenwicht verliezen, zijn rechtstreeks uitgeschakeld en de winnaar van de evenwichtsproef plaatst zich automatisch voor de grote finale. De nummers 2 en 3 moeten onderling nog een laatste proef afleggen.
De strijd kan beginnen. Alle vijf zijn supergeconcentreerd. Gio denkt aan thuis en telt zoals ze bij karate doen. Robin staat naast Judge en ze kletsen en dollen een beetje. Het spel schaar, steen, papier wordt gespeeld. Na 15 minuten wordt echter 1 van de 4 balken verwijderd waardoor de concentratie weer opgepakt wordt. Na 30 minuten wordt er nog een balk afgehaald en na 45 minuten is er uiteindelijk nog 1 balk over. Het zijn echt vijf volhouders die elk hun eigen gedachten hebben. Gio denkt aan karate, Ilona concentreert zich op een soort moer in de balk. Jutta wil desnoods sterven op de paal en Robin denkt dat hij een sprinkhaan is.

Ergste nachtmerrie komt uit
Na 1,5 uur staan de vijf kandidaten nog steeds op de balk. Voor Judge wordt het steeds moeilijker, en hij wankelt behoorlijk. Ook Robin en Ilona beginnen te wankelen. Uiteindelijk beginnen Robin´s benen zo te trillen dat hij het is die als eerste afvalt. Natuurlijk baalt hij ontzettend en met tranen in de ogen bekend hij dat dit zijn ergste nachtmerrie is die is uitgekomen. Dat je na 1 proef die je niet ligt, meteen  uit de expeditie bent. Na 1 uur en 45 minuten valt ook Gio af. Hij vindt het ongelooflijk, dat je slechts 1 seconde concentratieverlies hebt, en er dan meteen uit ligt. Maar hij geeft toe dat ze een mooie expeditie hebben gehad.
Na 2,5 uur staan de 3 overgebleven kandidaten nog steeds op de balk. Dit is nog nooit voorgekomen, nog nooit heeft er iemand zo lang gestaan. Dan wordt het tijd om de handen op het hoofd te leggen. Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Jutta staat vrij snel stevig, maar Ilona wankelt nogal. Ook Judge wankelt maar lijkt elke keer zijn evenwicht terug te vinden. Maar zijn handen op zijn hoofd leggen wordt steeds moeilijker en ook hij valt uiteindelijk af. Hij vindt het jammer, maar geweldig dat hij bij de laatste 3 is geëindigd en nog een kans heeft op een plaatsje in de grote finale.

De lady?s van kelapa
De vrouwen zijn trots op zichzelf. De 2 lady?s van Kelapa hebben er, ondanks het tactisch gekonkel van de mannen, toch voor elkaar dat er in ieder geval 1 vrouw in de finale staat. 
Na 3 uur op de balk moeten ze op 1 been gaan staan. Helaas, voor Ilona is dit meteen het einde. Zij valt en met een luid ´I´m number one´ staat Jutta in de finale!
Ze wordt gefeliciteerd door Ilona en de mannen. Jutta merkt dat vooral Gio oprecht trots is dat ze het zolang volgehouden heeft. Zijn reactie doet haar goed. Robin feliciteerde haar natuurlijk ook, maar ze kon merken dat hij erg teleurgesteld was.
Ilona en Judge wacht nog 1 laatste proef die zal uitmaken wie de 2e finalist wordt. Gio en Robin moeten afscheid nemen. Het is toch een heel ander scenario geworden als ze gedacht hadden. Robin had niet verwacht dat het voor hem op zo´n stomme manier afgelopen zou zijn. Desondanks is hij blij wie hij is en hij heeft in de expeditie om leren gaan met zijn positieve en negatieve kanten.
Gio is ook trots op zichzelf. Hij weet dat hij geen diplomaat is en tot op zekere hoogte is hij in zijn missie geslaagd. Hij is wel kwaad op zichzelf omtrent de kwestie Ryan en wat er gebeurd is. Maar hij heeft de expeditie op een mooie manier beleefd.

Queen of the world!
Ilona en Judge verlaten het eiland voor de laatste proef. Volgens Ilona zal het straks wennen zijn als je niet meer ver voor je uit kan kijken, maar tegen een witte muur aan moet staren. Het heeft haar wel sterker gemaakt en ze zal in de laatste proef tot het uiterste gaan. Judge voelt zich als een kookpot die op springen staat. Dat belooft nogal wat voor de laatste opdracht. Jutta zit na 48 dagen voor het eerst alleen op Kelapa en zingt in de biechtstoel een liedje. Ze voelt zich supergelukkig tussen de palmbomen en in het hutje: the Queen of the world!!

Strijd om een finaleplaats
De laatste opdracht is niet gemakkelijk. Ilona en Judge moeten zo snel mogelijk 3 ballen verzamelen die de basis zijn voor een piramide. De eerste bal ligt in een kist onder water, de tweede bal moet veroverd worden na het oplossen van een moeilijke puzzel en de derde bal krijgen ze als ze met vuur een touw doorbranden waarmee een ketel kapot slaat tegen de rots.
Ze springen allebei in het water en Judge gaat meteen in 1 keer naar de kist. Ilona´s pinnetje zat vast en zij moet naar boven komen om lucht te happen. Dit kost tijd, en Judge neemt zijn voorsprong. Hij begint met de puzzel maar Ilona komt er vrij snel achteraan. Toch lukt het Judge om als 1e de puzzel op te lossen, de bal te pakken en op weg te gaan naar de 3e bal. Die heeft hij zo en hij arriveert bij de piramide. Daar probeert hij even op adem te komen. Hij zit vol adrenaline. Die tijd kan hij zich veroorloven, want Ilona zit nog steeds bij de puzzel. Het lukt haar maar niet om hem op te lossen. Judge daarentegen puzzelt zo goed, dat de piramide uiteindelijk in elkaar valt. Hij is dus de 2e finalist!! Ilona is niet eens kwaad op zichzelf. Ze heeft alles gegeven, maar helaas. Haar hoogtepunt van de expeditie is dat ze zich nu realiseert hoeveel ze eigenlijk van haar ouders houdt. Op Kelapa wacht Jutta op de 2e finalist. Ze heeft toch wel een voorkeur voor Judge, ze wil nog graag met hem op het eiland stijldansen. Haar wens wordt beloond als Judge met de boot aan komt. Ze ruimen alles op en bereiden zich voor op de finale eilandraad.

Wat maakt hen een echte Robinson?
Op deze finale eilandraad beslissen 8 afvallers van na de samensmelting wie Robinson 2003 wordt. Voor Karen heeft het lang geduurd, zij heeft tijd gehad om één en ander te verwerken en heeft het nu afgesloten en is een gelukkig mens. Björn geeft aan dat het allemaal een spel is. Zijn 3 dagen op Gual waren het mooiste van alles. Robin is nog bezig met balen dat hij niet in de finale staat. Hij gunt het Judge en Jutta, maar had ook graag op hun plaats gezeten.
De ex-kampgenoten mogen nog een vraag stellen. Robin vraagt aan Jutta waarom ze schippert in conflictsituaties en niet hard voor anderen kan zijn, maar wel voor zichzelf. Ze vindt dat dit haar geen mindere Robinson maakt, omdat ze hier juist wel veel van geleerd heeft. Ryan heeft een vraag voor Judge. Vindt Judge het Robinsonwaardig dat hij geprobeerd heeft om Ryan op stang te jagen en de hele situatie daaromheen. Judge bevestigd dit, hij deed dit uit zijn emotie en als hij zich op dat moment zo voelt dat zegt hij dat zodat iedereen weet hoe hij er over denkt. Franca vraagt waar Jutta toch de kracht vandaan haalt. ´Van jou´ zegt Jutta. Franca heeft bij haar afscheid tegen Jutta gezegd dat ze voor haar en alle vrouwen door moest gaan. En dat heeft ze gedaan.

Verleidelijke kipnuggets
Gio heeft nog een voorstel voor Judge. Hij heeft een doosje kipnuggets meegebracht en stelt voor om deze aan Judge te geven in ruil voor zijn finaleplaats. Iedereen moet hier natuurlijk erg om lachen. Het klinkt verleidelijk, maar Judge geeft geen krimp.
Dan mag er gestemd gaan worden. Nadat alle stemmen zijn uitgebracht, worden de namen voorgelezen.
De eerste stem is voor Jutta. De tweede stem is voor Judge en ook de 3e, 4e en 5e stem. Dat lijkt niet spannend meer te worden. Echter de 6e en 7e stem zijn voor Jutta waardoor de stand 3 tegen 4 is. De laatste stem zal uitmaken wie de winnaar wordt. En de laatset stem is voor?.Jutta! Dat betekent een gelijke stand. En dat betekent weer dat iedereen 6 maanden moet wachten tot de finale-uitzending?

Kijker bepaalt de winnaar
Gelukkig duurt het voor de kijkers niet zo lang. Meteen na deze aflevering volgt de finale uitzending waarbij de kijker kan bellen of sms-en voor zijn/haar favoriete Robinson. Wordt het Jutta of wordt het Judge.
In deze uitzending wordt de spanning nog een beetje opgevoerd. Allemaal zien ze er even goed uit en kijken met goede gedachten terug.
De rest van de uitzending wordt besteed aan terugblikken om je te helpen bij het uitbrengen van je stem. De tussenstanden zijn erg spannend. De ene keer ligt Jutta op kop en de andere keer Judge.

Klikt het of klikt het niet?
Uiteindelijk mogen ook de expeditieleden hun stem toelichten.
Allereerst Franca. Zij heeft op Jutta gestemd omdat zij bewezen heeft dat ze van alles een beetje heeft. Ze is fysiek en mentaal sterk en kan goed overweg met mensen.
Robin´s stem is duidelijk. Hij vindt dat Judge zich op een fantastische manier ontplooid heeft en zichzelf opengesteld heeft om alles te eten.
Björn´s stem gaat naar Jutta. Hij heeft afgewogen hoeveel proeven ieder gewonnen heeft en kwam zo bij zijn stem aan Jutta.
Gio vindt dat Robinson meer inhoud dan proeven winnen. Judge en hij hebben elkaar gesteund en Judge heeft hem geleerd om te genieten van de mooie dingen en altijd te lachen.
Geert heeft op Jutta gestemd. Hij vindt het knap van haar dat ze zichzelf nooit in de belangstelling zet en altijd veel bezorgder is om anderen.
Ilona heeft, verrassend, op Judge gestemd. Ze vindt dat Jutta teveel met alle winden meewaait en dat Judge zich het meest ontwikkeld heeft.
Karen stemde ook op Judge. Op de 1 of andere manier klikte het niet goed met Jutta.
En ten slotte Ryan. Hij heeft voor Jutta gekozen omdat hij het goed met haar kon vinden en ze een goede band hadden.

En de winnaar is??
Voor de laatste tussenstand wordt nog gevraagd wat ze eigenlijk met het geld gaan doen. Judge wil graag investeren in een eigen zaak en Jutta geeft eerst een groot feest voor iedereen en daarna wil zij het investeren in haar grote passie: muziek.
Dan de einduitslag. Het wordt nog even spannend gemaakt, maar dan staat het toch echt op het scherm. Met 66 om 34% is Jutta de winnaar van Expeditie Robinson 2003!!!!!!
Na de felicitaties is het programma afgelopen, maar er wordt nog even een vooruitblik gegeven. Volgende week komt een uitgebreide terugblik waarbij meer nieuws over de baby van Fatima en nu eens eindelijk antwoord op de vraag: hoe zit het met de bananenkwestie??? Kijken dus!!